Ekonomi

Kadınlara devletten bir destek! 4 bin 125 liraya kadar veriliyor

Kadınlara çok fazla kalemde destek ödemesi sağlanıyor. Dul yardımı da ödenen destekler arasında yer alıyor. Şartları yerine getiren kadınlara devlet tarafından nakit olarak sosyal yardım ödemesi sağlanıyor. Peki, dul ve yetim aylığından kimler faydalanabiliyor? İşte şartlar...Eşinden ayrılmış, boşanmış, dul kalmış kadınlar için devletin vermiş olduğu yardımlar bulunmakta

Devlet tarafından iş hayatında olan veya çalışma fırsatı yakalayamayan kadınlara devlet tarafından destek ödemesi veriliyor. Eşinden ayrılmış, boşanmış, dul kalmış kadınlar için devletin vermiş olduğu yardımlar bulunmakta. Sağlanan destek ödemesi için başvuru şartları merak ediliyor. İşte, dul ve yetim aylığı için başvuru koşulları...

'Dul ve yetim aylığı ne kadar oldu?' sorusunun yanıtı milyonlarca hak sahibi tarafından merak edilmekte. Aralık ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam belli oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan zam oranını yüzde 30'a yükselttiklerini duyurdu. Hal böyle olunca memur ve emekli zammına endeksli olan dul ve yetim aylığı da yükselmiş oldu. Peki, 2023 Ocak dul ve yetim maaşı kaç lira?

2023 OCAK DUL VE YETİM MAAŞI KAÇ LİRA?

Dul ve yetim aylığı, vefat ettiği için maaşı eşi ve çocukları tarafından alınan kişinin ödediği prim gününe ve maaşı alan kişinin payına göre değişiklik göstermektedir.

Bununla birlikte dul ve yetim aylığı senede iki defa memur ve emekli maaş zammı ile aynı oranda zamlanmaktadır.

Aralık ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam oranı belli olmuştu.

Ancak yüzde 16 seviyelerinde olan maaş zam oranı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın verdiği müjde ile yüzde 30 seviyesine yükseltildi. Böylelikle dul ve yetim aylığına da yüzde 30 zam geldi.

Dul ve yetim aylığı başta da belirtildiği gibi hemen her hak sahibine göre değişiklik gösterdiği için kişi aldığı dul ve yetim aylığının yüzde 30 fazlasını hesaplayarak 2023 Ocak ayı itibariyle alacağı miktarı hesaplayabilmektedir.

DUL YETİME AYRI UYGULAMA

Eşinden veya babasından dul yetim maaşı alanlar için de taban maaş uygulaması bulunuyor. Burada alınan maaşın hisse oranına göre taban maaş belirleniyor ve yapılan artış bu rakama tamamlanıyor.

5500 TL'lik taban maaşa göre dul ve yetimler için yeni rakamlar ise şöyle oldu:

Yüzde 75 maaş alanlar 4.125 TL

Yüzde 50 maaş alanlar 2.750 TL

Yüzde 25 maaş alanlar 1.375 TL

Örneğin eşinden yüzde 75 oranında 3000 TL maaş alan birisinin maaşına önce yüzde 30 artış yapılacak.

Böylece maaş 3.900 TL'ye çıkacak. Yüzde 75 oranına göre belirlenen taban maaşın altında kaldığı için 225 TL'lik bir seyyanen artış yapılacak ve maaşı 4.125 TL olarak hesabına yatırılacak.

DUL MAAŞI ALMA ŞARTLARI NELERDİR?

Ölüm aylığı alabilmek için ölen eşin en az 1800 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları priminin bildirilmiş olması şartı var.

SGK'lı olanların en az 5 yıl sigortası ve 900 gün primi varsa yine maaş bağlanıyor.

Eşin çalışıyor olması ya da emekli olması durumunda aylıkta belli kesintiler yapılıyor.

Örneğin çalışmayan ya da emekli olmayan koca ölen eşinin maaşının yüzde 75'ini alırken, çalışıyorsa yüzde 50'sini alıyor.

Yine maaş alabilecek durumda çocuklar varsa ödenecek para belli oranlarda bunlar arasında pay edilebiliyor. Burada eş olarak tamamen nikahlı evlilikler kast ediliyor.

Birlikte yaşamak ya da dini nikahlı olmak, çocuklar olsa dahi ölüm aylığı bağlanmasında dikkate alınmıyor.

Erkek, SGK ve Bağkur kapsamında çalışıyorsa veya emekliyse ölen eşin aylığının yüzde 50'sini dul aylığı olarak alabiliyor.

Erkek sigortalı çalışmıyor ve Bağkurlu da değilse ölen eşinin aylığının yüzde 75'ini alıyor.

Ölen eş Emekli Sandığı'na tabi ise ve erkek de memur veya memur emeklisiyse bu durumda erkek ölen eşinin aylığının yüzde 50'sini alıyor.

Bu hakkın elde edilebilmesi için ölen eşin en az 5 yıllık memuriyeti olması gerekiyor.