26 / 12 / 2024

Kadir Topbaş:Dere yataklarını gerekirse tekrar açacağız

Kadir Topbaş:Dere yataklarını gerekirse tekrar açacağız

Kadir Topbaş, İstanbul Ayamama deresi çevresinde felakete yol açan sel ile ilgili basın toplantısı düzenledi



İBB'den alınan bilgiye göre AKOM'da ATV Haber'in konuğu olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, dere yataklarının geçmişte binalarla doldurulduğuna dikkat çekerek, "Şimdi ıslah için kimin arazisini rahatsız etmemiz gerekirse edeceğiz. Çünkü bunun faturasını görüyorsunuz ülke olarak ödüyoruz" dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, AKOM'da ATV Haber'in konuğu olarak yaşanan sel felaketiyle ilgili gelişmeleri değerlendirdi. Valiliğin açıkladığı bilgilere göre İstanbul'da 33 vatandaşın selde hayatını kaybettiğini, 9 vatandaşın da kayıp olduğunu belirten Başkan Kadir Topbaş, "Bölgede arama ve hasar tespit çalışmaları sürüyor. Bu kadar kısa sürede yağan yoğun yağış, zaman zaman büyük Amerika, İngiltere gibi en medeni ülkelerde de sorun oluşturuyor" dedi.

"Maalesef dere yataklarını inşaatlarla doldurmuşuz. Bunlara geçmişte nasıl imar izni verilmiş, nasıl tapu verilmiş anlamak mümkün değil" diyen Başkan Topbaş, konuşmasını şöyle sürdürdü; "Sayın Başbakanımızın başkanlığında 3 bakanımızın da katılımıyla bir değerlendirme toplantısı yaptık. Kısa, orta ve uzun vadede neler yapmalıyız belirledik. Sadece Ayamama ve Tavukçu Dereleri değil, bütün dere yataklarındaki yerleşimleri boşaltmak, taşımak zorundayız. İnanıyorum ki buralarda yaşayan insanlarda yaşanan bu acı afetin tekrar etmemesi için bize yardımcı olacaklar. Bunu hep beraber yapmak zorundayız."

Bugüne kadar bu çalışmaları yapmak için bir hayli güçlükler yaşadıklarını ve bu sorunların hala devam ettiğini vurgulayan Kadir Topbaş, "Örnek olarak Silivri'nin merkezindeki Bolluca Deresi'ne bir köprü yapmak için çalışma başlattık. Daha önce 3 gözlü köprü iki göze indirilmiş. Biz bir sel felaketinde burada ciddi bir sıkıntı yaşanacağını tespit ettik. İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak dereyi ıslah etme ve köprüyü yenileme kararı aldık. Dere yatağını 25 metre açmak üzere planlarımıza işledik. Maalesef CHP'nin Silivri örgütü bu kararımıza dava açtı ve bilirkişi `dere yatağının 7 metre olması yeterlidir' diye rapor verdi. Mahkeme bizim planlarımızı iptal etti. İşte tam bu Bolluca Deresi'nde birkaç gün önce sel felaketi yaşandı. Bu kararı aldıranlar, bu raporu veren bilirkişi bugün oradaki sel felaketine iyi baksın ve düşünsün" diye konuştu.

Ayamama Deresi kollarıyla 40 kilometrelik büyük bir dere. Bu derede Sayın Sözen döneminde de bir dönem önce de taşkınlar yaşandığını, orada açıklama yapan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'a bu konuda gerekli bilginin verilmediğini anlatan Topbaş, "Herhalde sayın CHP liderini bu konuda bilgilendirmemişler. Biz bu derede önemli ıslah çalışmaları yaptık. Şimdi Ayamama'nın yatağını etkileyen yapılanmaları engelleyeceğiz. Talimatımızı verdik, ilgili arkadaşlarımız derenin kendi mecrasını işaretleyecekler. Birilerinin bahçesine, işgal ettikleri yerlere kadar gelecek. Kimi rahatsız etmek gerekirse edeceğiz. Çünkü bunun faturasını görüyorsunuz ülke olarak ödüyoruz" şeklinde konuştu.
 
Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Kadir Topbaş: Ayamama'daki hat üzerine dere yatağının istikametini işaretleyeceğiz

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'daki tüm dere yataklarını gerekirse tekrar açacaklarını ve kazıyacaklarını, bu dereleri denize ulaştıracaklarını söyleyerek, "Ayamama'daki hat üzerine dere yatağının istikametini işaretleyeceğiz, bunu işgal eden ne varsa yıkıp geçeceğiz. Kimse kusura bakmasın" dedi.
Topbaş, dün İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi'nde (AKOM) İstanbul Ayamama deresi çevresinde felakete yol açan sel ile ilgili düzenlediği basın toplantısında, "Bu olayda suçlu ve suçlular arama gibi bir tabir kullanmak istemiyorum. İşin başında olan birisi olarak bizde de sorumluluk var, bizden önce de vardı, bizden sonra da olacaktır" dedi.

`Acımasız olacağız'
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında önceki gün Dolmabahçe'deki  Başbakanlık Ofisi'nde ilgili bakanlar ve bürokratlarla toplantı yapıldığını anımsatarak, kısa, orta ve uzun vadede ve acil önlem planları yapıldığını anlatan Topbaş, şöyle dedi:
"Belki biraz acımasız olacağız, bazılarının canı yanacak, kimse kusura bakmasın. Gereken soruşturmaların başlatılması talimatını verdik. İstimlak gereken yerlerde istimlak, bodrum katlarının etkileneceği noktalarda bodrum katlarının iptaline kadar bütün tedbirler alınacak. Dere yatakları, etkilenme alanlarının üzerindeki bütün çalışmaları sürdüreceğiz ve istimlak gibi gereken çalışmaları yapacağız. Özellikle bu konuda medya ve yargıdan destek bekliyorum. Çünkü istimlak ile ilgili gittiğimiz kararlarda yürütmeyi durdurma kararları alınmakta. Bunu aşmanın yolu seri kararlar alabilmekte."
Topbaş, "Ayamama'daki hat üzerine dere yatağının istikametini işaretleyeceğiz, bunu işgal eden ne varsa yıkıp, geçeceğiz. Kimse kusura bakmasın. Yargıya gitsinler, yargı da onların lehine karar versin, biz de yargılanalım. Buna biz gönülden razıyız, işimizi net olarak yapacağız" dedi.

"İsteyen yargıya gitsin"
Ayamama Deresi üzerindeki bazı fabrikalar ve sanayi tesislerinin, derenin bazı yerlerini bahçelerine kattıklarını, dereyi daralttıklarını anlatan Topbaş, "Dereler ve yağmur suları kendi istediği gibi akarken, insanoğlu `Benim istediğim gibi akacaksın' demiş. Dereler, `Hayır, ben senin istediğin gibi akmam, dinlemem' diyor" dedi.
"Ekipman konusunda yetersiz kalındı", "Çatılarda kalan insanlar kurtarılamadı" denilemeyeceğini belirten Topbaş, bölgede 1225 personel ve 406 büyük araçla kurtarma işlemi yapıldığını, önceki gün Selimpaşa'da 100 civarında aracın denizden çıkarıldığını ifade etti.
Milliyet

Kimseye acımayacağız, dere yatağında ne varsa yıkacağız 
 
Yüzyılın en büyük sel felaketini yaşayan İstanbul'da, tartışmaların merkezine derelerin durumu yerleşti. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın ıslah projelerinin hayata geçirilmesi konusunda verdiği kararlılık mesajının ardından, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da, dere yataklarıyla ilgili önemli açıklamalar yaptı. 

Islah sürecinde acımasız olacaklarını belirten Topbaş, "Birilerinin belki biraz canı yanacak, ama kimse kusura bakmasın. Ayamama'daki hat üzerine dere yatağının istikametini işaretleyeceğiz, işgal eden ne varsa yıkıp geçeceğiz. İstimlak ve bodrum katlarının iptaline kadar bütün tedbirleri alacağız." dedi. Afet sonrası Başbakan Erdoğan ve 3 bakanın katılımıyla yaptıkları kriz toplantısına da atıfta bulunan Topbaş, burada kısa, orta ve uzun vadede yapılacaklar konusunda karar aldıklarının altını çizdi. Topbaş, CHP lideri Baykal'ın TIR garajı ruhsatlarıyla ilgili suçlamalarına tepki gösterirken, 4 garaja dönemin CHP'li Küçükçekmece Belediyesi'nin ruhsat verdiğine işaret etti.

Dün Afet Koordinasyon Merkezi'nde basının karşısına geçen Belediye Başkanı, felaket sonrası suçlu aramanın doğru olmadığını söyledi. Topbaş, "İşin başında olan birisi olarak bizde de sorumluluk var, bizden önce de vardı, bizden sonra da olacaktır. Özeleştiri yapmak zorundayız." ifadesini kullandı. İstimlak çalışmalarında yargıdan destek isteyen Topbaş, önceki dönemlerde birçok kararın yargı yoluyla engellendiğini hatırlattı. Bu konuda Silivri'nin sular altında kalmasına sebep olan Bolluca De-resi örneğini verdi.

Bolluca Deresi'nde ıslah çalışmaları yapmak için harekete geçtiklerini, ancak CHP'nin bu çalışmaları yargıya başvurarak durdurduğuna dikkat çeken Topbaş, "Bizim ıslah çalışmalarımız engellenmeseydi Silivri bunları yaşamayacaktı. Silivri, CHP'nin siyasi taleplerine kurban gitmiştir." iddiasında bulundu. Burada bilirkişilerin raporlarının incelenmesi gerektiğine dikkat çeken Topbaş, İSKİ'nin de bilirkişiye dava açacağını belirtti.

Topbaş, TEM Otoyolu'nun yapıldığı 1985-1986 yıllarında vadinin getireceği yağmur sularını alacak menfezlerin dar yapıldığını ifade ederek, yaşanan olayda bunların yetersiz olduğunun görüldüğünü söyledi. Silivri'de CHP tarafından Yenimahalle'ye yaptırılan bin toplu konutun dere yatağına yapıldığını vurgulayan Topbaş, "CHP'li yetkililer siyaseti bir tarafa bırakıp o konutların zemin durumunu bilim adamlarına inceletsin." şeklinde konuştu.

Afette kendilerinin de sorumlulukları olduğunun bilincinde olduklarını belirten Topbaş, Çatalca ve Silivri'deki sel baskınlarından sonra İstanbul'da da selin aynı etkiyi meydana getirmesinin eksikliklerin göstergesi olduğunu dile getirdi.

TIR parklarının olmaması gerektiğini, planlarında olmadığını dile getiren Topbaş, "İSKİ'nin verdiği değerlendirmelere göre 80 bin ton su barındıran göletin su topu gibi patlaması bu garajı tetikledi." dedi.

Konuşmasında CHP'ye ve Deniz Baykal'a yüklenen Topbaş, Kentsel Dönüşüm Yasası'nın CHP tarafından manipüle edildiğini öne sürdü. Özellikle Kartal ve Sarıyer'de seçim döneminde halkın bu yasayla mağdur edileceği yönünde kamuoyu oluşturulduğunu vurgulayan Topbaş şöyle konuştu: "Bu ilçelerde belediye seçimlerini CHP'nin halkı yanlış bilgilendirmesi yüzünden kaybettik. Halka 'sizi evlerinizden atacaklar' denildi."

AYAMAMA'DA İSTEYEN YARGIYA GİTSİN

Konuşması sırasında sık sık ıslah çalışmalarında yargıdan yardım isteyen Kadir Topbaş, birçok projenin özellikle CHP'li belediyeler tarafından yargıya götürülerek yürütmesinin durdurulduğunu vurguladı. Yargı sürecinin çok uzun sürmesinden yakınan Topbaş, İstanbul'un 1/100 bin planlarının yapıldığına dikkat çekti. "Ayamama'da ne varsa yıkıp geçeceğiz, isteyen yargıya gitsin." diyen Topbaş, İstanbul'daki bütün dere yataklarının yeniden açılıp denize kavuşturulacağını söyledi.

TIR garajının ruhsatını CHP'li belediye verdi

Siyasilerin afeti ranta çevirme çabalarını ise üzüntüyle karşıladığını söyleyen Kadir Topbaş, "CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, bizi arayıp 'Geçmiş olsun, ne yapabiliriz?' diyecekken maalesef durumu siyasi ranta çevirmekte mahir oldu." değerlendirmesinde bulundu. Baykal'ın selden etkilenen TIR garajında dile getirdiği 'Buranın ruhsatı var mıdır, varsa kim vermiştir?' sorularını cevaplayan İBB Başkanı Topbaş, "Buradaki 4 Garajı'n ruhsatını dönemin CHP'li ilçe belediyesi Küçükçekmece vermiştir." dedi. Topbaş, Osmanlı TIR garajının Şubat 2008'de İBB yetkililerince mühürlendiği bilgisini verdi.
Muzaffer SALCIOĞLU/Zaman

Kadir Topbaş: Yıkım Başlıyor

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'da sel felaketlerine karşı alınacak tedbirler kapsamında, gerekirse istimlakların olacağını, hatta bodrum katlarının bile iptal olabileceğini söyledi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında önceki gün Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'nde ilgili bakanlar ve bürokratlarla toplantı yapıldığını hatırlatan Topbaş, "Belki biraz acımasız olacağız, bazılarının canı yanacak, kimse kusura bakmasın. Gereken soruşturmaların başlatılması talimatını verdik. Dere yatakları gibi istimlak gereken yerlerde istimlak, bodrum katlarının etkileneceği noktalarda bodrum katlarının iptaline kadar bütün tedbirler alınacak" dedi. İstimlak konusunda destek beklediklerini anlatan Topbaş, "Çünkü istimlak ile ilgili gittiğimiz kararlarda yürütmeyi durdurma kararları alınmakta" dedi.

RUHSATLARI CHP VERDİ
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ı da eleştiren Topbaş, şöyle konuştu: "Sayın Baykal'ın eleştirmek yerine, bizi aramasını beklerdik. Baykal, İkitelli'deki TIR parkı için `Bu parklara kim ruhsat vermiş?' diye soruyor. Bu parklardan 5 tanesine ruhsatı CHP'li belediye döneminde verilmiş. CHP döneminde yapılan işleri hatırlatmak istemem." Topbaş ayrıca, "Ayamama'daki hat üzerine dere yatağının istikametini işaretleyeceğiz, bunu işgal eden ne varsa yıkıp geçeceğiz" dedi.

YARALAR SARILIYOR, BELEDİYE ALARMDA
Sel felaketinde sular altında kalan bölgelerde temizlik çalışmaları devam ederken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) da, Meteoroloji'nin yağış uyarısı üzerine `en üst düzeyde' alarma geçti. Şehrin Anadolu ve Avrupa yakalarında 2 bin 220 araç gereç ve 6 bin 370 personel kritik bölgelere konuşlandırıldı.
Erhan YILMAZ/Türkiye

"Acımasız olacağız bazı canlar yanacak"

Ayamama Deresi'nde gerekli ıslah çalışmalarını yapacaklarını kaydeden Topbaş, "Ya bize dere yapıp verirler ya da kalkıp dereden giderler" dedi
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş dün AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Edibe Sözen, İSKİ Genel Müdürü Mevlüt Vural ve bürokratlarla birlikte AKOM'da bir değerlendirme toplantısı düzenledi. Ayamama Deresi yatağındaki tüm yapıların yıkılacağını kaydeden Topbaş, "Sayın Başbakanımız ve bakanlarımızla birlikte yaptığımız toplantıda, kısa, orta ve uzun vadede ve acil önlem planları yapıldı ve karara bağlandı. Bu çerçevede çalışmalar sürdürülmekte. Soruşturma başlatılması talimatını verdik. İstimlak gereken yerlerde istimlak, bodrum katlarının etkileneceği noktalarda bodrum katlarının iptaline kadar bütün tedbirler alınacak. Dere yatakları, etkilenme alanlarının üzerindeki bütün çalışmaları sürdüreceğiz. Özellikle bu konuda medya ve yargıdan destek bekliyorum. Çünkü istimlak ile ilgili gittiğimiz kararlarda yürütmeyi durdurma kararları alınmakta. Bunu aşmanın yolu seri kararlar alabilmekte'' dedi.

'TÜM YÖNETİMLER SUÇLU'
Selden dolayı sorumlu ve suçlu aramanın doğru olmadığını ifade eden Topbaş, "İşin başında birisi olarak bizde de sorumluluk var, bizden önce de vardı, bizden sonra da olacaktır. Tüm yönetimde bulunan herkes bu özeleştiriyi yapmak zorundadır. Çünkü halkın önünde yönetimde bulunanlar olarak bizlerin problemleri daha dikkate almamız gerekiyor'' ifadesini kullandı. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın eleştirilerine de cevap veren Topbaş, 'Geçmiş olsun' demelerini ve destek vermelerini beklerken 'siyasi rant' sağlama çabasında olduklarının görüldüğünü anlattı. Topbaş, "Biz 16 yıldır görevdeyiz, ama kendileri de 44 yıl bu görevde bulundular. 44 yılda yapılanlar ve 44 yıldaki tahribatlarla bizim 16 yıldaki yapılanlarla ilgili bir değerlendirme yapılsın'' dedi. Trakya ve İstanbul'da bin 225 personel, 406 büyük araçla ciddi bir kurtarma çalışması gerçekleştirildiğini ve 100 civarında aracın denizden çıkartıldığını kaydeden Topbaş, Silivri'deki sel felaketinin nedeninin, dört gözlü köprü olduğunu söyledi.

'KÖPRÜ, SİYASİ TALEP KURBANI'
Topbaş, "Dört gözlü köprü yapmış, iki gözünü çıkarmışlar. CHP dönemi kendilerine göre köprü yapmışlar. Burada su şişerek sele neden oldu. Bu yargıya götürüldü, 2007'de önce yürütmeyi durdurma kararı aldılar, 2008'de planı iptal ettirdiler. Maalesef bilirkişinin verdiği, İSKİ'nin talep ettiği koruma bandı 25 metre. Bilirkişi 'Hayır 7 metre' diyor. Buyursun açıklamasını yapsın. Nasıl planları iptal ettirdiniz? Sonuçlar ortada, burası maalesef siyasi taleplere kurban gitti" dedi. Topbaş, Hürriyet gazetesinin de binasının bulunduğu bir hat üzerinde dere yatağındaki binaları kime ait olursa olsun yıkıp geçeceklerini ifade etti.

Lojistik merkez planı

İSTANBUL'DA sel felaketinin yaşandığı TIR parklarının kaldırılmasıyla ilgili tartışmalar sürerken, yeni planda, dere kenarında lojistik merkezi öngörüldüğü ortaya çıktı. Silivri Gümüşyaka'daki Kesif Deresi kenarında yapılması tavsiye edilen lojistik merkeziyle ilgili not, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 13 Şubat'ta onaylanan 1/100.000'lik Çevre Düzeni İmar Planı'nda yer alıyor. Planın "Lojistik Bölgeler" başlıklı notunda, kentin batıdaki giriş- çıkış kapısı olan Silivri-Gümüşyaka'da kurulması öngörülen mor lekeyle belirtilmiş lojistik bölgenin, Kesif Deresi'nin yatağına denk geldiği belirlendi.
Sabah

Ayamama'da ne varsa yıkıp geçeceğiz

İstanbul'un yaşadığı felaketle eleştirilere hedef olan Başkan Kadir Topbaş, selden en çok hasar gören Ayamama Deresi etrafındaki tüm kaçak yapıların yıkılacağını söyledi: "Belki acımasız olacağız, bazılarının canı yanacak. Ama dere yatağını işgal eden ne varsa yıkıp geçeceğiz. Bütün dere yataklarını yeniden açacağız"

İstanbul'u sular altında bırakan sel felaketinde en büyük hasarı Ayamama Deresi'nin yatağına ve etrafına yapılan yapılar aldı. 13 şoförün can verdiği TIR parkı da bu yapılar arasında. Dün bir basın toplantısı düzenleyen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, dere yatağındaki tüm kaçak yapıların yıkılacağını söyledi. Bu kararın önceki gün Başbakan Erdoğan'ın başkanlığında yapılan toplantıda alındığını açıklayan Topbaş, "Belki acımasız olacağız, bazılarının canı yanacak. Ama dere yatağını işgal eden ne varsa yıkacağız. Bu konuda basınımızdan, medyadan, yargıdan destek bekliyorum" dedi.
4 garaja CHP ruhsat vermiş

Topbaş, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın İkitelli'deki tır parkında yaptığı incelemede yönelttiği, "Bu parkın ruhsatı var mı? Hangi müteahhit bu yerin ıslahını yaptı" sorusuna da cevap verdi: "Buradaki parklardan 4'üne CHP, birine DSP'li Belediye başkanları döneminde ruhsat verilmiş. Osmanlı Parkı ise dönemimizde, ruhsata uygun değil diye mühürlenmiş."

Burada herkesin hatası var

Topbaş yaşanan felakette geçmiş yönetimlerin de kendilerinin de hataları olduğunu, bundan sonraki yönetimlerin de hatalarının olabileceğini de söyledi: "Ayamama Deresi üzerinde maalesef bazı fabrikaların dereyi daralttıkları, kendi alanlarına kattıklarını gördük. İnsanoğlu derelere, 'İstediğim gibi akacaksın' demiş. Dereler 'Hayır. İstediğim gibi akarım. Dinlemem alır götürürüm' diyor. Dereyi daraltmışlar. Silivri, Çatalca'dan 1 gün sonra İstanbul'daki yağışta daha fazla can kaybı oldu. Demek ki uyarılarda, oraya konuşlanmamızda bazı eksikler var."

CHP dere ıslahını engelledi

Topbaş, dere yataklarındaki yapılaşmaların CHP döneminde yapıldığını da iddia etti: "Silivri'de Boğluca Deresi'ni 50 milyon liraya ıslah etmek istedik. Planlara işledik. CHP yargıya götürdü, planı iptal ettirdiler. İSKİ 25 metre koruma bandı istedi. Bilirkişi 7 metre yeter dedi. Burası 7 metre yeter diyenlerin bilimleri sorgulanmalı. İSKİ şimdi bu planları iptal ettirenlere dava açacak. Burası siyasi taleplere kurban gitti. Derenin kuzeyinde çöplük vardı. 3 roman Vatandaşı hayatını kaybetti. Baykal o zaman neredeydi? Selimpaşa'da da var olan bir dere yok edilmiş. İSKİ skandalını hatırlarsınız, Ayamama Deresi'nin ıslahında bazı alanlar yapılmış gibi gösterilmiş. Bir başka örnek Çengelköy'de İstavroz deresinde, bazı yerler boşaltılmış, dolgu alanı yapılmış gibi denize kadar dere ıslahı yapılmış gösterilmiş. Sanki buralar da temizlemiş dolgu yapılmış gibi para alındı. Bu dava lehimize sonuçlandı."

4 gözlü köprünün iki gözü çıkarıldı her yeri sel bastı

Topbaş, dünkü toplantıda Silivri'de Mimar Sinan'ın yaptığı bir köprüye de dikkat çekti: "4 gözü olan Mimar Sinan Köprüsü'nün iki gözünün kalması Silivri'deki sel felaketinin nedeni. Mimar Sinan 4 gözlü köprü yapmış. İki gözünü çıkartmışlar. İki gözünde büyük binalar var. Sinan'dan daha akıllı bunlar. Buradan geçemeyen su şişerek sel oluşturMuş." Topbaş'ın bahsettiği köprü, Mimar Sinan'ın 1566'da yaptığı dört gözlü Kısa Köprü. Boğluca Deresi üzerinde üç köprü var. Birinci köprü E5 karayolunun geçtiği 1990'ların başında yapılan köprü. Boğluca Deresi kuzeyden Marmara'ya akarken ilk önce bu köprünün altında geçiyor ve Silivri merkeze doğru ilerliyor. Dere sularının normal zamanda bu köprüdeki debisi 72 m3/saniye. Oysa köprünün 3 adet ve oldukça dar olan kanalından sular zorlukla akıyor. Suların debisi kanalların yetersizliğinden E5 köprüsünü geçince 52 m3/saniye'ye düşüyor. Daha sonra Boğluca'nın suları Eski Sanayi Köprüsü'yle buluşuyor. Bu köprü de oldukça yetersiz ve su geçiş kanalları dar. Eski Sanayi Köprüsü geçişinde dere suları 32 m3/ saniye'ye düşüyor ve Mimar Sinan'ın yaptığı Kısa Köprü'ye ulaşıyor. Mimar Sinan Kısa Köprü'yü dört gözlü olarak inşa etmiş. Ama 30 yıl önce dere yatağında yapılaşma başlayınca Kısa Köprü'nün iki gözü evlerin altında kalmış ve kapatılmış. Bugün Kısa Köprü iki gözlü ve Boğluca Deresi bu iki gözlü köprünün altından geçip güç bela Marmara'ya kavuşmaya çalışıyor.

Genelkurmay: Göletin hasara neden olduğu bilgisi yok

TopbaŞ, TIR parkının yaklaşık 1.5 km yukarısındaki askeri bölge içinde kalan 80 bin ton su barındıran bir göletin patlaması sonucu, buradaki suyun su topu gibi bölgeyi tetiklediği yönünde İSKİ'nin bir değerlendirmesi olduğunu söyledi. Bu iddiaya Genel kurmay başkanlığı'ndan şu cevap geldi: "Bu, birliklerin sulardan geçiş eğitiminde kullanılan, tankların ve zırhlı personel taşıyıcıların bu eğitimi yapmaları için oluşturulan bir gölet. Şiddetli yağmur, felaketin yaşandığı bölgeye olduğu gibi, o bölgeye de düşmüştür. O bölgedeki yağmurun bir kısmının oraya gitmesi olabilir ama göletin belirtildiği şekilde bir hasara neden olduğu şekilde herhangi bir bilgi yoktur."

'Afet bölgesi ilan edip yıkabiliriz'

Başbakan Erdoğan ıslah çalışmaları ile ilgili yaptıkları çalışmalarda karşılarında Vatandaşı ve yargıyı bulduklarını söyledi. Bölgeyi lokal olarak Bakanlar Kurulu Kararı ile afet bölgesi ilan edebileceklerini belirten Erdoğan, "Bizi Vatandaşımızın anlaması lazım. Vatandaş bizden olmayacak karşılıklar istiyor. 1999 Depremi sonrası Avcılar'da yaşadık. Diyelim orda bir tane dairede oturuyor. Siz en az iki üç daire vereceksiniz ki ben buradan çıkayım. Böyle yaklaşıldığı takdirde bunları çözemeyiz. Ama şimdi biz gerekirse buraları afet bölgesi ilan etmek sureti ile de bakanlar kurulu kararı ile buralarda her türlü yıkımı yapabiliriz. Yasanın bizlere verdiği yetkiler var" dedi.

Mimarlar Odası oyunun içinde

Mimarlar Odası tarafından yapılan açıklamada yapılaşmanın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı dönemi olan 1997 yılından itibaren arttığının hatırlatılması üzerine Erdoğan "Kesinlikle yalandır. Tamamen düzmecedir. Bir defa benim dönemimde Ayamama Deresi kıyısında böyle bir müsaade söz konusu değil. Bunlar Bağcılar Belediyesi'nin sınırları içerisinde olan bölgede ilan edilmiş olan ticari merkez vardır. Herhalde onla bunu birbirine karıştırıyorlar. Mimar Mühendisler Odası ideolojik yaklaşımlarını bıraksın ve bizim attığımız adımları da çok iyi takip etsin. O ideolojik yaklaşımları ile birçok bu noktada dürüst davranan yatırım yapacak insanların önünü kesmek adına neler yaptıklarını da gayet iyi biliyoruz ve zaten bu oynanan oyunun içinde onlar da var. Bunu da çok açık söylüyorum" dedi.
Vatan


Geri Dön