Kentsel Dönüşüm

Kadir Topbaş: 1 milyon 750 bin riskli binada dönüşüme ihtiyaç var!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 4. Boğaziçi Zirvesi’nin “Arazi Geliştirme ve Kentsel Dönüşüm” konulu panelinde yaptığı konuşmada, 1 milyon 750 bin civarındaki riskli binada dönüşüme ihtiyaç olduğunu belirtti...


Başkan Kadir Topbaş, 4. Boğaziçi Zirvesi’nin “Arazi Geliştirme ve Kentsel Dönüşüm” konulu panelinde konuştu.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “Sürdürülebilir Küresel Rekabette Ortadoğu ve Kuzey Afrika” başlığıyla düzenlenen 4. Boğaziçi Zirvesi'nin “Arazi Geliştirme ve Kentsel Dönüşüm” isimli panelin açış konuşmasını yaptı.


Dünyanın global bir köy haline geldiğini, dünyada yaşayan tüm insanların kaderlerinin birbirine bağlı olduğunu belirten Başkan Kadir Topbaş, “Eğer dünyada barış içinde yaşamak istiyorsak sadece kendi şehirlerimizin ve ülkemizin gelişmesi değil, dünyanın da paralel bir şekilde mutluluğa erişmesi ve gelişmesi gerekir” dedi.


Dünya nüfusunun yüzde 50’sinden fazlası şehirlerde yaşadığını ve bu oranın yüzde 60-70'lere kadar ulaşacağını vurgulayan Kadir Topbaş, şehirleşmeyle birlikte teknolojinin geliştiğini, şehirlerin inovasyon merkezi haline geldiğini anlatarak, şehirleşmenin artı ya da eksi yönde etkileri olabildiğini söyledi.


Kentlerin düzenli bir programları yoksa kaos ve sıkıntının başlayacağını dile getiren Başkan Topbaş, yerel yönetim olarak değişim ve dönüşüm sürecinde özellikle stratejik değişikliklere önem verdiklerini, 1,5 milyon kişiyi barındıracak yeni bölgeler için projelerin sürdüğünü, kent içindeki 1 milyon 750 bin civarındaki riskli bina da düşünülünce ciddi bir değişim ve dönüşüme ihtiyaç olduğunu kaydetti.


Deprem riskinin kentin yenilenmesi için bir fırsat sunduğuna dikkati çeken Topbaş, gelecek yıllarda yapılacak metro projeleri, Kanal İstanbul, 3. havaalanı ve 3. köprü projelerine de değinerek, bu projeler bittiğinde İstanbul'un bölgesel olarak önemli bir noktaya taşınacağının altını çizdi.


İstanbul'dan 281 kente uçuş bulunduğunu ve beklentilerin daha yüksek olduğunu hatırlatan Topbaş, bulunduğu coğrafyaya cevap vermek durumunda olan şehirdeki uçuş sayısının artarak devam edeceğini belirtti. İstanbul’da son 10 yılda sadece ulaşıma 12 milyar dolar yatırım yaptıklarına dikkat çeken Topbaş, altyapı ve çevre düzenlemeleri açısından da çok önemli yatırımlara imza attıklarını anlattı.


Avrupa'nın 23 ülkesinden büyük, günde Avusturya kadar çöp (günde 15 bin ton) toplanan İstanbul’un bir ülke özellikleri gösterdiğini dile getiren Topbaş, günde 3 milyon metreküp su kullanılan bu mega kentin uzun yıllar su probleminin bulunmadığına da işaret etti.


İBB