Eğitim

Kadir Topbaş: Şehirlerin kendine göre temaları olsun

Kadir Topbaş, "Türk Dünyası Mimarlık ve Şehircilik Kurultayı"nın açılışında konuştu...

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, dünyada hızlı bir şekilde şehirleşme sürecinde dengesiz bir gelişmeye, sadece barınma ve iş ihtiyacının ötesi düşünülmeden bir süreç yaşandığına tanıklık edildiğini belirterek, "Arzu ediyoruz ki şehirlerin kendine göre temaları ve özellikleri olsun. Bu gelişmeleri yaparken de kimliklerini yansıtsınlar ve birtakım izleri ortaya çıkarabilsinler" dedi.

Kadir Topbaş, TÜRKSOY'un koordinatörlüğünde, Türkiye Mühendisler ve Mimarlar Birliği, Astana Valiliği, Türk Dünyası Belediyeler Birliği, Kazakistan Mimarlar Birliği ve Kazakistan Şehir Plancıları Birliğince, Bağımsızlık Sarayı'nda düzenlenen "Türk Dünyası Mimarlık ve Şehircilik Kurultayı"nın açılışında konuştu.

Topbaş, insanoğlunun yer yüzünde var olduğu günden bugüne kadar birçok yerleşim ve yönetim evrelerinden geçtiğini, insanoğlunun önce küçük köyleri, kasabaları kurduğunu daha sonra şehirlere doğru yöneldiğini ve bu süreç içinde değişik yönetim tarzlarının ortaya çıktığını söyledi.

Bugün dünyada insanların yüzde 75'inin şehirlerde yaşadığını, şehirlerin bir cazibe merkezi haline geldiğini, artık şehir ve insanın gündemde olduğunu belirten Topbaş, "Şehirler medeniyetlerin oluştuğu yerlerdir, insanların beklentileri farklıdır, her türlü imkandan istifade etmek isterler. Şehirler nasıl kurgulanırsa, nasıl geliştirilirse ona göre kimlikler kazanır ve dünyada kendilerini hissettirirler. Günümüz dünyasında, şehirler yarışmakta. Bu yüzyılda artık şehirler yarışıyor. Bu yarışta Astana da kendine düşeni yapmakta ve hızla gelişen, Kazakistan'ın başkenti özelliğini de dünyaya haykıran bir gelişme sürecinde olduğuna tanık olmaktayız" diye konuştu.

Geçmişte Anadolu'da özellikle Selçuklu daha sonra da Osmanlı'nın bir bölgeyi yerleşime açarken, önce o şehirde yaşayacak insanların temel ihtiyaçlarını merkeze yerleştirdiğini, ibadethane, medrese, şifahane, bedesten, çarşı ve çeşmesini oluşturduğunu, daha sonra şehrin bunun etrafında geliştiğini dile getiren Topbaş, şunları kaydetti:
"Ama maalesef, hızlı bir şekilde şehirleşme sürecinde, dengesiz bir gelişmeyi, sadece barınma ve iş ihtiyacının ötesi düşünülmeden bir süreç yaşandığına tanıklık etmekteyiz. Arzu ediyoruz ki şehirlerin kendine göre temaları olsun, özellikleri olsun ve bu gelişmeleri yaparken de kimliklerini yansıtsınlar ve birtakım izleri ortaya çıkarabilsinler. Bu gelişme sırasında planlı, çevreye tarihe saygılı bir süreci de dikkate almak gerekiyor. Şehirlerin kendine göre temaları olmalı, öne çıkartan özellikleri olmalı. Buna göre kendisini hissettirmesi gerekmektedir. Özellikle mimari tarzların o şehirlerde kimlikler oluşturduğunu biliyoruz. Buna göre özen gösterilmeli. Her toplumun, kendine göre değerleri olan birtakım izleri de taşıyan, hissettiren, onlardan kopmayan, onları yorumlayan, çağdaş birtakım değerleri de dikkate alan medeni ölçüde gelişme süreçlerini tamamlaması gerektiğine inanıyorum."

Türk Dünyası Belediyeler Birliğinin, bu konuya ciddi destek vereceğine ve özellikle yerel yönetimlerin kentlerin gelişmesinde aktif rol oynayarak, bilgi ve deneyim paylaşımıyla bu sürece ciddi katkıda bulunacaklarına inandığını ifade eden Topbaş, "Bugün burada katılımcıların sunacağı tebliğler var. Bunlar inanıyorum ki hepimize yeni ufuklar açacaktır. Tartışılan fikirlerin ve bilgilerin paylaşımlarının, Türk dünyasına önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum ve Türk Dünyası Şehircilik ve Mimarlık Kurultayı'nın başarılı geçmesini diliyorum" diye konuştu.

Konuşmasının ardından Topbaş'a, Astana Valisi İmangali Tasmagambetov tarafından "Türk Dünyası ve Şehircilik Ödülü" verildi.

Kurultayın açılışına, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Keseinov, Kurultay Yürütme Kurulu Başkanı İlyas Demirci, Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkanı Nihat Zeybekçi'nin yanı sıra Türk ve Kazak iş adamları katıldı.
AA