İhale

Kadifekale ve Bayraklı'da taşınacaklar kurayla belirlendi

Afet bölgesi ilan edilen yerleşim bölgelerinde oturan vatandaşlar, dün büyük heyecan yaşadı.

Konutların maliyet üzerinden verildiği belirtildi. Bakanlar Kurulu kararı ile afet bölgesi ilan edilen Kadifekale ve Bayraklı'daki sağlıksız konutların yıkılarak buradaki halkın Uzundere'deki Toplu Kotun İdaresi (TOKİ) tarafından yapılan konutlara taşınmasını öngören kentsel dönüşüm projesinde, önemli bir aşama daha geride kaldı.

Kalabalik katılım

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin TOKİ ile yaptığı anlaşma sonucu, satın aldığı konutlarda oturacak 1163 kişinin Kültürpark'ta çekilen kurayla evleri belirlendi. Dün sabah kura çekimi nedeniyle düzenlenen törene İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Toplu Konut İdaresi Başkanı Erdoğan Bayraktar, Konak Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ ve İzmir Vali Yardımcısı Halit Tunçsu ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Riski fazlaydı

Başkan Aziz Kocaoğlu, törende yaptığı konuşmada kentsel dönüşüme en hassas, en tehlikeli bölgeden başlamak gerektiğine işaret ederek, "Hayat riski en fazla olan yer Kadifekale idi. Eğer İzmir'de kentsel dönüşüm projelerine buradan başlamasaydık hata yapmış olurduk" dedi. Uzundere konutlarının merkezi hükümet ile belediyenin ortak çalışmasıyla hayata geçirilen proje olduğunu dile getiren Aziz Kocaoğlu, "Bu projeye Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar'ın, Konak Belediyesi'nin ve Büyükşehir Belediyesinin emeği geçmiştir. Bu proje hükümet ve yerel yönetim arasında gerçekleştirilen ortak bir projedir" diye konuştu.

Yerelde kalkınma

Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, yaklaşan yerel seçimler öncesi bütün belediye başkan adaylarının seçim propagandalarında "yerelde kalkınmayı gerçekleştirecek projeler" olması gerektiğine işaret etti. Kadifekale'de 628 hak sahibinin evleri karşılığında Büyükşehir Belediyesi'nden bedellerini aldığını ifade etti. Bölgedeki 1163 vatandaşın kamulaştırma bedeli karşılığında konut almayı tercih ettiğini, böylece toplamda 1791 kişiyle uzlaşma sağlanmış olduğunu belirten Kocaoğlu, şunları söyledi:

Anlaşmak istemedi

"717 vatandaşımız anlaşmak istemedi. Yargıya gidip kamulaştırma bedellerinin mahkemece tespit edilmesi amacıyla dava açmak zorunda kaldık. Kimse doğduğu, büyüdüğü, yaşadığı yerden ayrılmak istemez. Bu, doğal bir haktır. Mahkeme evin bedeli için kaç lira fiyat biçerse belediye de o parayı verecektir. Kentsel dönüşümün en önemli ayağı, vatandaşı mağdur etmemek, yoksullaştırmamak, tam tersine daha sağlıklı koşullara çağdaş konutlara kavuşturmaktır."

Çağdaş bir dünya

Uzundere konutlarının maliyet bedeli üzerinden verildiğini ifade eden Aziz Kocaoğlu, heyelan bölgesinden Uzundere'deki toplu konutlara taşınacaklar için yeni ve çağdaş bir dünya kurulduğunu söyledi. Bölgede hiçbir sosyal tesis eksiği olmayacağını vurgulayan Kocaoğlu, bölge sakinlerine hizmet edecek açık pazar alanının Konak Belediyesi tarafından hazırlanacağını, belediye hizmet alanı ve tesisleriyle Telekom ve karakol binaları, kent merkezi, çok amaçlı salon, spor salonu ve su deposu inşaatının da Büyükşehir tarafından yapılacağını ifade etti. Kocaoğlu, ilköğretim okulu, lise, dini tesis, ticaret merkezi ve sağlık tesisinin ise Toplu Konut İdaresi tarafından yaptırılacağını dile getirdi.
                                                  
5 yıl sonra değeri en az 4 kat artacak

Heyelan bölgesinde yaşayan ve bugüne dek anlaşmaya yanaşmayan konut sahiplerine seslenen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, belediye ile anlaşmaya varan hak sahiplerinin yeni dairelerine sadece maliyet bedeli üzerinden sahip olacaklarını ve 180 ay vade avantajından yararlanacaklarına dikkat çekti. Kocaoğlu, "Evlerinizi 5 yıl sonra bugünkü değerinin en az 3-4 katına satabilirsiniz. Aldığınız bu konutlarla maddi kayıplarınızı fazlasıyla karşılayabilirsiniz" dedi. Kadifekale'de boşaltılacak 423 dönüm alanda kent ormanı kurulacağını da dile getiren Kocaoğlu, tüm hak sahiplerinin yıkılan evlerinin bulunduğu yere adlarını taşıyan bir ağaç dikileceğini de sözlerine ekledi.

Halk, tehlikeli yaşamdan kurtuldu
Konak Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ, Kadifekale projesinin toplumsal bir proje olduğunu söyledi. Bu projenin afete karşı, afet olmadan önce uygulamaya sokulan en ciddi toplumsal proje olduğunu ifade eden Başkan Tunçağ, konutları bir an önce Toplu Konut İdaresi'nden kendilerine teslim etmesini beklediklerini söyledi. Projenin hayata geçmesiyle birlikte bölgede yaşayan binlerce kişinin stresten ve tehlikeli yaşamdan kurtulacağını belirten Tunçağ, yöre halkını tek tek ikna ederek bu işi başardıklarını sözlerine ekledi.

Raporu bulunanlara öncelik tanıdılar
Konuşmaların ardından İzmir 11. Noteri Atilla Karadağ gözetiminde kura çekimine geçildi. Sağlık raporu olanlara öncelik verilen kurada Başkan Aziz Kocaoğlu, Yusuf Gürüler'e C 11 Blok 7 No'lu daireyi, TOKİ Başkanı Bayraktar Ali Kırkız'a C 11 Blok 1 No'lu daireyi, Başkan Tunçağ, Aysel Özdevren'e C 11 Blok 7 No'lu daireyi, İzmir Vali Yardımcısı Haluk Tunçsu, Hasan Akıncı isimli vatandaşa C 11 Blok 3 No'lu daireyi ve CHP İzmir İl Başkanı Kemal Karataş ise, Kübra Derici isimli vatandaşa C 11 Blok'tan 6 No'lu daireyi çekti. Törende Mürsel Özmen ve Şerife Şentürk isimli vatandaşlar Başkan Kocaoğlu'na vatandaşlar adına çiçek verdi.

150 milyon YTL'ye çıktı
Toplu Konut İdaresi Başkanı Erdoğan Bayraktar, Uzundere konutlarının toplam maliyetinin 150 milyon YTL olduğunu, 2 bin 700 konutun hak sahiplerine verilmek üzere Büyükşehir Belediyesi'ne devredildiğini belirterek, "Böylece İzmir'de yaklaşık 20 bin konut yapmış olacağız. Bundan sonra yapacağımız konutların büyük kısmı alt gelir grubuna yönelik olacak" dedi.

Ağırlık vereceğiz

Bayraktar, konut üretiminin zor bir iş olduğunu vurgulayarak, "Ama asıl zor olan kentsel dönüşüm. 81 il, 440 ilçede 320 bin konut, 400 okul ve diğer sosyal alanlar yaptık. 2010 yılında 500 bin konuta ulaşmayı hedefliyoruz. Bundan sonraki süreçte belediyelerle birlikte kentsel dönüşüm projelerine ağırlık vereceğiz" şeklinde konuştu. Bayraktar, "Açıkgözler ve spekülatörler bu tip projelerin önünü kesmek için çok uğraşır. Ama biz devlet olarak insanlarımız canlarından mallarından olmasın, çağdaş, yeşil alanları olan, depreme dayanıklı evlerde otursun istiyoruz" diye konuştu.

Ertan GÜRCANER - Tayfun KELEŞ / Yeni Asır