Dış Piyasalar

Kaddafi'nin karargahı eğlence parkı olacak!

Libya Turizm Bakanı İkram Başimam, Libya'nın öldürülen lideri Muammer Kaddafi'nin bir dönem kalesi olan 6 kilometre uzunluğa sahip Bab-ül Aziziye karargâhının eğlence parkına dönüştürüleceği açıklandı...

Arap dünyasının en uzun soluklu diktatörüyken muhalifleri tarafından 20 Ekim 2011'de öldürülen eski Libya lideri Muammer Kaddafi'nin kalesi, eğlence parkı olacak. Libya Turizm Bakanı İkram Başimam, Kaddafi'nin 42 yıllık iktidarı boyunca kalesi olarak kullandığı başkent Trablus'taki Babül Aziziye karargâhını halka hizmet eden bir parka dönüştüreceklerini açıkladı. Başimam, "Bab-ül Aziziye şu sıralar tamamen yıkıldı. Ancak yaklaşık 6 kilometrelik bir alanı kaplayan kalenin enkazları hâlâ duruyor. Önümüzdeki iki ay içinde enkazları kaldıracağız. İyi bir güvenlik taraması yaptıktan sonra burayı halkımıza bol yeşil alanlı bir park olarak hizmete açacağız" dedi. Libyalılar, yıllarca önünden bile geçemediği Bab-ül Aziziye yani Görkemli Kapı karargâhını bir süredir de açık pazar olarak kullanıyordu. İçinde yüzme havuzları, villalar, lüks bahçeler, spor sahaları ve yer altı sığınaklarının bulunduğu karargâh, ilk olarak 1986'da ABD tarafından vurulmuştu. Dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan, Almanya'nın Berlin kentindeki bir diskoya yapılan bombalı saldırının ardından, Bab-ül Aziziye'yi bombalama emri vermişti. Kaddafi daha sonra karargâhın önüne bir ABD uçağını parçalayan altın yumruk şeklinde anıt yaptırdı. Arap Baharı ile birlikte Libya'da başlayan ayaklanmalar sonucunda da NATO uçakları 2011'de karargâhı zaman zaman bombaladı. 23 Ağustos 2011'de ise Kaddafi karşıtları karargâhı tamamen ele geçirdi. Öfkeli muhalifler ilk iş olarak altın yumruk ile Kaddafi'nin karargâhtaki bütün heykellerini parçaladı. 


"FARELER KAYBEDECEK" 

69 yaşındayken muhalifleri tarafından linç edilerek öldürülen Muammer Kaddafi, Mart 2011'de Bab-ül Aziziye karargâhında yaptığı son konuşmasında kendisini desteklemeyenlere "Fareler kaybedecek. Bab-ül Aziziye'yi ABD de yıkamamıştı" demişti.


Sabah Gazetesi