Kent Haberleri

Kadıköy Kurbağalıdere fokurduyor!

Yıllardır ıslah edilmeyen Kurbağalıdere’den sıcakların etkisiyle daha keskin bir koku ve koyu renkli kabarcıklar çıkıyor. Üç yıl önce 50 milyona ihale edilen ıslah projesi bekliyor.

İstanbul yazın kavurucu sıcaklarını yaşarken, Kadıköy’deki Kurbağalıdere’nin yüzeyinde sıcağın da etkisiyle koyu renkli kabarcıklar oluşmaya başladı. Suyun yüzeyi sürekli fokurduyor, etrafa yayılan ağır koku ve yükselen yoğun gaz Kadıköylüleri çileden çıkarıyor. Öyle ki derenin hemen yanındaki Yoğurtçu Parkı’na kadar ulaşan koku, serinlemek için parka oturmaya gelenleri dahi yerinden etmiş. Kurbağalıdere çevresinde yaşayanlar, derenin yıllardır ıslah edilmemesine isyan ediyor. 


2012’den beri ıslah


Geçtiğimiz yıl Kurbağalıdere’nin durumunu İstanbul Büyükşehir Belediyesi(İBB)’ne soran, ve 1 yıl sonra cevap alan Kadıköylü Reha Başoğul’a gelen yanıt, deredeki ıslah projesinin 3 yıldır sürdüğünü ortaya koyuyor. Yanıtta, ıslah çalışmalarının etaplar halinde yapılacağı ve projenin 2012’de 49 milyon 958 bin liralık bedelle ihale edildiği belirtildi. Ayrıca, ıslah çalışmalarının tamamlanması akabinde koku, dere pisliği, yol güzergahları gibi sıkıntıların giderilmiş olacağı kaydedildi. 


Oksijensiz parçalanma


Aradan geçen 3 yıla ve ayrılan 50 milyon TL’lik bütçeye rağmen ıslah edilemeyen dere insan sağlığını tehdit eder hale geldi. Milliyet’e konuşan İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Meriç Albay, “Kurbağalıdere çevresindeki yerleşim alanlarının büyümesi, yapılaşmanın artması, atıkların deniz suyuna verilmesi nedeniyle dere günden güne kötüleşti. Dipte katran birikmesi nedeniyle oksijensiz parçalanma başladı. Yaz ve sonbahar aylarında debinin iyice düşmesi nedeniyle dipte biriken atıklar, oksijenin yetersiz olmasından dolayı anaerobik (oksijensiz) ayrışmaya neden oldu. Oksijensiz ortamda hoş olmayan bu son görüntüler ortaya çıktı. Ekolojik yaşam için olmazsa olmaz olan ‘çözünmüş oksijen miktarı 78 mg/L olması gerekirken 1 mg/L’nin altına düştü. Bu da kötü kokular yayan gazın açığa çıkmasına neden oluyor ve halkı olumsuz etkiliyor” dedi.


Konuyu geçtiğimiz günlerde İBB Meclis gündemine taşıyan Kadıköy belediyesi Başkanı Aykut Nuhoğlu da,  “Kadıköylülerle Yoğurtçu Parkı’nda toplanıp, İBB’ye gideceğiz. Bu ıslah çalışmasının bitmesini talep edeceğiz. Bu dere İBB’nin ilgisizliği yüzünden bu halde. Biz, Kurbağalıdere ıslahının bir an önce bitmesi için elimizden gelen her türlü desteği veririz” diye konuştu.  


Kadıköylüler bugün yürüyüşle ıslah projesinin tamamlanmamasını protesto edecek. 

 

Denize girmek çok tehlikeli


Kurbağalıdere’den alınan örneklerin analiz sonucu tehlikenin boyutunu gözler önüne seriyor: Kadıköy Belediyesi’nin sonuçlarına göre 7 ayrı yerden 5 bölgede denize girmek tehlikeli. Sınır değeri azami 200 olması gereken E.Coli sayımı Moda Deniz Kulübü’nde bin 200, Fenerbahçe Burnu’nda 310, Kalamış Marina’da 2 bin 300, Yoğurtçu Parkı bitiminde ise 25 bin. 


Bir diğer çarpıcı nokta ise tahlillerde özellikle Fenerbahçe Burnu, Kalamış Marina ve Yoğurtçu Parkı’nda denizde hiç olmaması gereken ve bağırsak enfeksiyonlarına neden olan diğer bakteri gruplarının tespit edilmesi oldu. İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Reyhan Akçaalan, “Kadıköy’e yakın semtlerde hala denize girenler var. Derenin o alanlara taşıdığı bakteri yükü ciddi hastalıklara neden olabilir” açıklamasında bulundu.


Milliyet