Kent Haberleri

Kadıköy-Kartal metrosu Gebze’ye kadar gelmeli!

GTO Başkanı Nail Çiler, Gebze’nin sanayi ve kültürel yönü hakkında samimi açıklamalarda bulundu. Çiler, “Kadıköy-Kartal metrosu Gebze’ye kadar gelmeli” dedi.

GTO Başkanı Çiler, ilçenin artık OSB’ye doyduğunu ve ileriye dönük yatırımların yapılmasını gerektiğini söyledi.


“Yeni bir OSB için yer de yok” diyen Çiler, “Gebze ve bölgenin ilerde yaşayacağı en büyük sorun trafik olacak. Bu nedenle Kadıköy-Kartal metrosu Gebze’ye ve ardından da Dilovası’na kadar gitmeli” dedi.

 

Nail Bey sizi biraz tanıyabilir miyiz?

-1979 yılından beri Gebze’de yaşıyorum. Gebze Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapıyorum. Bu bölgenin geçmişini çok iyi bilen, tanıyan ve hayatın içerisinde olmuş biriyim. Sonuçta Gebzeliyim.

 

Sohbetimize siyasetle başlayalım isterseniz. Siyasi partilerin aday listesine baktığınızda batı bölgesindeki adayların sıralama listesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

-Biz neticede ticaret yapıyoruz. Siyasetin içerisinde olmazsak da Türkiye’deki siyasi reçete ve politikalar bizi de yakından ilgilendiriyor. Bölgemizle ilgili olarak şahsi olarak hep şunu savunuyorum; 1 milyon 220 binden fazla seçmen var. Bunun bir bölü ikisi bu bölgede. Nüfusumuz 1 milyon 772 bin. Ekonominin, ticaretin başkenti. Verilere baktığımızda ülke ekonomisinin büyük kuruluşları bu bölgede. Ekonominin başkenti Kocaeli, Kocaeli’nin de kalbi bu bölge. 9 tane tanımı yapılmış OSB var. Doluluk oranı yüzde yüz olan 3 tane OSB’miz var. Bunun dışında 3 tane de ihtisas OSB var. 2 tane teknoparkın olduğu bir bölge. Hava, deniz, karayolu ulaşımının merkezindeyiz. Medeniyetin, kültürlerin sanayinin birleştiği bir yerdeyiz. O zaman biz de siyasi partilere diyoruz ki bu bölgenin temsilcileri kazanılan yerde olmalı. 11 vekil var. Oranlarsak her siyasi parti iki adayı seçilecek bir yerde olması gerekir. Bu seneki listelere bakarsak geçmiş yıllara göre fena değil. Neden bunu istiyoruz? Biz Kocaeli ile bir bütünüz. Ama sağ gözün yaptığı işlevi sol göz yapmıyor. İşin mutfağında olunması gerekir.

 

GEBZE’NİN AKCİĞERLERİ

Gebze kışlasındaki askeri binaların Gebze Teknik Üniversitesi öğrencileri için yurt olarak kullanılması gündemde. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

-Gebze Teknik Üniversitesi şehre bir bütünlük kazandıracak. Biz ekonomik olarak çok geliştik. Fakat sosyal yönden gelişemedik. Sosyal yönden gelişmemizi ancak bu tür kurumlar tamamlayacak. Bu şehirde oturan herkes bunun bilincinde. Fakat şehirde okuyacak gençlerimize bir yere hapseder ve şehirden uzaklaştırırsak şehir o kimliği kazanamaz. Üniversite gençliğinin hep farklı talepleri olur. Bu farklı talepler farklı sektörleri doğurur. Bulundukları kentlere de sosyal anlamda çok ivme kazandırırlar. Bir dahaki eğitim yılında öğrenci alacak olan Gebze Teknik Üniversitesi öğrencileri, ilk bir-iki yıl barınma konusunda sıkıntı yaşamaz. Ancak bir-iki yıl sonra bu sıkıntı ortaya çıkar. Biz de diyoruz ki askeri kışlanın yeri çok güzel. Oraya hiçbir şey yapamıyorsak zaruri ihtiyaçları karşılayıp halka açalım. Diğer binalarında içinin yapısını değiştirip öğrenci yurdu yapalım. Öğrencilerle kentte yaşayanlar kaynaşsın. Şehrin farklı bir yere geleceğini herkes o zaman görmüş olur. Buradaki amaç üniversite gençliğini şehrin içine çekmek. Gebze’de oturan hiç kimse oranın TOKİ’ye verilmesini istemiyor. Sağ olsun o konuda bakan Fikri Işık bize destek verdi. Tamamen yeşil alan kalmasını da isteriz. Burası Gebze’nin akciğeri.

 

Gebze’de oto sanayicilerinin yer talebi var. Bu konuyla ilgili olarak odanız ve oto esnafının ortak bir çalışması olacak mı?

-Her sektörün kendi içerisinde farklı sorunları olabiliyor. Bizim üyemiz olsun-olmasın fark etmiyor. Otomobilciler bir kooperatif kurarak bir yer yapma girişimdeler. Bu konuda biz bakanımızdan destek istemiştik. İznik’teki TOKİ modelini önerdik. Bakan bir iki yer araştırdıklarını söyledi. Bakanlıktan görevli kişiler buradaki yerlere gelip incelemelerde bulunmuşlar. Bütün kooperatifler bir arada olsun.

 

Gebze’de bulunan OSB’lere giriş-çıkış konusunda çok yoğun bir trafik sıkışıklığı oluyor. Bu konuyla ilgili olarak sizce nasıl bir çözüm bulunulmalı?

-OSB’lerdeki doluluk oranı daha yüzde yüze ulaşmadı. 9 tane OSB’de 68 bin küsur istihdam yaratılmış. Gebze’deki OSB’lerin doluluk oranı yüzde 85.9 yapıyor. OSB’lerde doluluk oranı tamamen dolduğu zaman 100 bin çalışan olacak. Tabi bu 100 binin içine D-100’ün sağında-solunda olan yerler dahil değil. OSB’lerin içindeki orta ölçekli işletmeler dahil değil. Şimdiden kavşakları yapmak zorundayız. Gebze OSB, TAYSAD, Güzeller OSB, Plastikçiler OSB kendi aralarında para verip bir kısmını da Büyükşehir Belediyesi katkı sağlayarak Gebze OSB’nin oraya bir kavşak yapılacak. Yapılacak olan o kavşak bir dönem bizi rahatlatır. Bunlar yeterli mi, değil. Çünkü bölgemize günde 10 bin araç giriş-çıkış yapıyor. 350 bin insandan fazla kişi giriş çıkış yapacak. Gündüz nüfusumuz 850 bin ile 1 milyon arasında değişiyor. Şimdiden alt yapıyı çözdüğümüz gibi ulaşımı da çözmeliyiz. Ulaşımı çözemezsek ilerde daha büyük sorunlar olacak. Kadıköy-Kartal metrosu Kaynarca’ya kadar gelecek. O metro hattı neden Gebze, Dilovası hatta daha sonra gideceği yere kadar gitmesin. Artık metro hattı buraya kadar gelirse raylı sistemle OSB’lere de bağlanılır. Böylece hem zamandan hem de nakitten kazanılır. Bu konuyu oda olarak cumhurbaşkanımıza ve başbakanımıza ilettik. Proje bugün başlasa 5-6 yılı bulur.

 

YENİ OSB’YE YER YOK


Bölgemizin OSB’ye doyduğunu her platformda dile getiriyorsunuz. Bu durumda neler yapılmalı?

-Bölgemizde bulunan 9 OSB, başka yerlerden gelen sanayiciler tarafından incelenip bakılıyor. Yeni bir OSB istemiyoruz. Bir tek burada yeni olursa tarımsal alanla ilgili bir OSB yapılabilir. Tarıma dayalı, canlı hayvan gibi. Bu OSB’ler buraya kümelenmiş. OSB olmayan yerlere gidilsin oralarda istihdam yaratılsın. Hepimiz buraya kümelensek ne olur? Buradaki enerji, su, hava yetmez. Yayılalım, kullanılmayan yerleri de kullanalım. Zaten bölgemizde yeni bir OSB’ye verilecek bir yer yok. Sanayinin olduğu yerde üretim de olması gerekir.

 

GEBZE’NİN TANITIMI YAPILMALI


Gebze’ye turist gelmemesinden yakınılıyor. Gebze’ye turist gelmesi için neler yapılmalı?

-Bölgemizin sadece sanayi değil tarihi dokusunu da öne çıkarmak gerektiğini sürekli dile getiriyoruz. 2009 yılında ilk göreve geldiğimizde ‘çevremizi tanıyalım’ diye bir program yaptık. Gebze protokolü, basın ve kurumlarla birlikte Demirciler Köyü’ne gittik. Oradaki tarihi eserleri yerinde inceledik. Kartaca Komutanı Anibal burada. Kimse bilmiyor. TÜBİTAK’ın içerisinde kalmış bunu halka açmak lazım. Gebze’de Eskihisar Kalesi var. Dünyaca ünlü ve en iyi resimlerine burada imza atan Osman Hamdi Bey var. Fatih Sultan Mehmet Han bütün önemli kararlarını Gebze sınırları içerisinde almış. Yahya Kaptan, Ballıkayalar var. Gebze stadyumun yanında su sarnıcı var. Gebze’de eski yapılar var. Bunlar elden geçirilip etrafını açmak gerek. Gebze’deki Çoban Mustafa Paşa Külliyesi’nin her yerini halka açmalıyız. Tarih turizmi yapılmalı. Görmek istediğiniz yeri göstermek için talep yaratmanız, etkinlikler yapmanız gerekir. Tanıtım konusunda herkes üzerine düşeni yapmalı.

 

Gebze’nin il olma konusu vardı. Bu konuda neler söylemek istersiniz?

-İl olma konusunda sadece cumhurbaşkanımız söz vermedi. İl olacak vasıfları yerine getirelim zaten kendiliğinden il oluruz. Türkiye’de bazı iller var burada olan kurumlar orada yok. Hiçbir hizmet alamayan il olacaksa, olmasın. Bölgemiz bir evrim geçiriyor. Hizmetleri alıp biraz zamana bırakmak gerek. Dört ilçe olmamız bile ileriye dönük güzel bir şey. Sosyal anlamda da bir şeyler yapmak gerekir. Spor bu anlamda önemli. Bu konuda eksik kaldık. Spor kulüpleri birer A.Ş. gibi yürütülmeli. Bir gelir kaynağı bulmak gerekir.


Bizim Kocaeli