Kent Haberleri

Kadıköy’de yabancı öğrencilerin tercihi Yeldeğirmeni’ndeki evler!

Yükseköğrenim öğrencilerinin çoğunlukta olduğu Kadıköy’de Erasmus programıyla gelen yabancı öğrenciler de evini Yeldeğirmeni’nden seçiyor.

Yükseköğrenim öğrencilerinin çoğunlukta olduğu Kadıköy’de Erasmus programıyla gelen yabancı öğrenciler de evini Yeldeğirmeni’nden seçiyor


Yel değirmeni, Erasmuslu öğrencilerin de tercihi oldu. Özellikle Fikirtepe’de yaşanan kentsel dönüşümün ardından Kadıköy’de Yeldeğirmeni Mahallesi öğrencilerin konaklamak için tercih ettiği bir merkez haline geldi. Fikirtepe Mahallesi, kentsel dönüşüm başlayana kadar öğrencilerin düşük kiralar nedeniyle tercih ettiği bölgelerin başında geliyordu. Kentsel dönüşüm nedeniyle Fikirtepe’den ev tutamayan öğrenciler son yıllarda rotayı Yeldeğirmeni’ne çevirdi. Erasmus programıya İstanbul’da yükseköğrenimlerini sürdüren yurtdışından gelen öğrencilerin de sıklıkla Yeldeğirmeni’nden ev kiraladığı gözleniyor.


NEDEN YELDEĞİRMENİ?

Bu ilginin nedenleri arasında başta ulaşım geliyor. Rıhtıma çok yakın olan Yeldeğirmeni’nden vapura yürümek 5 dakika. Ayrıca metro, metrobüs, otobüs vs. alternatifler de söz konusu. Kadıköy’ün 24 saat yaşayan bir ilçe olması, Yeldeğirmeni’nin sosyal, kültürel, eğlence mekanlarına yakınlığı da başka bir neden. Nostaljik bir semt ve eski mimarisi, dinginliğiyle de tercih edilen bir yer. 


BURASI DAHA UCUZ

Geçen yıl Erasmus programıyla yükseköğrenim için İstanbul’a geldiğini ve birkaç hafta sonra güzel anılarla ülkesine döneceğini söyleyen Michael Ilsemen, buraya Beşiktaş’tan taşınmış: “Geçen yıl Erasmus programıyla geldim. Mimar Sinan Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nde okuyorum. Kadıköy Yeldeğirmeni’nde yaşıyorum. Kadıköy Belediyesi Tasarım Atölyesi’nde (TAK) staj yapıyorum. TAK’a iki sokak ötedeyim. Daha önce Beşiktaş’taydım. Kiralar çok yüksekti. 300 Euro ödüyordum. Yeldeğirmeni’nde ise 200 Euro ödüyorum. Tek odada kalıyorum. Diğer iki arkadaşımın da kendilerine ait ayrı odaları var. Yeldeğirmeni çok iyi. Oldukça çok genç insan var. Kalabalık. Çok mutluyum. Burada takıldığım yerler arasında birkaç mekan var. Moda’ya da basketbol oynamaya gidiyorum.” 


HERŞEY ESKİSİ GİBİ

Bursa’dan yükseköğrenim için İstanbul’a geldiğini ve iki yıldır Yeldeğirmeni’nde kaldığını söyleyen Dilara Ege Dikencik ise şunları söylüyor: “Burası eskisi gibi. Hala yufkacı, hala terzi dükkânı hala sütçü hala açık deterjan bulmak mümkün. Güzel yani. Yeldeğirmeni’nde Michael’e yakın bir sokakta oturuyorum. İTÜ’de Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nde okuyorum. Aslında Beşiktaş’a geçmek istemiştim. Pahalıydı. Burası kesinlikle daha ucuz ve alternatifi vardı. Bir sürü genç var. Moda’yı da istemiştim ama burada ikinci senem ve kıpırdamak istemiyorum. Cezbedici bir yer. İki arkadaş 1200 TL ödüyoruz” dedi.


NOSTALJİ YAŞIYORLAR

Fikirtepe’de kentsel dönüşüm başladıktan sonra öğrencilerin de Yeldeğirmeni Mahallesi’ni tercih ettiğini, yurtdışından gelen öğrencilerin ağırlıkta olduğunu söyleyen Sahaf Davut Kaynar, “Burada ülkesine ait yazarların kitaplarını hele ki eski kitapları ya da çocukluğunda okuduğu kitabı gören yurtdışından gelen öğrenciler çok şaşırıyorlar. Buranın ambiyansından etkilendiğini söyleyenler var. Burada nostalji yaşıyorlar” dedi.


FİYATLAR YÜKSELDİ

Emlakçı Salih Çepnioğlu, Eylül-Ekim itibariyle öğrencilerin kiralık ev aramaya başladığını belirtiyor. Yaklaşık 5 bin konut bulunan mahallede kiralık ev bulmanın da güçleştiğini söyleyen Çepnioğlu, “Talep çok, yer yok. Fiyatlar da yükseldi” diyor. Yurtdışından gelen öğrencilerin genelde apart odaları tercih ettiğini de belirtiyor.

Geçen yıla oranla kiralık daire veya oda fiyatlarındaki artış şöyle: 

2014: 1+1 eşyalı 1500-1600 TL

2015: 1+1 eşyalı 2000-2500 TL

Tek odalı: 1100 TL.’den başlıyor


ERASMUS PROGRAMI NEDİR?

Erasmus programı, özetle yükseköğretim kurumlarının birbirleri ile işbirliği yapmalarını teşvik etmeye yönelik bir Avrupa Birliği programı olup, kısa süreli öğrenci değişimi yapabilmeleri için karşılıksız mali destek sağlanmasını içeriyor.

 


Gazete Kadıköy