19 / 05 / 2024

Kadıköy Kuyubaşı külliye projesi için 2 bin imza toplandı!

Kadıköy Kuyubaşı külliye projesi için 2 bin imza toplandı!

İstanbul Anadolu Yakası Kadıköy' deki Feneryolu'nda Kuyubaşı fidanlığına yapılması planlanan dev cami projesi Kadıköy Belediyesi önünde protesto edildi. Toplanan 2 bin ıslak imza Belediye'ye sunuldu...



İSTANBUL Kadıköy'de Feneryolu'ndaki Kuyubaşı fidanlığının külliye projesi için yok edilmesine karşı semt sakinleri topladıkları 2000 ıslak imzalı dilekçeyi dün Kadıköy Belediyesi Şehircilik ve İmar Müdürlüğü'ne teslim etti. Özgürlük Parkı Halk Forumu, Göztepe Dayanışması ve semt sakinleri mahallelerindeki tek yeşil alanın imara açılarak 124 yıllık Hacı Mustafa Şevki Efendi Camii'nin hemen bitişiğine devasa bir cami daha planlanmasını protesto etti.

 

KUBBESİ 8 KATLI BİNAYA DENK 


BirGün, fidanlık arazisini boydan boya kaplayan dev külliyenin avan projesini 'Tarihi camiye dev külliye gölgesi' başlığıyla haberleştirmişti. 


Avan projeye göre, korunması gereken kültür varlığı olarak tescilli tarihi Hacı Mustafa Şevki Paşa Camii'nin bulunduğu parsele 6 misli büyüklükte bir cami daha inşa edilecek. Sadece kubbesi 8 katlı bina yüksekliğinde olan cami projesi, tarihi caminin silüetini tehlikeye atıyor. Külliye projesinde Kuran kursu, öğrenci yurdu, cami lojmanı, kütüphane yapılacak. 


Arazinin altına ise katlı otopark yapılması planlanıyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, araziye inşa edilmesi planlanan yeni cami binasında 'kamu yararı' görerek 1/1000 ölçekli planda 14 Ocak 2011'de değişikliğe gitmişti. Plan değişikliğinde dar diktörtgen olan araziye devasa cami kıbleye dönük sığmadığı için yapı yaklaşma mesafeleri kaldırılmıştı. Kadıköy Belediyesi yetkilileri BirGün'e avan projeyi onaylayarak Anıtlar Kurulu'na gönderdiklerini açıklamıştı. 


'CAMİYE İHTİYAÇ YOK' 


Kadıköy Belediyesi önünde toplanan Feneryolu sakinleri adına açıklama yapan Göztepe Dayanışmasından Neslihan Özgünay, "Aynı mahalle içinde yakın mesafelerde 2 ayrı cami daha bulunmasına rağmen böylesine bakımsız ve tarihi izleri yok edilmiş 124 yıllık bir caminin bitişiğine 6 katı büyüklükte ikinci bir caminin ihtiyaçtan kaynaklandığı gerekçesi kesinlikle samimi değildir. Kamu yararına olduğu gerekçesi ise tamamen asılsızdır" dedi. Mahallelerinde olası bir depremde sığınabilecek herhangi bir boş alanları kalmadığını belirten Özgünay, "Proje ve planları iptal edilene kadar mahalleli olarak talebimizi savunup hakkımızı arayacağız" dedi. 

"Şehir bizim, mahalle bizim" sloganları atan semt sakinleri ellerinde "Buralar hep oksijendi", " Susma sustukça dünya beton olacak" yazılı dövizler taşıdı. 


Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı Hulusi Özocak ise eylem yapan Feneryolu sakinlerine "Plan değişikliği için muhattap biz değiliz" diye açıklama yaptı. 


Birgün


Geri Dön