22 / 12 / 2024

Kadir Büyükkara: İnşaat sektörü ekonominin lokomotif gücüdür!

Kadir Büyükkara: İnşaat sektörü ekonominin lokomotif gücüdür!

Türkiye'nin 2014'te 2,9 oranında büyüdüğünü hatırlatan Kadir Büyükkara, bu oranı etkileyen en önemli faktörün tarım olduğunu belirterek, "İnşaat sektörü ekonominin en büyük lokomotif gücüdür" dedi.



Söyleşilerin Nisan ayı konuğu ise Konya Çimento A.Ş. Genel Müdürü Kadir Büyükkara oldu. "İnşaat Sektörünün Genel Durumu, 2014 Yılı Sonuçları ve Gelecek Beklentileri" konulu söyleşiyi gerçekleştiren Büyükkara, sektör hakkında önemli bilgiler verdi.


Programın açılış konuşmasını yapan ASKON Konya Şube Başkanı Yakup Yıldırım, ASKON'un üyelerin gelişimine katkı sağlamak için haftalık ve aylık söyleşilerin yanı sıra çeşitli konferanslar düzenlediğim söyledi. Yurtiçi ve yurtdışındaki çeşitli organizasyonlara da katıldıklarını belirten Yıldırım, "Üyelerimizin ihracatını gelişmeleri için bu tarz uygulamalara devam edeceğiz" dedi. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Konya'nın geleceğine yönelik metro hattı projesini duyurduğunu hatırlatan Yıldıran, "Bu şehri idare edenler yıllar sonrası durumu planlayarak yapıyorlar. Konya'nın ilerleyen yıllarda gelişimine göre hattın güzergahını belirtiyorlar. İş adamları olarak biz de bu plan çerçevesinde hareket ediyoruz. Gelecek 10 ya da 30 yıl sonrasında şirketimizin hangi konumda olacağını bilmemiz gerekiyor. ASKON da bu bakımdan dolayı büyüklerimizin tecrübelerinden yararlanmak için bu tarz toplantıları gerçekleştiriyor. Hepimizin bir hikayesi vardır. Biz şirket ve başarı hikayelerini büyüklerimizden dinleyerek çok güzel dersler alıyoruz" diye konuştu.  kalkınma ve ekonomisinde tam anlamıyla lokomotif olmaktadır" diye konuştu. 


BU SENE UMUTLAR YÜKSEK ÜLKE GELİŞMESİNİN ÜSTÜNDE

 Yıl dirimin konuşmasının ardından kürsüye çıkan Konya ASKON Çimento A.Ş. Genel Müdürü Kadir Büyükkara da sunum eşliğinde söyleyişi gerçekleştirdi. "İnşaat Sektörünün Genel Durumu, 2014 Yılı Sonuçları ve Gelecek Beklentileri" adlı konu hakkında bilgi veren Büyükkara, barınma ihtiyacının arttıkça inşaat sektörünün da gelişme kaydettiğini söyledi. İnşaat sektörünün ülkedeki kalkınmışlığın göstergesi olduğuna vurgu yapan Büyükkara, "Sektör, Türkiye'de son 12 yılda büyük bir gelişme kaydetmiştir. İnşaat sektörünün gelişmesiyle birlikte binlerce yapı malzemesinin üretimi de gelişmektedir. Bu topyekün bir kalkınmayı etkilemektedir. Çimento, demir ve diğer malzemeler de orta ölçekli sanayilerde gelişmektedir. Sanayi sektörü burada geri kalmamaktadır. İnşaat sektörü bu bakımdan büyük bir gelişme trendi göstermiştir. İnşaat sektörü hakkında her zaman lokomotif sektör denir. Bu gerçekten de öyledir. Türkiye'deki gelişme sektörünü etkileyen, sürdüren ve sürükleyen bir sektördür. 2001 yılından bu yana Türkiye'nin gelişim hızının üstünde bir ilerleme kaydeden inşaat sektörü milli gelire ciddi destekler vermektedir. Ülke Türkiye'nin 2014 yılında 2,9 oranında büyüdüğünü ifade eden Büyükkara, bu büyümenin beklenenin altında gerçekleştiğini söyledi. Bu düşük oranı etkileyen en önemli faktörün taran olduğuna dikkat çeken Büyükkara, "Bir önceki yıl hava koşullarını soğuk gitmesi ve bahar aylarında sıcaklığın mevsim normallerinin altında gitmesi büyümeyi olumsuz etkilemiştir. Tarım sektörü Türkiye'nin genel büyüme hızına olumsuz etki yaptığı gibi inşaatta da durgun bir yıl geçirmesine neden oldu. 

Tarım sektörü eksi 1,9 bir küçülme gösterdi. Bu oran sıfırın üstüne çıkmış olsaydı çok daha iyi bir yıl geçirmek mümkündü. Taliminiz ise bu yılnı toparlanma süreci olarak gerçekleşmesidir. 

Gayri Safi Milli Hasıla payına baktığımızda inşaat sektörü önemli bir yere sahiptir. Söylenenlerin aksine inşaat sektörü çok önemli bir pay aldı. 2007 yılında inşaat sektörü Gayri Safi Milli Hasıla'dan aldığı pay yüzde 6 buçuk olarak gerçekleşmiştir. 2014 yılında da 5.9 bir pay gerçekleşti. Bu sektörün aldığı paym artmasını arzu ediyoruz ama bu şekilde gerçekleşiyor" ifadelerini kullandı. 



Merhaba


Geri Dön