24 / 07 / 2024

Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı'ndan Kalamış açıklaması!

Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı'ndan Kalamış açıklaması!

Kalamış krizi devam ederken, Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı da yaptığı açıklamada "Kadıköy Belediye Başkanı olduğum sürece Kalamış'ta herhangi bir şekilde bu marina büyüyemeyecek ve Kalamış Parkı'na da müdahale edilemeyecek" ifadelerini kullandı.




 

Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş.'ye ait olan Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı'nın, 40 yıl süreyle "işletme hakkının verilmesi" yöntemiyle özelleştirilmesi için yeniden ihale yapılmıştı. Kadıköy Belediyesi söz konusu bu duruma tepkiliyle, Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı, "Kadıköy Belediye Başkanı olduğum sürece Kalamış'ta herhangi bir şekilde bu marina büyüyemeyecek ve Kalamış Parkı'na da müdahale edilemeyecek" ifadelerini kullandı.

İşte Habertürk yazarı Esra Toptaş'ın o yazısı... 

Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş.'ye ait İstanbul’un en büyük yat limanı Fenerbahçe-Kalamış Marina’nın 40 sene süre ile "işletme hakkının verilmesi" yöntemiyle özelleştirilmesi için 16 Temmuz 2024 tarihinde yeniden bir ihale yapıldı. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından verilen bilgilere göre söz konusu ihalede en yüksek 3 teklif; 505 milyon dolar ile Vahit Karaarslan, 504 milyon dolar ile Tek-Art Kalamış ve Fenerbahçe Marmara Turizm Tesisleri Anonim Şirketi, 469 milyon dolar ile Can Kültür Sanat Eğitim Kurumları İşletmeciliği Anonim Şirketi tarafından verilmişti. 27 tur devam eden açık artırmada en yüksek teklif ise 505 milyon dolarla, Vahit Karaarslan'dan geldi.

Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı ndan Kalamış açıklaması!
Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre 2021 yılında Koç Holding’e bağlı Tek-Art Kalamış ve Fenerbahçe Marmara Turizm Tesisleri A.Ş., Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı’nın yatırım süreci dahil 40 sene süreyle işletme hakkının devri için açılan ihaleye katılmış, ihaleyi 2 milyar 531 milyon TL'lik bir teklifle kazanmıştı. Fakat söz konusu bu ihale, Cumhurbaşkanlığı Kararı ile 19 Ocak 2022'de iptal edilmişti. 2022 yılında çıkılan ihale de yeterli teklif alınamadığı için ihale iptal edilmişti.

MESUT KÖSEDAĞI: BU NEYİN GİZLİLİĞİ?


Kadıköy Belediyesi ise söz konusu bu ihaleye tepkili. Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı, ihale şartnamesinde hangi konuların yer aldığına dair kendilerine bilgi verilmediğini dile getirerek şunları söyledi: “Kalamış Marina’nın ihale süreci 2010'dan beri sürüyor. Bu 3. ihale, ilk iki ihale sonuçlanmasına rağmen iptal edildi. Şu an için biz bu ihalenin akıbetini bilmiyoruz. Biz dosyaya erişmek istedik. Fakat ihale şartnamesine gizlilik kararı koyulmuş. Bu neyin gizliliği, anlamış değiliz. Kadıköy ve İstanbul halkı olarak burayı çok seviyoruz. Bakın, hemen arkamızda insanlar spor yapıyor, su ile buluşuyorlar. Söz konusu bu ihalenin akıbetiyle buranın ne olacağı ile ilgili hiçbir fikrimiz yok. Kamusal yararı var mı? Kadıköylüler yine denizle buluşabilecek mi? Otel mi inşa edecekler, dinlenme tesisi mi yapacaklar? Bilmiyoruz. Şu an için Kalamış'ta, Haydarpaşa'da ve Fikirtepe'de süreç nasıl işliyor, Kadıköy Belediye Başkanı olarak benim de  bir bilgim yok. STK'ların da bir bilgisi yok. Derneklerin de bilgisi yok. Dayanışmaların da bilgisi yok. Kadıköy halkının da bilgisi yok. Kalamış mega kent İstanbul’un son yeşil alanları arasında. Kadıköylülerin ve İstanbulluların en uğrak noktaların başında geliyor. Burası Kadıköy halkınındır. Kamusal ve aktif kullanılan bir alandır. Bu yıl burada Euro 2024 maçlarını da yayınladık. Yaklaşık olarak 300 bin insan geldi. Yine burada bir festival yapacağız. O da yakın bir zamanda başlayacak. Kalamış Marina oradan buraya kadar uzayamaz. Kalamış Parkı’na herhangi bir müdahaleyi ben asla kabul etmeyeceğim. Biz Kalamış Parkı’mızı kimseye vermeyiz. 505 milyon dolar da verseler, 2 milyar dolar da verseler bu bizim sorunumuz değil. Kadıköy halkının sorunu değil. Kadıköy halkı olarak da bütün yasal yollarımızı sonuna kadar kullanırız.”

 

Bina tamamlama sigortasının fiilen kullanımı için önerge verilmeli: Kentsel dönüşüme, depreme önem veren vekillere çağrı

Kentsel dönüşüm konut piyasasını nasıl etkiledi? İstanbul'un deprem riski olan ilçelerinde kalem kalem konut fiyatları!

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, Marmara depremlerini anlattı: İznik, Bursa, Çanakkale riskli! 


Geri Dön