Genel

Kadir Topbaş, Kadıköy-Kartal metrosunu test etti!

İstanbul, Anadolu yakasında da metrosuna kavuştu. Test sürüşünü yapan Başkan Topbaş, Kartal'dan, Ayrılıkçeşme İstasyonu'na gelen vatandaşlarımız Marmaray ile Avrupa yakasındaki istasyonlara geçebilecek dedi

İstanbul, Avrupa Yakasından sonra Anadolu Yakasında da metrosuna kavuştu. Test sürüşünü yapan Başkan Topbaş, Kartal'dan, Ayrılıkçeşme İstasyonu'na gelen vatandaşlarımız Marmaray ile Avrupa yakasındaki diğer istasyonlara geçebilecek. Kadıköy'den deniz ulaşımıyla da İstanbul'un istenilen noktasına ulaşılabilecek dedi.

9 şiddetindeki depreme dayanıklı olarak tasarlanan ve günde 1.5 milyon yolcu taşıma kapasitesine sahip Kartal-Kadıköy metro hattında test sürüşü yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, test sürüşüne başlamadan önce Kartal İstasyonunda görme engelli vatandaşlar için özel olarak tasarlanan yoldan yürüyerek metroya bindi. Metronun, Kartal-Kadıköy test sürüşünü kendisi yapan Başkan Topbaş, gazetecilere vatman koltuğunda poz verdi.

Kartaldan Kadıköye kadar süren test sürüşünün ardından Kadıköy İstasyonunda açıklama yapan Başkan kadir Topbaş, sistemin 9 şiddetindeki bir depreme dayanıklı olarak tasarlandığını, bu hattın günde 1.5 milyon yolcu taşıyabileceğini söyledi.

Özellikle Anadolu yakası için bu hattın çok önemli olduğunu vurgulayan Başkan Topbaş, hattın 29 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanacağını belirtti. Başkan Topbaş şöyle devam etti: Kartal'dan, Ayrılıkçeşme İstasyonu'na gelen vatandaşlarımız Marmaray ile Avrupa yakasındaki diğer istasyonlara geçebilecek. Kadıköy'den deniz ulaşımıyla da İstanbul'un istenilen noktasına ulaşılabilecek' dedi.

Bu yıl sonunda İstanbul'da yaptıkları yatırımların toplamının 44 milyar TL olduğu, bu rakamın yarısının ise ulaşıma harcandığını ifade eden Başkan Topbaş, bu çalışmaların yer altında olması sebebiyle görünmeyen işler olduğunu ancak yer altında hummalı bir çalışma yürütüldüğünü dile getirdi.

Gece gündüz demeden, yerin 40 metre altında binlerce insanın bu çalışmaları yürüttüğünü belirten Başkan Topbaş, Yakın bir tarihte İstanbullular bu çalışmaları çok daha iyi hissedecek ve görecek. İstanbul'da mevcut 44.1 kilometrelik raylı sistemi, 82 kilometreye çıkardık ve 2014'te bu rakam 230 kilometreyi bulacak. 2014'te günde raylı sistemlerimizden 4 milyon 950 bin insan kullanıyor olacak dedi.

Toplam uzunluğu 22 kilometre olan Kadıköy-Kartal metro hattının maliyetinin 1.6 milyar dolar olduğunu belirten Başkan Topbaş, bu hattı 4.5 kilometre daha Pendik-Kaynarca'ya kadar uzatacaklarını, bu hattın da devreye girmesiyle yapılan toplam harcamanın 3 katrilyon 225 milyar liraya ulaşacağını söyledi.

Üsküdar-Ümraniye Tepe Üstü-Çekmeköy istikametindeki metro ihalesini yaptıklarını, 38 aylık bir sürede bu hattın tamamlanmasının planlandığını belirten Başkan Topbaş,  bu hat da devreye girdiğinde bu istikametteki ciddi trafik yoğunluğunun azaltılacağını ifade etti.

İDO satığından elde edilen gelirler 2013 yılı sonu itibariyle İstanbul'daki bütün otobüsleri konforlu hale getireceklerini dile getiren Başkan Topbaş, 3 bin civarında yeni otobüsü kentin hizmetine sunacaklarını söyledi.

Metroları sistem olarak geliştirmek istediklerini, bu sistemle birlikte vatandaşın artık kendi araçlarından ziyade metroları tercih edeceğini belirten Başkan Topbaş, Bu hattımızın test sürüşlerinin bir kaç ay daha devam etmesi gerekiyor. 2012 Şubat ayında bu hat yolcu taşımaya başlayacak. Bu hattaki vagonlar makinist olmadan da kullanılabilecek bir sisteme sahip. Bir kişi, ekrandan bakarak vagonları garaja yerleştirebilecek dedi.

HATTIN ÖZELLİKLERİ

Yaklaşık 22 kilometre uzunluğa sahip olan Kadıköy-Kartal metro hattında toplam 16 istasyon bulunuyor. Şehir içinde açılan, dünyanın en hızlı tünel çalışmasının yapıldığı hatta günde 150 metreyi bulan rekor tünel kazıları yapıldı. 15 istasyonda elektromekanik ve ince işlere başlandı. Taplam 48.572 metre ray uzunluğuna sahip hattın Kozyatağı-Kartal arasında ray döşenmesi tamamlandı. Günde 250 metre ray montajlanmaya devam ediliyor.

Hat için temin edilen vagon sayısı, hattın Kaynarca'ya uzatılması sebebiyle 120'den 144'e çıkarıldı. Ocak ayında başlayan sevkiyat sürecinde bugüne kadar 16 vagon sahaya geldi. Metroda, 4'lü tren dizisinde toplam 1084 yolcu, 8'li tren dizisinde toplam 2 bin 168 yolcu taşınabilecek.

Tüm araçlar, sürücüsüz kullanım özeliğine uygun olarak imal edildi. Bu sayede geceleri parklanma, tamir-bakım atölyesine intikal gibi operasyonlar, kontrol merkezindeki bir operatör vasıtasıyla ve sürücüsüz yapılacak. Bu durum, işletmeye ekonomi ve esneklik sağlayacak.

Vagonlar arasında birbirine geçiş imkanı sağlayan ara geçiş yolları mevcut. Yolcuların 4 vagondan oluşan bir tren içerisinde homojen dağılımı mümkün olacak. Tüm vagonlarda ısıtma, soğutma ve havalandırma mevcut.

Yolcu güvenliği için araç içi ve dışı, kapalı devre kamera sistemi ile izlenecek. Aracın dışında hangi yöne gittiğini gösteren dijital göstergeler olacak. Vagon içinde kapı üstlerinde aracın hangi istasyona doğru gittiğini, hangi istasyonları geride bıraktığını, hattan aldığı on-line bilgi ile yolculara farklı ışıklarla gösteren ''Dinamik Yol Haritası'' bulunacak. Ayrıca bu yol haritası üzerinde diğer ulaşım sistemlerine aktarma noktaları gösterilecek.

Her araçta yolcuları bilgilendirmek ve reklam amaçlı kullanılmak üzere 8 adet yolcu bilgilendirme ekranı (LCD ekran) bulunacak.
Yolcular ile makinist arasında aktif iletişim sağlanabilecek. Konforlu bir yolculuk için, titreşim ve ses izolasyonu ile yangın izolatörleri olacak. Kadıköy-Kartal metro hattı tamamlandığında (ve Marmaray, Yenikapı-Hacıosman, Otogar-Bağcılar-İkitelli hatları gibi yapımı devam eden diğer hatlar tamamlandığında) Kartal'dan metroya binen bir yolcu için yolculuk süreleri; Kadıköy 29 dakika, Üsküdar 35 dakika, Yenikapı 47 dakika, Taksim 55 dakika, Otogar 66 dakika, Hacıosman 79 dakika, Havalimanın 79 dakika, Olimpiyat Stadı 89 dakika olacak.

BAŞKAN TOPBAŞ DEPREM SORULARINI DA CEVAPLADI

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, test sürüşü sırasında İstanbulda meydana gelecek olası bir depremin kente nelere mal olacağı ile ilgili olarak yöneltilen sorularıda cevaplandırdı. Başkan Topbaş, Van depreminden çok daha farklı olacağını, Türkiyeyi birkaç on yıl geriye götüreceğini belirterek, "Faturasını nesiller boyu ödemek zorunda kalırız, sarsılırız. Dünyanın en önemli on ekonomisi arasında yer alan Türkiye çok diplere vurabilir. Bu noktada, Türkiye nüfusunun yüzde 20sini oluşturan İstanbulun bu riskten kurtulması gerekir" dedi.

Bir gazetecinin, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın, ruhsatsız ve çürük binaların yıkılacağına dair bir açıklaması olmuştu. Bu konuda atılmış bir adım var mı, çalışmalar ne zaman başlayacak ve hukuk açısından bir çalışma var mı bu anlamda" şeklindeki sorusu üzerine Topbaş, şu yanıtı verdi:

"Göreve başladığımda, İstanbulda öncelikli sorun nedir diye sorulduğu zaman hep şunu söyledim; İstanbulun öncelikli sorunu deprem ama ulaşım günlük hayatımızı etkilediği için hep ulaşımı konuşuyoruz. Esasında hep depremi konuşmamız gerekiyor. Deprem konusunda bu kentte çok ciddi çalışmalar yaptık. Kentin jeolojik etütlerini tamamlayarak ve olası zemin tepkilerini görebilecek bir sistemi kurduk. Buna göre artık yapıların, parsel ve arsa boyutunda sondajı yapılarak yapı yapma izinleri veriliyor. Belediye binaları, viyadükler, köprüler ve bizim sorumluluk alanımız içinde olan alanlarla ilgili ilgili bir sorun yok.
Valilikte, Özel İdare marifetiyle hastane ve okullarla ilgili çalışmalar
sürdürülüyor."

"FATURASINI NESİLLER BOYU ÖDEMEK ZORUNDA KALIRIZ"

Depremle ilgili sorunun, esasında vatandaşın yaşadığı yerle ilgili olduğunu belirten Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İstanbulda olası bir deprem, Vandan çok daha farklı, Türkiyeyi birkaç on yıl geriye götürür ve faturasını nesiller boyu ödemek zorunda kalırız, sarsılırız. Dünyanın en önemli on ekonomisi arasında yer alan Türkiye çok diplere vurabilir. Bu noktada, Türkiye nüfusunun yüzde 20sini oluşturan İstanbulun bu riskten kurtulması gerekir. Ne yaptık Kentsel dönüşüm dedik. Daha sonra, Kentsel dönüşümü sanayide uygulayalım dedik. Fikirtepe örneğinde, vatandaşlar
memnun. Şuurlu bir şekilde projeye başlanacak."

Yakın bir tarihte, İstanbuldaki ilçe belediye başkanlarını toplayarak, deprem konusunda ciddi adımların atılması gerektiğini tekrar hatırlatacağını dile getiren Topbaş, "Kooperatif, site ve bir mahallede yaşayan insanlar birlikte müracaat yaparlarsa, imarda olabilecek şekilde, şartlarını belirli miktarda aktarmak suretiyle onlara imkan verecek bir çalışmayı başlatacağım. Bu uygulama
bazı belediyelerde yapılıyor" dedi.

İstanbulun bütün ilçelerinde bu çalışmanın yapılmasını arzu ettiğini dile getiren Topbaş, Belediye olarak, bugüne kadar 16 bin yıkım gerçekleştirdiklerini, bu yapıların ciddi boyutta deprem riski bulunan yapılar olduğunu söyledi.

Kadir Topbaş, bu uygulamaların bir dönüşüm olduğunu, ancak İstanbulun büyüklüğüyle kıyaslandığında küçük işler olarak değerlendirilebileceğini ifade etti.

Kaçak yapılar ile riskli yapıların farklı olduklarını dile getiren Topbaş, "Adam kaçak yapmıştır, ama sağlam yapmıştır. Bizim ilk önce hayatımıza kast eden yapıların üzerine gitmemiz gerekiyor" dedi.

Tarihi Yarımada gibi bazı yerlere kat yüksekliği verilemeyeceğini, bu tür yerlerde de imar hakları transferi gibi bir hakkın getirilebileceğini anlatan Topbaş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hukuk Müşavirliğinin bu konuyla ilgili çalışma yaptığını söyledi.
Deprem konusunda birçok değişim yöntemin bulunduğunu, bunlardan hangisi uygunsa uygulanması gerektiğini ifade eden Topbaş, İstanbulda riskli yapılara ilişkin 10 ilçede tarama yapıldığını kaydetti.

VAN'DAKİ DEPREM

İstanbul Büyükşehir belediye Başkanı Topbaş, Vanda meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depremin ardından çöken otel binasına ilişkin, "Ben de hayret ettim, nasıl bir iştir diye. Çünkü kameralar otel yıkılmadan önce yaptıkları çekimleri gösteriyorlar. Bir önceki depremin izleri var otelde. En azından, Belli bir süre kullanılmasın, detaylı bir şekilde incelensin, detaylı bir rapordan sonra iskan edilebilir denilebilirdi. Ben kendi evimdeki kiriş ve kolonları, 1999 depreminden sonra tek tek inceledim. Kılcal çatlama dahi olsaydı, girmezdim. Bunlar bir işarettir. O işareti hissetmeniz gerekiyor. Türkiyedeki bütün vatandaşlarımız artık depreme karşı duyarlı hale geldiler. İş birliği yapmaya hazırlar. Devlet, siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları beraber olmalıyız. Birbirimizi karalayarak, Senin döneminden kaldı, senin suçundu deme hakkımız yok. Neticede bir tarafta insanlar hayatını kaybediyor, bir tarafta laf üretiliyor. Laf üretilmemesi lazım, iş üretilmesi lazım" diye konuştu.

AA-ibb.gov.tr