Ekonomi

Kadınların sigorta primi kaç gün?

Sigorta primi kadınlarda ve erkeklerde farklılık göstermektedir. Çalışan kadınlar, ne zaman emekli olacağına dair sorular sormaktadır. İşte “Kadınların sigorta primi kaç gün?” sorusunun yanıtı!Bu meslek gruplarının çalışan kişiyi yıpratması ve yormasından dolayı daha erken emekli olma gibi bir olanak ortaya çıkıyor

ERKEN EMEKLİ OLABİLMEK İÇİN HANGİ ŞARTLAR GEREKLİDİR?

Ülkemizde erken emekli olunabilen 45 ayrı meslek gurubu vardır. Bu meslek gruplarının çalışan kişiyi yıpratması ve yormasından dolayı daha erken emekli olma gibi bir olanak ortaya çıkıyor.

Bu şartlardan birisi prim gün sayısı, diğeri çalışma süresinde maden işçilerinin 1800, diğer işçilerde de 3600 gün fiili hizmet süresi kapsamında çalışılması gerekiyor.

İşte “Kadınların sigorta primi kaç gün?” sorusunun merak edilen yanıtları…

EMEKLİ ZAMMI NE KADAR OLDU?

Temmuz ayında emekli zammı yüzde 42,35 oranına ulaştığı açıklandı. En düşük SSK ve Bağ-Kur emeklisinin maaşı yüzde 40 artış ile 2.500 TL'den 3.500 TL'ye çıktı. Bu düzenleme ile 2 milyona yakın emeklinin maaşı 3.500 TL'ye yükseltilmiş oldu. Şuan gündemde Ocak 2023 zammı yer alıyor. Ocak 2023 zammı döneminde bu rakamın asgari ücrete eşitleneceği konuşuluyor. SSK ve Bağ-Kur emekli zammı Kasım ve Aralık ayı enflasyon oranı açıklaması sonrası kesinlik sağlanacak. İlk 4 aylık rakamlar ise netleşti. Buna göre SGK ve Bağ-Kur emeklileri için enflasyon farkı yüzde 10,84 ulaştı.

Geçtiğimiz günlerde Habertürk Yazarı Ahmet Kıvanç 2023 asgari ücret zammına dair şunları söyledi; “Net asgari bu yılın ilk 6 ayında 4253 TL, ikinci 6 ayında 5500 TL oldu. Bu durumda aylık ortalama net asgari ücret 4.876.5 TL’ye ulaştı. Karşılaştırmayı bu rakam üzerinden düşünürsek net asgari ücret geçen yıla göre yüzde 72.55 oranında artış bulunuyor. Bugün asgari ücret 5 bin 500 TL. Asgari ücretin net 7 bin 500 TL olması için yüzde 36.5 artmalıdır.”

KADINLARIN SİGORTA PRİMİ KAÇ GÜN?

Kadınlar da 50, erkeklerde ise 55 yaşını doldurmamış olmakla beraber, kadın ise 20, erkek ise 25 yıldan beri sigortalı bulunması ve en az 5000 gün, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olma kriterlerini yerine getiren vatandaşlar, yaşlılık aylığına hak kazanırlar.

Bir kiracı en fazla kaç yıl oturabilir?

Ev sahibi hangi durumlarda kiracıyı evden çıkarabilir?