Kadınlarda sigortalılık süresi kaç yıl?
Kadınlarda ve erkeklerde sigortalılık süresi değişmektedir. Peki “Kadınlarda sigortalılık süresi kaç yıl?” İşte araştırılan detaylar!Kadınlar sigortadan sonraki doğumlarını borçlanarak 3 çocuktan 6 yıl yani 2160 gün kazanırken, erkekler sigortadan önceki askerliklerini borçlanarak 2 yıla kadar erken emekli olabiliyor
KADINLARDA ERKEN EMEKLİLİK ŞARTLARI NELERDİR?
Kadın ve erkek çalışanlar için iki ayrı erken emeklilik imkânı bulunuyor. Kadınlar sigortadan sonraki doğumlarını borçlanarak 3 çocuktan 6 yıl yani 2160 gün kazanırken, erkekler sigortadan önceki askerliklerini borçlanarak 2 yıla kadar erken emekli olabiliyor.
İşte merak edilen diğer detaylar…
KADINLARDA SİGORTALILIK SÜRESİ KAÇ YIL?
Erkeklerde 5000 prim gün ödemesi yapılması sonucunda en erken emeklilik yaşı 55 olarak hesaplanmaktadır. Kadınlarda da 3600 günlük prim ödemesinin yapılmış olması gerekmektedir. Bu şekilde kadınlar 50 yaşında emekli olma fırsatına sahip olmaktadır. Ancak işe başlama ve doğum tarihi kriterlerinden dolayı da bu yaş 58'e kadar çıkabiliyor.
Tam olarak emeklilik yaşı e-devlet üzerinden öğrenilebilir. E-devlet üzerinden kadınlar emeklilik yaşlarına dair gereken bütün bilgilere ulaşabilirler. Emeklilik yaşı bazı kriterlerin yerine getirilmesi ile netliğe kavuşmaktadır. Kişiden kişiye emeklilik fırsatı değişiklik gösterdiğinden Kadınlarda Emeklilik Yaşı herkes için aynı olmayabilir ama e-devlette bulunan hesaplama araçları sayesinde net tarih öğrenilebilir.
MALULEN EMEKLİ OLMANIN ŞARTLARI NEDİR?
Malulen emeklilikte sadece iş kazası ve meslek hastalıklarını içeriyor. Bunun yanında günümüzde de sıkça görülen çeşitli hastalıklar kişiye malulen emekli olabilme hakkını tanıyor.
kanser gelmektedir. Yani karaciğer, akciğer, cilt, lösemi, vb. çeşitler. Buna ek olarak epilepsi, sara, parkinson sendromu, serebral palsi, demans, beyin tümörleri de gelmektedir. Multiple Skleroz (Ms), anemi, karaciğer sirozu, uzuv kayıpları, organ nakilleri, Behçet hastalığı, gastrointestinal kanamalar, tüberküloz, AIDS gibi hastalıkları da gelirken, ayrıca zeka gerilikleri daha net açıklarsak IQ 50 ve altı durumu, şizofreni, bipolar bozukluklar, denge bozukluğundan kaynaklı tek başına ayakta duramama nedeni ile birlikte yaşanan işitme kaybı, görme azlığı ve retina kanamaları malulen emeklilik şartlarını içine alan hastalıklara örnektir.
MALULEN EMEKLİ OLMAK İÇİN KAÇ GÜN LAZIM 2022?
Malulen emekli olabilmek için en az 10 yıllık bir süre çalışmış olma şartı gerekmektedir. Bu konuda prim ödemeleri de önem arz ediyor. En az bin 800 günlük prim ödemesinin de yapılmış olunma gerekiyor. Sigortalının faal olarak sigortalı bir şekilde çalışıyor olması Malullük durumunun tespiti hususunda da rapor alınması şartı bulunmaktadır.
Ölen kişinin ölüm parası nasıl alınır?
Emekli promosyon son tarih ne zaman?