Genel

Kadir Topbaş, Akropol Müzesini gezdi!

Kadir Topbaş, Dünya Miras Listesi’nde yer alan dünyaca ünlü Akropolis’te, arkeolojik kalıntıları üzerinde yükselen Akropol Müzesi’ni ziyaret etti...

 Dünya Miras Listesi’nde yer alan dünyaca ünlü Akropolis’te, arkeolojik kalıntıları üzerinde yükselen Akropol Müzesi’ni ziyaret eden Başkan Topbaş; “Bizde kıyametler koparan insanlar, Atina’daki Akropol Müzesi’ne bakmalılar. Altta arkeolojik kazı alanı, üstte müzeyi görüyorsunuz. Müze arkeolojik kazı alanına yerleştirilen kolonlar üzerinde yükseliyor.” dedi.

Tarihi miras nasıl korunmalı Atina’da dünyaca ünlü Akropolis’te arkeolojik kalıntılar üzerinde yükselen Akropol Müzesi, tarihi mirasın korunmasında birden fazla seçeneğin olabileceğini somut bir şekilde gösteren örneklerden biri.

16 Ocak’ta Atina’daydık. Atina Belediye Başkanı Yorgo Kaminis, Başkan Topbaş’ı ağırlıyordu. Akropolis’in eteklerinde Parthenon’u gören bir yerde öğle yemeği verdi. Bulunduğumuz yerden 2.500 yıllık eseri görebiliyorduk, tepedeydi. Yemek yediğimiz restoran dahil ünlü müze arkeolojik park alanı içerisinde yer alıyordu.

Dünya Miras Listesi’nde yer alan en önemli arkeolojik alanda, tarihi kalıntılar üzerine inşa edilen Akropol müzesi, arkeolojik sit içerisinde ve kalıntılar üzerindeydi.

Dünyanın en ünlü tepesinin eteğine, antik şehir kalıntıları üzerine yapılan bu müze için bazıları ‘''Akropol'ün eteklerine bir uzay gemisi indi" demiş. Bazıları da Parthenon Tapınağı'na bakıp  ''Atina'nın 2 bin 500 yıllık estetiğine, tarihine karşı ihanet'' diye sert eleştiriler yöneltmiş.

Tartışmalar olsa da, 100’e yakın dava açılsa da müze inşa edilmiş üstelik AB’nin finans desteği ile.  Yunan hükümeti ve AB Bölgesel Kalkınma Fonu finansmanını sağlamış. Müzenin temel çalışmaları sırasında 5. Yüzyıla ve 12. Yüzyıla ait arkeolojik katmanlar çıkmış. 2003 yılında Uluslar arası Müzeler Konseyi inşaatın durdurulması için dava açarak müze inşaatını durdurmuş. Bunun üzerine müze tasarımı yeniden düzenlenerek kalıntıların zarar görmeden projeyle bütünleşmesi sağlanmış.

Akropol Müzesi’nde bölgeden ve Akropol'den çıkartılan tarihi eserler sergileniyor. Dört kat inşa edilen müzenin en büyük özelliği binanın tabanının camdan olması ve arkeolojik eserler üzerinde sütunlarla yükselmesi.

Müze, Yunanistan’ın 35 yıllık rüyasıydı

Yunan mimarisinin en büyük eseri olarak kabul edilen Athena Tapınağı-Parthenon’a mesafesi 300 metre. 2.500 yıl öncesine ait bu anıtsal eserin çevresinde arkeolojik kazılar bugün halen devam ediyor.

Kültür Mirasının Korunması ve Değerlendirilmesi üzerine kaleme aldığı bir makalede Jean-Marie Vincent, üç tehlikeden söz eder. Bunlardan biri ‘fosilleşme’dir. Vincent’e göre, ‘kültür mirasının korunması resmi dondurmak demek değildir. Bizi geçmişe bağlayan ama geleceğe doğru ilerlerken bize eşlik edeni hayatta tutmak demektir.’ İşte günümüzde en büyük mesele hayatın içinde yaşatılan tarihi mirasın korunmasında nasıl bir yol izleneceği konusudur. Atina’da arkeolojik kalıntılar üzerinde yükselen Akropol Müzesi, geçmişle yakın bir ilişki kurulabileceğini gösteren, arkeolojik alanda modern mimarinin yapılabileceğini kanıtlayan bir eser olarak öne çıkıyor.

Başkan Topbaş’ın, Akropol Müzesi ile ilgili değerlendirmesi dikkat çekiciydi: ‘Bizde kıyametler koparan insanlar, Atina’daki Akropol Müzesi’ne bakmalılar. Altta arkeolojik kazı alanı, üstte müzeyi görüyorsunuz. Müze arkeolojik kazı alanına yerleştirilen kolonlar üzerine yükseliyor. Üstelik arkeolojik kazı çalışmaları da devam ediyor. Ancak bizde anlayışlar farklı şekilde önümüze engel olarak çıkartılıyor. Bizde bazı yerlerde kıyametler koparanlara Akropol Müzesi’ni mutlaka görmelerini tavsiye ediyorum. Çok etkileyici bir müze yapmışlar. Bulgular da orada sergileniyor. Bizim burada maruz kaldığımız, bir takım yerlere şikayet edildiğimiz çevrelerce müzenin arkeolojik kazı alanı üzerine nasıl yükseldiğinin görülmesi gerek.
A. Faruk Yanardağ/İBB