Kadastro mahkemesine nasıl dava açılır?
Kadastro itirazı; tahdit ve tespitleri askı ilanına çıkarılmasından itibaren belli bir içerisinde yapılması gerekiyor. Yapılacak itirazın yazılı bir belge olan dilekçe ile beyan edilmesi gerekiyor. Peki, kadastro mahkemesine nasıl dava açılır?
Kadastro mahkemesine nasıl dava açılır?
Kadastro ekibi çalışma alanında işlerini bitirinceye kadar tespitlere itiraz edilebiliyor. Söz konusu itiraz, kadastro teknisyenliğine veya kadastro müdürlüğüne yapılıyor. Bu durumda itirazla ilgili tutanak veya ekleri en geç on gün içinde kadastro komisyonuna intikal ettiriliyor.
İtiraz sadece uygulanan belgelerin geçerliliği hakkında yapılabilir. Bir belgeye dayanmayan itirazlar incelenmiyor. İtiraz edenin ilan süresi içinde dava açma hakkı saklı oluyor.
Buna karşın, 30 günlük ilan süresi geçtikten sonra, dava açılmayan kadastro tutanaklarına ait sınırlandırma ve tespitler kesinleşiyor.
Kadastro müdürü tarafından onaylanarak kesinleşen tutanaklar ile kadastro mahkemesinin kesinleşmiş kararları; kesinleşme tarihleri tescil tarihi olarak gösterilmek suretiyle en geç 3 ay içinde tapu kütüklerine kaydediliyor.
Bu tutanaklarda belirtilen haklara, sınırlandırma ve tespitlere ait tutanakların kesinleştiği tarihten itibaren on yıl geçtikten sonra, kadastrodan önceki hukuki sebeplere dayanarak itiraz olunamaz ve dava açılamıyor.
Kadastro mahkemesine dava nasıl açılır?
Kadastro itirazı; tahdit ve tespitleri askı ilanına çıkarılmasından itibaren başlayan 30 gün içerisinde yapılması gerekiyor. Yapılacak itirazın yazılı bir belge olan dilekçe ile beyan edilmesi gerekiyor.
Kadastro davalarında usul:
Madde 28 – Kadastro hakimi, askı süresi içinde açılacak davalar ve kadastro müdürü tarafından mahkemeye tevdi olunacak taşınmaz mallara ait kadastro tutanakları ve mahalli hukuk mahkemelerinden devredilen işler hakkında dava dosyası açar. İlgililerin başvurusunu beklemeksizin kadastro tutanakları ile uyuşmazlığın çözümlenmesine etkili olabilecek kayıt ve diğer bilgileri ilgili dairelerden getirtir. Hakim, duruşma gününü taraflara Tebligat Kanunu hükümlerine göre resen tebliğ eder.
Davacı gerçek ve tüzelkişiler, dava sebep ve delillerini dilekçelerinde bildirmek zorundadır. Dilekçede bu husus bildirilmemiş ise, hakim gönderilecek davetiye ile dava sebep ve delillerini bildirmesini davacıya tebliğ eder. Davacı, ilk duruşma oturumuna kadar dava sebep ve delillerini dilekçe ile veya ilk oturuma gelmek suretiyle bildirmez ise, hakim, davanın açılmamış sayılmasına ve tespit gibi tescile karar verir. Bu hüküm davetiyede açıkça belirtilir. 30 uncu maddenin ikinci fıkrası hükmü saklıdır.
Davacı, tespit sırasında yaptığı itiraz sebep ve delilleri ile bağlı değildir.
Davanın açılmamış sayılması halinde davacının hak düşürücü süre içerisinde mahalli hukuk mahkemelerinde yeniden dava açma hakkı saklıdır.
Kadastro mahkemesine dava dilekçesi:
……………………… KADASTRO MAHKEMESİNE
DAVACILAR : 1-
2-
DAVALILAR : 1- Maliye Hazinesi
2- Orman Genel Müdürlüğüne İzafeten Orman İşletme Müdürlüğü
TALEP KONUSU: Kadastro tespitine itiraz
AÇIKLAMALAR :
1-……………… İli, …………… İlçesi, …………… Köyü, …… Ada, …… ve … numaralı Parsellerin orman vasfı ile maliye hazinesi adına yapılan tespite süresi içinde, itiraz etmiş bulunmaktayız.
2-Söz konusu taşınmazlar babamız ………………'dan bizlere intikal eden ………… vasfındaki taşınmazlardır. Taşınmazların belgesizden ve kazandırıcı zamanaşımı zilyetliğinden dolayı paylarımız nispetinde, adımıza tescili için bu davayı açmak zarureti hâsıl olmuştur.
DELİLLER : Keşif, bilirkişi incelemesi, tanık ve sair yasal delillerin tümü.
HUKUKİ SEBEPLER: İlgili mevzuat.
SONUÇ VE İSTEM: Yukarıda arz edilen ve re'sen tespit edilecek nedenlerle, ……………… İli, …………… İlçesi, …………… Köyü, …… Ada, …… ve …… numaralı Parsellerin orman vasfı ile maliye hazinesi adına yapılan tespite yapmış olduğumuz itirazımızın kabulü ile adımıza tesciline, yargılama harç ve masraflarının davalılar üzerinde bırakılmasına karar verilmesini saygılarımla talep ederim.
…/…/…
Davacılar