Genel

Kadir Topbaş: İstanbullular her gün depremi konuşmalı!

"İstanbullular her gün depremi konuşmalı" diyen Başkan Kadir Topbaş, "Mahallelerin birleştirilip, daha büyük parsellerde yeni binalar yapılacağını" söyledi. Topbaş, "Depreme karşı başka çaremiz yok" dedi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'un deprem riskine karşı, mahallelerin birleştirilip, binaların daha büyük parsellerde yeniden yapılması için kentsel dönüşüm projelerine hemen başlanacağını söyledi. Bu projelerin büyük bir fırsat olduğunu belirten Topbaş, İstanbullular'a "Dahil olmak isteyenler ilçe belediyelerine başvursun" çağrısı yaptı. Risk taşıyan bir şehirde, bu sorunun mutlaka çözülmesi gerektiğine işaret eden Topbaş şunları söyledi: "10 ilçemizde başlattığımız yapı denetiminde, 6 ilçede 150 bine yakın yapı tarandı. Ciddi sıkıntılar görüldü. Bir yenileme sürecine girilmesi lazım. Başka çaremiz yok. İstanbul'un her gün depremi konuşması, İstanbul'un yenilenmesi gerekiyor."

'CİDDİ BİR FIRSAT'

Topbaş, hasarlı bina sahiplerinin bu projelerden nasıl yararlanacağını ise şöyle ifade etti: "Örneğin Bağcılar ve Fikirtepe'de yoğun bir yapılaşma var. Buradaki düzenlemelerde parsel alanlarını daha da büyütüp imar adaları şekline getireceğiz. 3 bin, 4 bin, 5 bin metrekareye çıktığında daha fazla imar imkanı vereceğiz. Böylece bunlar birleşerek daha güzel, daha güvenli yapılara dönüşebilecek. Daha büyük adalar, parseller, daha doğru binalar, bahçeli, belki ayrı nizamlı yapılar haline getirecek bir sistemi oluşturmak istiyoruz." Topbaş, "Yatırımcılar ve müteahhitler tarafından incelendiğinde düzenlemenin ciddi bir fırsat getireceğini herkes görecek" dedi.
Sabah/Zeynel YAMAN

Basında yer alan diğer haberler

Mahalleler birleşecek binalar yenilenecek

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, İstanbul'un deprem riskine karşı, mahallelerin birleştirilerek tüm binaların yenileneceğini söyledi
Yenişakak/ŞAMİL KUCUR-HÜSEYİN LİKOĞLU / ANKARA

Haberin devamı için tıklayınız

Apartmanlar kendi rantını oluşturacak

Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş eleştirilere yanıt verdi. Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Deprem Dönüşüm Projesi’ne yönelik eleştirilere “10 ilçeden 6 tanesi öncelikli. İstanbul’un tamamı düşünüldüğünde, yapılar kendi rantını kendisi oluşturacak. Bahsedilen rant binada yaşayanlarla ilgili, başkalarına rant sağlanması söz konusu değil” yanıtını verdi.

İstanbul büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın Deprem Dönüşüm Projesi’yle ilgili önceki gün VATAN’a yaptığı “Yıkılma riski olan apartmanını yıkana daha fazla kat izni vereceğiz” açıklaması rant eleştirilerini de beraberinde getirdi. Topbaş dün NTV’ye yaptığı açaklamada rant iddialarına yanıt verdi. Topbaş, başta riskli bölgeler olmak üzere, belirlenen hasarlı binaların yıkılıp, arsalarının birleştirilerek, yeni yapılacak depreme dayanıklı binalarda kat sayısını artırmayı planlayan Deprem Dönüşüm Projesi’yle ilgili eleştirileri şöyle yanıtladı: “Bahsedilen rant binada yaşayanlarla ilgili, başkalarına rant sağlanması söz konusu değil. Arzu ettiğimiz, İstanbul’da kentsel dönüşümdü. Ama ana muhalefet başta olmak siyasi partiler bunu manipüle ettikleri için vatandaş tedirgin oldu. Ciddi deprem riski taşıyan İstanbul’da, tedirgin olduğumuz yaşam alanlarını yeniden elden geçirmek ve riski azaltmak zorundayız. Bununda yolu da, güçlendirmenin çok fazla sonuç vereceğini düşünmüyorum çünkü bu yapıların elden geçirilmesi.”

İmar artışı vereceğiz

“Özellikle 98 öncesi yapılar başta olmak üzere kentsel dönüşüm yapamadığımıza göre, Deprem Dönüşüm Projesi adı altında biz bu yapı alanlarına yöneldik” diyen Topbaş, “Belirli oranda imar artışı vermeyi düşünüyoruz... Biz yeni öngördüğümüz imar artışlarında, getireceğimiz şartlarda yol genişliklerini, bina altı otoparkları, yeşil alanlarını planlıyoruz. Yani otopark ve yeşil alan da artacak” şeklinde konuştu.

6 ilçe öncelikli

“İstanbul’da nüfusun yüzde 50’sinin yaşadığı risk alanları” diyen ve Bakırköy, Küçükçekmece, Zeytinburnu, Güngören, Bağcılar’ın ismini veren Topbaş, “10 ilçeden 6 tanesindeki tarama bitti ve öncelikli yerler burası. İstanbul’un tamamı düşünüldüğünde, yapılar kendi rantını kendisi oluşturacak. İstenirse KİPTAŞ istenirse de müteahhit firmalarıyla anlaşılabilir...Daha kaliteli daha düzgün daha mükemmel bir şehir ortaya çıkarmak zorundayız; İstanbul artık bunu hak ediyor. Bu projenin bazı olumsuz yanları da var ama olumlu yanları o kadar çok ki onları hiç konuşmamak lazım. Yine bunun karşısında duracak insanlar olacak ama benim ne söylemek istediğimi halkım anlıyor ve onlar bize güveniyor” dedi.
Vatan

Yeni İstanbul

İstanbul’daki yaklaşık 150 bin bina deprem riskine karşı yenilenecek. Vatandaşlar, arzu ederse kat karşılığı bu yenilemeyi yapıp daha güvenli binalara sahip olabilecek

Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul’daki deprem riskine karşı binaların yenileneceğini söyledi. Deprem riski taşıyan yerlerde apartman veya mahalle sakinlerinin birleşmesi halinde fazla kat vereceklerini belirten Topbaş “Projeye hemen başlayacağız. Dahil olmak isteyen vatandaşlar ilçe belediyelerine başvurabilirler” dedi. Topbaş, 10 ilçede başlatılan yapı denetim ve inceleme çalışmalarında altı ilçeyi tamamladıklarını hatırlatarak, 150 bine yakın yapı tarandığını ve ortaya çıkan tabloda ciddi sıkıntılar hissedildiğine dikkat çekti.

SIKINTILARI BİRLİKTE AŞACAĞIZ

Deprem konusunda vatandaşların büyük bölümünün tedirginlik yaşadığına dikkat çeken Topbaş “Ortaya çıkan sonuçlarda ciddi sıkıntılar hissedildi. Bununla ilgili olarak arkadaşlarımız ve teknik ekibimizle görüştük. Vatandaş arzu ettiği taktirde bu yenileme sürecine girsin. Başka çaremiz yok çünkü her deprem sıkıntısı yaşandığında bu gündeme geliyor. Bu yenileme sürecine İstanbul girsin. İstanbul’un her gün depremi konuşması gerekiyor. İstanbul’un yenilenmesi gerekiyor, çünkü risk taşıyor.Yeni yoğunluklar sebebiyle bazı sıkıntılar yaşayacağız ama onlar bir şekilde çözülür. Fakat depremin getireceği sıkıntıyı çözmemiz mümkün değil” diye konuştu.

BÜYÜK BİNADAN GÜVENLİ YAPIYA

Vatandaşın bu güne kadar siyasilerden aldığı doğru yanıt olmadığı için ciddi adım atılamadığına dikkat çeken Topbaş “Risk taşıyan bir şehirde, bu sorunun bir şekilde çözülmesi gerekiyor” dedi. Topbaş, depreme karşı binaların güçlendirilmesiyle ilgili yapacakları çalışmalar konusunda “Örneğin Bağcılar ve Fikirtepe’de yoğun bir yapılaşma var. Buradaki düzenlemelerde biz parsel alanlarını daha büyüterek imar adaları şekline getirecegiz. 3 bin, 4 bin, 5 bin metrekareye çıktığında daha fazla imar imkanı vereceğiz. Böylece bunlar birleşerek daha güzel, büyük yapılar daha güvenli yapılara dönüşebilecek” dedi.

HİÇ ARA VERMEDEN BAŞLAYACAĞIZ

Projeye katılmak isteyenlerin ilçe belediyelerine başvurmalarının gerektiğini söyleyen Topbaş, projeye hiç ara vermeden başlayacaklarını aktardı. Proje kapsamına İstanbul’un tamamını almayı planladıklarını söyleyen Topbaş, başta Fikirtepe olmak üzere risk taşıyan bütün bölgelerde bu çalışmayı yapacaklarını kaydetti. Yasal düzenlemeye gerek kalmadan mevcut düzenlemeyle çözüm üreteceklerini vurgulayan Topbaş şöyle dedi: “Biz daha önceki Kentsel Dönüşüm çalışmalarında TOKİ ve KİPTAŞ’la bunu yaparız diyorduk. Özellikle kendi belediyemizin şirketi KİPTAŞ’la çalışmamız vardı. Kentsel dönüşümde bunlar yapacak ve vatandaş da destek verecekti. Fakat maalesef ana muhalefet başta olmak üzere diğer siyasiler bunu manipüle ettiler, vatandaşı tedirgin ettiler.

Biz şunu söylüyoruz. KİPTAŞ da bir tüzel kişiliktir. Bir müteahhit firmadır. Veya bir başka firmadır. Vatandaş burada tamamen serbest kalacak. Kimseyi zorlayarak böyle bir değişime tabii tutmayacağız. Kendi rantını, hesabını kendisi yapacak. Bizim orada arzu ettiğimiz, vermek istediğimiz, vatandaşı cezbedecek bu yenileme sürecine katabilmek. Deprem İstanbul’u etkilediği takdirde, Türkiye sarsılır. Bu sarsıntıyı geçirmeden bu olayı çözmek zorundayız diye böyle bir düzenlemeye gidiyoruz.” 

Vatandaş bu konuda serbest

Arzu eden vatandaşların binalarını kat karşılığı yeniden yapacağını söyleyen Topbaş “Kendi kaynağı varsa kendisi yapacak, bölge olarak ortaya çıkacak ve ya KİPTAŞ’la ya da TOKİ ile anlaşacak. Vatandaşı tamamen serbest bırakıyoruz. Zorlama yapmayacağız, bunun altını çiziyorum. Ama parsellerin büyümesi lazım. Artık 150 metrekare, 200, 300 metrekare ile  bu olmaz. Daha büyük adalar, parseller, daha büyük doğru binalar, daha bahçeli, belki ayrı nizamlı yapılar haline getirecek bir sistemi oluşturmak istiyoruz” diye konuştu. Tekliflerin cezbedici veya yönlendirici olacağını vurgulayan Topbaş, yeni düzenlemenin ciddi bir fırsat olduğuna dikkat çekti. Yatırımcılar ve müteahhitler tarafından incelendiğinde düzenlemenin ciddi bir fırsat getireceğini herkesin göreceğini aktaran Topbaş “Yolları genişleterek, altına otoparklar yaparak daha güvenli yapılara dönüşebilecek. Bu kaynak da kendi işini kendi çözebilecek seviye de olmalıdır diye de çalışıyoruz” diye konuştu.
Star/GÜL ÇELİKKOL