Kadastrodaki arsalarda tapu alanı belli midir?
Posta Gazetesi köşe yazarı olan Tamer Heper bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu ''Kadastrodaki arsalarda tapu alanı belli midir?'' sorunu yanıtladı. İşte Heper'in o yazısı...
Eşimin büyükbabası orman arazisi içinde gecekondusu varken burası 2B olarak belirlenmiş. Sonra da kadastro geçmiş. Kadastro çalışması sırasında baldızım bu yerin 300 metrekaresini kendi adına 300 metrekaresini de babası adına yazdırmış. Sonra diğer kardeşler babalarından bedeli mukabili bu yeri satın alırken 600 metrekare yer alıyoruz zannı ile satın almışlar ama görmüşler ki bu yer 300 metrekare. Şimdi baldıza dava açma imkanları var mı?
Öncelikle kadastro çalışması hangi tarihte oldu? Zira memleketimizde kadastro çalışması, yılları içine alır şekilde yapıldı. Önce orman kadastrosu yapıldı sonra orman dışı alanların kadastrosu yapıldı ve bu çalışma yakın tarihimize kadar geldi. Onun için bahsettiğiniz yerdeki çalışmanın hangi tarihlerde yapıldığını bilmek lazım. Bunun nedeni de şu: Kadastro çalışması nedeni ile çalışma yapılırken vaki itirazlar dinlenir ancak sonra mülkiyet ihtilaf var ise dava açma süresi on yıldır.
On yıl geçti ise sırf bu çalışma nedeni ile dava açılamaz. Sonra babanızdan satın alan kardeşler, kadastro geçen bir yerden arazi alırken tapudaki kayıtlara göre alırlar. Alırken kaç metrekare yer aldıklarını bilirler öyle alırlar. Bu durumda “Ah yanılmışız, meğer arazi küçükmüş” deme imkanı yoktur. Davadan bir sonuç çıkmayacak ise boşuna dava masrafına girmeyin.
Tamer Heper/Posta