Genel

Kadın Konukevi İlk Kabul İstasyonu yeni bir binasına taşındı!

Şiddet mağduru kadınların, asıl kalacakları kadın konukevine yerleştirilmeden önce geçici olarak kaldıkları İstanbul'daki Kadın Konukevi ''İlk Kabul İstasyonu'' yeni bir binaya taşındı.

Bazı gazetelerde birkaç gün önce ''süründürme evi'' başlığıyla yer alan, şiddet mağduru kadınların, asıl kalacakları kadın konukevine yerleştirilmeden önce geçici olarak kaldıkları İstanbul'daki Kadın Konukevi ''İlk Kabul İstasyonu'' yeni bir binaya taşındı. Engelliler için özel dizayn edilen odaların bulunduğu, çok sayıda güvenlik kameralarıyla donatılan ve 40 kadının 20 çocuğuyla misafir edilebileceği 60 kişilik yeni merkez kapılarını ilk kez AA'ya açtı. 

     İstanbul'da, 2'si ''İlk Kabul Birimi'' olmak üzere toplam 15 kadın konukevi bulunuyor. Sosyal hizmet uzmanları, psikolog ve hemşirelerin hizmet verdiği, ''İlk Kabul İstasyonu''nda, şiddet mağdur kadınların çocukları için kreşin yanı sıra eğitim odaları, internet hizmeti de veriliyor. 

     

     -Yeni ''İlk Kabul İstasyonu''- 

     

     ''Süründürme evi'' başlığıyla birkaç gün önce bir gazetede çıkan ''İlk Kabul İstasyonu'' İstanbul'da yeni bir binaya taşındı. Merkez, 40 kişilik. Ancak, çocuklarla birlikte kapasite 60'a kadar çıkabiliyor. Şu anda merkezde misafir edilen kişi sayısı ise 53. Şiddet mağduru kadınların çocuklarıyla barınabilecekleri şekilde dizayn edilen merkezin bütün odalarda banyo ve tuvalet bulunuyor. Anneleriyle birlikte kalan çocuklar için odalara yatak ya da beşik konuluyor. 

     Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İstanbul İl Müdürü Önal İnaltekin AA ekibine yeni merkezi gezdirdi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü Kadın Konukevi ''İlk Kabul İstasyonu''nda, kreş, eğitim odalar, derslikler yer alıyor. Okuma yazma bilmeyen kadınlara bu konuda kursların düzenlendiği merkezde ayrıca, çocuk ve kadınlara internet hizmeti de sunuluyor. 

     

     -Kadınların bilgileri gizli tutuluyor- 

     

     İnaltekin, savcı, hakim, mülki amirler ile acil durumda emniyet amirlerinin koruyucu veya önleyici tedbir kararı alarak şiddete uğramış kadınları ''İlk Kabul İstasyonu''na getirdiğini dile getirerek, şöyle devam etti: 

     ''Burada yaptığımız her işlemi Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi olarak adlandırdığımız KOZALAR'a göndeririz. Burada kalan kadınların tüm bilgileri KOZALAR'da saklı tutulur. İlk Kabul İstasyonu'ndan hizmet alan kadınlarımız, 15 gün içerisinde asıl kalacakları kadın konukevine yerleştirilirler. Kadınların hangi yardıma ihtiyaç duyduğu belirlenir. Örneğin hukuki yardım, sosyal, ekonomik destek... Bütün destek hizmetleri aynı zamanda Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi'nin denetimi ve izini ile bulundukları kadın konukevinde devam eder.'' 

     İlk Kabul İstasyonu'nda 25 kadın ve 28 çocuk bulunduğunu bildiren İnaltekin, ''Burada sosyal hizmet uzmanı, psikolog, hemşire, bakım elemanları, temizlik elemanları, güvenlik elemanlarımız mevcut. Burası ilk kabul birimi olduğu için, kadınlarımızın geldiklerinde hangi hizmet modeline ihtiyaçları olduğu belirlenir. Eğer çocuklarıyla birlikte gelmişse, bu çocukların eğitimini sürdürebilmesi için, hızlı bir şekilde okuluna devam edecek bir kadın konukevine yerleştirmeleri yapılır'' diye konuştu. 

     İnaltekin, merkeze gelen kadınların güvenlik açısından riskli bir durumu olduğu takdirde, zaman kaybetmeksizin il içi veya il dışındaki bir başka kadın konukevine transferinin yapıldığını söyledi. 

     

     -''Güvenlik kameraları bizim için şart''- 

     

     Önal İnaltekin, fiziksel, cinsel veya psikolojik şiddet gören veya gidecek yeri olmayan kadınların ilk geldiği yer olan merkeze ilişkin şu bilgileri verdi: 

     ''Merkezimizde güvenlik personelinin yanı sıra toplam 16 kamerayla güvenlik hizmeti sağlanıyor. Hem içeriden hem de dışarıdan gelebilecek herhangi bir olumsuzluğa karşı güvenlik kameraları bizim için şart. Odalarımız standart oda olarak döşenmiştir. Tüm odalarımızda banyo ve tuvalet mevcut. Odalarımızda kadınların çocuklarıyla birlikte kalabilmelerine uygun uygun materyaller ve yataklar, çocuk eğer bebekse çocuk beşiği konulmuştur. Bekar olan kişiler ikişer şekilde kalabiliyorlar.'' 

     

     -''Engelliler için özel dizayn edilmiş odalar- 

     

     Merkezde, şiddet mağduru engelli bir kadın için fiziki olarak ona uygun şekilde dizayn edilmiş bir odaları bulunduğunu belirten İnaltekin, ''Belki Türkiye'de ilktir. İstanbul'daki bir kadın konukevimiz sadece engelli olan kadınlara hizmet veriyor. Engelli bir kadın şiddet gördüğü zaman onlara ait bir kadın konukevine yerleştiriyoruz'' dedi. 

     İnaltekin, İstanbul'da 2 adet ''İlk kabul Birimi'', yerel yönetimlerle birlikte toplamda 15 adet kadın konukevi bulunduğunu kaydederek, ''Önemli olan kadınların buraya gelmesinden önce yapacağımız çalışmalar. Tüm Türkiye'de sosyal hizmet merkezleri üzerinden gerek eğitim gerekse kadınlar bizden bir şey talep etmeden arz odaklı bir çalışma başlatılıyor. Bu bizim temel amacımız; kadın, çocuk, yaşlı bize muhtaç duruma gelmeden bizim onlara gitmemiz'' diye konuştu. 

AA