Genel

Kadir Topbaş: Yıkım konusunda zorlayıcı olacağız!

'Deprem riskini İstanbul için kesinlikle bir fırsata dönüştürmek zorundayız. Tarihi sorumluluğumuz var. Bu konuda kararlıyız.'Bu sözler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın...

İşinin zor olduğunun farkında. 'Dile kolay, 1 milyon 600 bin bina var' diyor. Görevi süresince 16 bin bina yıkmış. Rekor olduğunu söylüyor. 
Dün konuştuk, Çukurova Grubu'na bağlı Türk Medya'nın televizyon kanallarıyla radyolarının Ayazağa'daki yeni yayıncılık merkezini ziyaret etti.
 İstanbul'u anlattı, altyapısını, üst yapısını ve geleceğini...
 'Büyük deprem olduğunda karşılaşacağı manzarayı düşünen herkes size destek veriyor. Kamuoyu yanınızda' diyerek söze girdim. 'Sizin katkınız büyük oldu. İlk siz, AKŞAM'da başlattınız, ısrarla da sürdürüyorsunuz. Bizi de vatandaşı da zorluyorsunuz, gündemde tutuyorsunuz' karşılığını verdi.
Sadece İstanbul için değil, Türkiye için buna mecbur olduğumuzu söyledim. İstanbul'u vuracak büyük bir depremin Türk ekonomisinde derin hasara yol açacağını, çok ağır can kayıplarıyla karşılaşacağımızı düşünüyoruz. Bunları Başkan'la da daha önce konuşmuştuk.
 Birkaç soruyla detay almaya çalıştım. Kentsel dönüşümde başarı öyküsü çıkması gerektiğinden söz ederek...
Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan'la konuşmuş. Haliç-Sütlüce bölgesinde, tarihi dokuya uygun bir kentsel dönüşüm projesi üzerinde çalışıyorlarmış. Medyanın da halkın da ilgisini doğrudan çekecek bir çalışma...
Riskli bölgelerde yıkım ve yeniden yapım konusundaki yasal hazırlıklar tüm hızıyla sürüyor. Biraz onlar hakkında bilgi verdi. Bu arada önemli bir haber de aldık. Başkan'ın ağzından şöyle:
 'Bugün oturduk, yetki konusunu görüştük. Vatandaşların bazıları razı gelmediği zaman nasıl ilerleyeceğiz, hangi kurum ne kadar yetkiye sahip olacak, gibi konuları tartıştık.'
 Benim anladığım Başbakan bunun üzerinde çok duruyor, Topbaş tüm riski üstlenerek AKP-CHP-MHP demeden bütün ilçe belediyelerini de yanına alarak ilerlemek istiyor. Şehircilik Bakanlığı tam yetkili olacak, TOKİ ve Büyükşehir Belediyesi ile işbirliği halinde 'İstanbul'u depremden kurtarma projeleri' ilerleyecek.

İSTANBUL'UN RİSK HARİTALARI DEĞİŞTİ Mİ
 Topbaş, 'Biz kapıyı açacağız, daha güvenli yerlerde oturabilme imkanının kapısını... Oradan vatandaş girecek. Kamu güvenliği söz konusu. Bu nedenle zorlayıcı da olacağız' diye anlattı.
 Kadir Başkan'a bir soru daha sordum. 'İstanbul'un ilçeler bazında deprem haritaları güncellendi' diye bilgiler geliyordu. DASK'ın da bina deprem sigortalarıyla ilgili ücretlendirmede buna göre fiyatlarını değiştirdiği belirtiliyordu. Eskiden 2'nci derece deprem bölgesi olan bazı ilçelerin 1'inci dereceye kaydırıldığı... Topbaş, 'Biz de sürekli taramalar yapıyoruz. DASK bunlardan da faydalanıyor. Hatta binaların durumları değerlendirilirken yurtdışı sismik raporlar bile göz önüne alınıyor olabilir' dedi. Bu ilginç bir konu, biz de üzerinde durmaya devam edeceğiz.
 Topbaş, 'İstanbul'un geleceği'ni şöyle hayal ediyor: Metro yaygınlaşacak, üçüncü köprü gerçekleşecek, daha fazla turist için çok sayıda 5 yıldızlı otel yapılacak, yeni bir havaalanı inşa edilecek, çılgın proje gerçek olacak ve mutlaka İstanbul bir finans başkenti haline getirilecek...
Akşam/İsmail Küçükkaya