Kent Haberleri

Kadıköy Belediye binası kaçak mı?

CHP’nin gözde belediyeleri arasında yer alan Kadıköy Belediyesi, “kaçak yapı” skandalı ile sarsıldı. Başkan Aykurt Nuhoğlu’nun da makamının yer aldığı Kadıköy Belediyesi Hizmet Binası ile Kadıköy Evlendirme Dairesi’nin “kaçak” olduğu ortaya çıktı

CHP’nin gözde belediyeleri arasında yer alan Kadıköy Belediyesi, “kaçak yapı” skandalı ile sarsıldı. Başkan Aykurt Nuhoğlu’nun da makamının yer aldığı Kadıköy Belediyesi Hizmet Binası ile Kadıköy Evlendirme Dairesi’nin “kaçak” olduğu ortaya çıktı


Sayıştay tespit etti…

Kadıköy Belediyesi Hizmet Binası ile ilgili yaşanan kaçak yapı skandalını Sayıştay denetçileri tespit etti. Sayıştay’ın Kadıköy Belediyesi’nin hesaplarıyla ilgili raporda, “belediyenin hizmet binası ile evlendirme dairesinin”, inşa edildiği arsanın içinde başka kamu kurumlarına ait parsellerin bulunduğu kaydedildi. Raporda, parsellerin ilgili kurumlardan “satın alınmadığı” gibi, inşaat aşamasında “izin alınma” veya “kamulaştırma yapılma” işlemlerinin de yerine getirilmediği vurgulandı. Raporda özetle, Kadıköy Belediye Hizmet Binası ile Evlendirme Dairesi’nin “tartışmalı” olduğu kaydedildi.


Sağlık Bakanlığı’na dava açmış…

Sayıştay raporunda, Kadıköy Belediyesi’nin aynı durumda olan Sağlık Bakanlığı tesislerindeki parselleri için tazminat davası açtığı da hatırlatıldı. Raporda, belediyenin bakanlık aleyhine açtığı davadan 56 milyon liralık tazminat kazandığı hatırlatılarak, belediye hizmet binasında parseli bulunan diğer kamu kurumlarının da aynı yöntemi izlemesi halinde CHP’li belediyeden milyonlarca liralık pay alacağına dikkat çekildi.

İstanbul- CHP’nin gözde belediyeleri arasında yer alan Kadıköy Belediyesi, “kaçak yapı” skandalı ile sarsıldı. Başkan Aykurt Nuhoğlu’nun da makamının yer aldığı Kadıköy Belediyesi Hizmet Binası ile Kadıköy Evlendirme Dairesi’nin “kaçak” olduğu ortaya çıktı. Belediyenin hesaplarını mercek altına alan Sayıştay Başkanlığı, hizmet binası ile evlendirme dairesinin üzerine inşa edildiği arsada, bir çok kamu kurumunun payı olduğunu belirledi. Yapılan incelemede, belediyenin başka kurumlara ait parseller için, izin alma, kamulaştırma veya satın alma işlemlerinin hiç birisini yerine getirmediği, dolaysıyla belediyenin faaliyetlerini hukuken tartışmalı bir yapıda sürdürdüğü tespit edildi. Sayıştay Başkanlığı, diğer kamu kurumlarının Kadıköy Belediyesi hakkında tazminat davası açmaları halinde, yüksek tutarlarda tazminat almaya hak kazanacağına da dikkat çekti.


Kadıköy Belediyesi’nde yaşanan “kaçak yapı” skandalının ayrıntıları şöyle:


BAŞKANIN MAKAMI HAZİNE’NİN ÇIKTI

CHP’li Kadıköy Belediyesi, Türk filmlerinin senaryolarına aratmayacak bir kaçak yapı skandalı çalkalanıyor. Yıllardır Hazine arazileri üzerinde kurulu olduğu gerekçesiyle bir çok yapıyı yıkan Kadıköy Belediyesi’nin, kendi hizmet binasının da Hazine arazisi üzerine kurulu olduğu ve gerekli izinleri almadan inşa edildiği belirlendi. Kadıköy Belediyesi’nin yıllardır bir nevi kaçak yapı üzerinde hizmet verdiği tespit edildi. Söz konusu tespitler, Sayıştay Başkanlığı’nın belediye hesapları ile ilgili hazırladığı en son raporda yer aldı. Sayıştay’ın Kadıköy Belediyesi’nin 2014 yılı hesapları ile ilgili hazırladığı raporda konuyla ilgili şu değerlendirmeye yer verildi:


“Kadıköy Belediyesi Başkanlık binası ile Kadıköy Belediyesi Evlendirme Dairesine ait tapu kayıtları, imar planları ve kadastral haritaların incelenmesi sonucunda; Başkanlık binasının inşa edildiği arsa içinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Hazineye, Evlendirme Dairesinin inşa edildiği arsa içinde ise Büyükşehire ait parsellerin bulunduğu görülmüş, söz konusu yerlerin ilgili kurumlardan satın alınmadığı, bu yerler için her hangi bir iznin olmadığı, kamulaştırma yapılmadığı, mezkûr kurumlar tarafından gerçekleştirilmiş bir tahsis işlemi de bulunmadığı tespit edilmiştir.”


“HAKSIZ İNŞAAT ” KAPSAMINDA

Sayıştay raporunda, Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’nun makamının bulunduğu hizmet binasının “haksız inşaat” kapsamında bulunduğu vurgulandı. Raporda, “Başkasının arsasına inşaat yapmak, hukukta ‘haksız inşaat’ olarak nitelendirilmektedir. Bu nedenle kendi mülkiyetinde bulunmayan bir yere inşaat yapılması hukuki değildir. Her ne kadar, bu arsa belli şartlar dâhilinde yapıyı yapan kişinin mülkiyetine geçebilse de söz konusu işlem bedelsiz bir intikal değildir. Böyle bir durumda arsanın rayiç değerlerine göre belirlenecek bir meblağın arsa sahibine ödenmesi gerekmektedir” denildi.


YÜKLÜ MİKTARDA TAZMİNAT ÖDER

Sayıştay raporunda, Kadıköy Belediyesi’nin aynı durumda olan Sağlık Bakanlığı tesislerindeki parselleri için tazminat davası açtığı da hatırlatıldı. Raporda, belediyenin bakanlık aleyhine açtığı davadan 56 milyon liralık tazminat kazandığı hatırlatılarak, belediye hizmet binasında parseli bulunan diğer kamu kurumlarının da aynı yöntemi izlemesi halinde CHP’li belediyeden milyonlarca liralık pay alacağına dikkat çekildi. Raporda şu değerlendirmelere yer verildi:

“Günümüzde kamu kurumları arasında veya kamu kurumu ile özel şahıslar arasında vuku bulan bu gibi hadiselerde ‘el atmanın önlenmesi’, ‘yıkım davası’, ‘tapu iptal ve tescil’ davaları yerine arsa maliki kurum veya kişiler tarafından yapı sahibi kamu kurumuna ‘Kamulaştırmasız El Atma’ davası açılmakta ve genel olarak mahkemelerce davaların kabulüne hükmedilmektedir. Bu suretle davalı idareler yüklü miktarlarda tazminatları kurum ve kişiler lehine ödemek zorunda kalmaktadırlar.


Nitekim benzer bir olayda Kadıköy Belediyesi yaklaşık 14 dönümlük bir arsa için Sağlık Bakanlığı aleyhine dava açmış ve sonuçta 56 milyon TL gibi yüksek bir tazminat almaya hak kazanmıştır. Kadıköy Belediyesi Başkanlık binasının bulunduğu arsada diğer kurumların arsa büyüklükleri yaklaşık olarak 14 dönüm, evlendirme dairesinin bulunduğu arsada diğer kurumların arsa büyüklükleri ise yaklaşık olarak 8 dönümdür. Muhit olarak Kadıköy’ün en değerli yerlerinden birinde bulunan bu arsalar için Büyükşehir ve Maliye Bakanlığının Belediye aleyhine açacakları bir davada tazminat kazanma ihtimalleri de, kazanma ihtimali olunan tutar da oldukça yüksektir. “ 


Taraf