Kent Haberleri

Kadir Topbaş: İstanbul dünyanın en ileri şehirlerinden!

Türkiye Belediyeler Birliği ile Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler öncülüğünde Adana’da düzenlenen Akıllı Şehirler ve İnovasyon Zirvesi’ne katılan Topbaş, "Yerel yöneticinin iş adamı gibi düşünerek, kendi kaynaklarını kendisi oluşturacak fırsatları ort

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler (UCLG-MEWA) Dünya Başkanı Kadir Topbaş, Adana’da düzenlenen ‘Akıllı Şehirler ve İnovasyon Zirvesi’ne katıldı. Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ile Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler (UCLG- MEWA) öncülüğünde Adana Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen zirveye Başkan Topbaş’ın yanı sıra Adana Valisi Mustafa Büyük, UCLG Ortadoğu ve Batı Asya Teşkilatı (MEWA) Genel Sekreteri Mehmet Duman, Gelişen Sekiz Ülke (D-8) Ekonomik İşbirliği Örgütü Genel Sekreteri Seyyid Ali Muhammed Musavi, belediye başkanları, kamu kurum müdürleri ve davetliler katıldı.


“İstanbul dünyanın en ileri şehirlerinden biri”


Törende konuşan Başkan Kadir Topbaş, İstanbul'un teknik, teknolojik ve bilişim yönünden dünyanın en ileri şehirlerinden olduğunu dile getirdi. Bilgi teknolojisini en iyi kullanan iller arasında yer aldıklarını ifade eden Başkan Topbaş, "Edindiğimiz bu bilgi, deneyim ve tecrübeler, insanlığın ortak malıdır. Bunu beraberce değerlendirip, bu konuda bilgi ve deneyim paylaşımına her zaman açığız" dedi.


“İnsanların mutluluğu için çalışıyoruz” diyen Topbaş, "Halkları mutlu etmemiz halinde dünya barışına da önemli katkı sunmuş olacağız. Hiçbir zaman ayrım yapmayız, kimseyi farklı bir noktaya koymayız. Biz, insan olarak, çevre olarak bakarız ve insana olan saygımız, kalitemizi yansıtmamıza vesiledir. Şehirlerin gelişmesi, ülke ekonomisine katkı sağlar" diye konuştu.


“Yerel yönetimler kendi kaynaklarını oluşturmalı”


Bazı yerel yöneticilerin, "Bize yeteri kadar kaynak gelmiyor" bahanesinin arkasına sığındığını aktaran Topbaş, şunları kaydetti: "Yerel yöneticinin bir iş adamı, 'Cio' gibi düşünerek, kendi kaynaklarını kendisi oluşturacak bir takım fırsatları ortaya koyması lazım. Biz, İstanbul olarak bunu yapmaktayız. 2004'te başkan olduğum zaman ilk yaptığım toplantıda, ‘yılda 2 milyon 800 bin civarında turist ağırlayan İstanbul'un turizmini nasıl geliştiririz’ diye sektör temsilcileri, yatırımcılar ve sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirmek suretiyle İstanbul turizminin gelişiminde kararlılık koyduk. Şu anda İstanbul'da 12 milyon civarında turist yoğunluğu var ve bu, İstanbul'daki ekonomiye önemli katkı sunuyor, hizmet olarak da istihdam alanı oluşturdu."


Adana Valisi Mustafa Büyük, vatandaşların günlük yaşamlarında en fazla muhatap olduğu yerel yönetimlerin, yaşam kalitesinin yükseltilmesinde ve insanların günlük hayatlarında ihtiyaç duyduğu gereksinimlerinin karşılanmasında önemli misyon yüklendiğini söyledi.


UCLG- MEWA Ortadoğu ve Batı Asya Teşkilatı Genel Sekreteri Mehmet Duman da konuşmasına, Refah Sınır Kapısı kapatıldığı için toplantıya gelemeyen Gazze'deki belediye başkanlarının selamlarını ileterek başladı. Bölgede yaşanan göç dalgasının, yerel yönetimleri zorlandığını ifade eden Duman, şunları söyledi: ''Suriye'deki iç savaştan kaynaklanan mülteci dalgası karşısında özellikle Lübnan, Ürdün ve Türkiye'deki yerel yönetimler, büyük güçlüklerle karşı karşıya kalmaktadır. Uluslararası camiayı bu hususta harekete geçirmeye ve çeşitli projeler geliştirmeye çalışıyoruz. Gelen talepler doğrultusunda Suriyeli mülteciler için bir mesleki eğitim merkezi kurulması amacıyla Gaziantep ve İstanbul Büyükşehir belediyeleriyle temas halindeyiz. Ayrıca Filistin'deki stratejik gelişmeleri de yakından takip ediyoruz.''


Başkan Kadir Topbaş ve davetliler zirve sonrası İBB İSBAK AŞ’nin standını ziyaret ettiler. Başkan Topbaş beraberindeki heyete, İSBAK AŞ’nin yeni geliştirdiği ve kentte uygulanan teknolojik gelişmeler hakkında bilgi verdi.


İBB