Kentsel Dönüşüm

Kadir Kara: En büyük kentsel dönüşümü Osmaniye yaşıyor!

Deprem Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun uygulamaları ile ilgili bilgilendirme toplantısı Valilik Ahmet Cevdet Paşa Toplantı Salonunda yapıldı.

İlçe ve Belde Belediye Başkanları, Organize Sanayi Bölgesi Müdürleri ve Ticaret Odası Başkanlarının bilgilendirilmesi amacıyla düzenlenen toplantıya Vali Kerem Al, Belediye Başkanı Kadir Kara, Vali Yardımcısı Alp Eren Yılmaz, Toprakkale Kaymakamı Murat Uzunparmak, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Yanık, Kamu Kurum ve Kuruluşları İl Müdürleri katıldı. 


Toplantının açılış konuşmasını Çevre ve Şehircilik II Müdürü Abdulvahap Güven yaptı. İl Müdürü Güven, katılımcılara her iki kanun hakkında detaylı bilgi verileceğini ifade ederek "Bakanlığımızın ulaşmak istediği hedef olan yaşanabilir ve marka şehirler sloganına uygun olarak Osmaniye'nin yaşanabilir ve marka şehirlerden biri olmasmı temenni ediyorum" dedi.

Vali Kerem Al ise yaptığı konuşmada, deprem kuşağındaki ülkemizin geçmiş yıllarda depremler nedeniyle çok sayıda kayıp verdiğini belirterek, "Ülkemizin deprem kuşağında olması bir kader. Bunu değiştirenleyiz. Ancak depreme karşı iyi hazırlanarak, depremlerden göreceğimiz zararı önleyebiliriz" diye konuştu. 


Çarpık kentleşmenin, plansız yapıl aşmanm şehirlere egemen olduğunu belirten Vali Kerem Al, 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun'un bu noktadaki önemine değinerek, "6306 Sayılı Kanun bizden sonraki kuşakları riske atan bazı uygulamalardan kurtulma imkânı sağlıyor, risk altındaki alanlar ve binaların dönüştürülmesi ile ilgili fırsatlar veriyor" dedi. 


Toplantıda 2872 Sayılı Çevre Kanunu ile de ilgili bilgi verileceğini belirten Vali Al, "Yaşanabilir ve bizden sonraki kuşaklara emanet edebileceğimiz bir çevreyi hepimiz arzuluyoruz. Kalkınma ile sürdürülebilir çevreyi nasıl dengeleriz, bunun üzerine düşünmemiz gerekiyor. Marka ve mutlu bir şehir olma özlemi ile toplantımızın hayırlı geçmesini diliyorum" diye konuştu. 


Toplantının devamında Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü Şube Müdürü Yakup Kozak Çevre Mevzuatı, Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği, ÇED Yönetmeliği, ilimizde çevre ile ilgili şikâyetlerin değerlendirilmesi, hava kalitesinin izlenmesi ve atık yönetimi ile ilgili bilgi verdi. Toplantının devamında konuşan İnşaat Mühendisi Serdar Bayrakçı ise 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun uygulamalan hakkında katılımcılan bilgilendirerek, kentsel dönüşüm çalışmalarını anlattı. 


Toplantı sonunda söz alan Belediye Başkanı Kadir Kara ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın özellikle afet riski altında bulunan şehirlerimizin çarpık kentleşme ve düzensiz yapılaşmadan kurtulabilmesi için ciddi bir takım uygulamaları devreye girdirdiğini ifade ederek, "Kentsel dönüşüm konusunda, sadece Bakanlığın değil, yerel yönetimlerin de etkin bir şekilde devrede olması, yetkilendirilmesi lazım. Türkiye'deki en büyük kentsel dönüşümü Osmaniye merkez yaşıyor. 


Nüfus yoğunluğuna, yapı stokuna, şehirleşmesine, ilçeden ile dönüşmesine ve kurulmuş olduğu hektarsal alan oranlarına baktığımız zaman Türkiye'deki en büyük kentsel dönüşümü ilimizin yaşadığını söyleyebiliriz. Osmaniye'nin buna iki sebepten ötürü çok ihtiyacı var; birincisi ilimizde eski yapı stoku çok fazla bunun yanı sıra Afet Bölgelerine Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik öncesinde yapılan binalar da var. Bu binalar, çok katlı binalar. Bu nedenle Osmaniye'nin ciddi anlamda kentsel dönüşüme ihtiyacı var" diye konuştu. 

Toplantı sorularm yanıtlanması ile sona erdi. 


Akdenniz Gazetesi