Kadıköy'de kentsel dönüşüm mağduriyeti!
Fikirtepe'de birçok kentsel dönüşüm projesini üstlenen firmaların konkordato talep etmesi konut satışlarını durma noktasına getirdi. Bölgede kentsel dönüşümden kaynaklı olarak mağdur olan vatandaşlar seslerini duyurmak istiyor.
İstanbul’un Kadıköy’ün ilçesine bağlı Fikirtepe bölgesinde yıllardır devam eden kentsel dönüşümde insanlar kiralarını alamıyor. Bölgede inşaat yapan Emay İnşaat ve Nuhoğlu İnşaat geçtiğimiz günlerde konkordato ilan etti. Mağdurlar kiralarını alamadıkları için en son Keleşoğlu İnşaat’ın ofis pencerelerini kırdı.
Keleşoğlu İnşaat’ın ofisini bastılar
Gazete Duvar'dan Hacı Bişkin'in haberine göre, Kadıköy’de Brandium Ataşehir, KentPlus Ataşehir, KentPlus gibi inşaat projelerini hayata geçiren Emay İnşaat, 1 ay önce konkordato talep etti. Yine Fikirtepe’deki birçok projeyi yöneten Nuhoğlu İnşaat da geçtiğimiz Ekim ayında konkordato istedi. Mağdur olduklarını söyleyen vatandaşlar, Keleşoğlu İnşaat’ın Fikirtepe’deki ofisini basarak camlarını kırdı.
Projeler durdu
Vatandaşlar karşılarında muhatap bulamadıkları için tepkilerini bu şekilde göstertdiklerini söyledi. Kentsel Dönüşüm Derneği Sabır Karakoçoğlu, geçtiğimiz Mayıs’tan beri inşaatlarda satışların yapılamadığını belirterek, “Artık muhatap bulamamaya başladık. İnşaatı biten yapıların satışı neredeyse hiç yapılmıyor. Projeler neredeyse ilerlemiyor, tamamen durmuş projeler var. Bunu bize söyleyen müteahhitler” diye konuştu.
Kriz daha önce Fikirtepe’yi vurmuştu
“Kriz daha önce Fikirtepe’yi vurmuştu ama kendisini bu kadar belli etmiyordu” diye konuşan Karakoçoğlu, bunun basına yansımamasının nedenini şu şekilde anlattı: “Çünkü basın inşaat meselesinde çok hassas davranıyordu. Tahminime göre Fikirtepe artık 10 sene kadar kendine gelemez. Şu an bankalar müteahhitlere kredi vermiyor. Verdikleri kredileri de çekiyorlar. Şimdi haciz zinciri olacak. Pana Yapı’da olduğu gibi… Eskiden Fikirtepe’de hafriyat kamyonları vızır vızır dolaşırdı. Ama artık kamyonlar sokaklarda bile dolaşmıyor. Yurtdışından İstanbul’a gelen akrabalarım bile bana, ‘Eskiden neredeyse her sokakta kamyonlar vardı. Artık görünmüyorlar’ dedi. Çok büyük belirsizlikler var. İnsanların açtığı davalar da devam ediyor. Birçok müteahhit ‘yapamayacağım’ diye birçok adadan çekildi. İnsanların kiraları ödenmiyor.”
İskan yok, tapu yok
Fikirtepe’de mağdur edilen insanların avukatlığını yapan Hürriyet Azak ise şu ifadeleri kullandı: “Örneğin bir hak sahibi sadece emekli maaşıyla geçimini sağlıyor. Keleşoğlu İnşaat bu adamın kirasını ödemediği için emeklilik maaşından kira ödemesini yapıyor. Kaç tane müteahhitle görüştüysek çeşitli insanları kandırma peşinde olduklarını görüyoruz. Çoğu konkordato ilan ediyor. Daireler satılmadığı için çalışmalar durdu. Ayrıca maliyetler yükseldi. Fikirtepe’de de böylece daire falan satılmıyor. İnşaatı bitmiş dairelerin de iskanı, tapusu yok. Şu aşamada o dairelerin gecekondudan bir farkı yok.”
Fikirtepe’de evlerinin kentsel dönüşüme alınmasına tepki gösterenlerin haklı olduğunu savunan Azak, “Çünkü evlerini yıktırmadılar. Evi yıkılmayan şu an en kârlı kişi. Müteahhitler borçlarını ödeyemediği için arsalar haciz gelmeye başladı. İnsanlara söz verdiler. Müteahhitler sözleşmelere uymuyor. İnsanların telefonlarına bile bakmıyorlar. Taahhüt edilen hiçbir şey yerine getirilmiyor. Şu an sadece mağduriyet yaşanıyor. Bakanlık bu işe el attığından beri kimse ne ev alabiliyor ne de hakkını arayabiliyor. 10 yıl daha bekleme süreci var. 10 yıl sonra ne olur bilemeyiz. Örneğin Pana Yapı’da arsa sahiplerine 85 trilyonluk borç geldi” dedi.
Nuhoğlu resmen konkordato talep etti!
Emay İnşaat konkordato istedi!