Ekonomi

Kadroya geçen taşeron işçiye çok kötü haber! EYT’den sonra maaşınız yarı yarıya düşebilir!

Taşeron işçiyken kamuda kadroya geçen işçiler ile belediye şirketlerine geçen işçiler, EYT yasası çıkması halinde işlerine son verilmesi ve maaşlarının yarı yarıya düşme riskiyle karşı karşıya. Peki, öngörülen bu riskin sebebi ne?İlk alımda sayıları 900 bin kişi civarında olan taşeron işçinin kamuya alınması ile bazı özel şartlarda ortaya çıkmıştı

Taşeron işçi olarak bilenen işçiler, 2018 yılında genel kamu kurum ve kuruluşlarında sürekli işçi kadrolarına, mahalli idarelerde ise belediye şirketlerinin işçi pozisyonlarına alındılar. İlk alımda sayıları 900 bin kişi civarında olan taşeron işçinin kamuya alınması ile bazı özel şartlarda ortaya çıkmıştı.

Posta’nın haberine göre; bu şartlar altında alınanlardan 750 bin kişi civarında hâlâ çalışan var. Bu çalışanların iş sözleşmelerinin feshi ile ilgili olarak yasaya özel bir hüküm ilave edilmişti.

 

EMEKLİLİĞİ GELEN HİÇBİR UZATMA OLMAKSIZIN İŞTEN ÇIKARTILIYOR

Kamuoyunda emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) olarak adlandırılan 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalılığı bulunanlar ile ilgili kademeli yaş düzenlemesinin kaldırılması veya esnetilmesi beklentisi taşerondan kamu kurumlarına alınan işçileri de üzecek gibi gözüküyor.

Çünkü EYT ile emeklilik hakkı verilmesi halinde, bu kişilerin iş sözleşmeleri feshedilecek. Yani işten çıkartılacaklar. Oysa bunların neredeyse tamamı işten ayrılmak değil, işine devam etmek istiyor. Bu yönden taşerondan kadroya geçen EYT’lileri gözetecek bir düzenlemenin yapılması gerekiyor.

İSTİHDAM HAKKI BİTİYOR

Taşeron işçilerin kadroya alınmasına ilişkin 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin geçici 23 ve 24’üncü maddeleri gereğince; kamu kurumlarında sürekli işçi kadrolarına geçirilenler ile mahalli idarelerin şirketlerinde işçi pozisyonlarına alınanlar kadroya alınmaları için öngörülen şartları taşıdıkları sürece istihdam edilebiliyorlar.

Ancak istihdam süreleri hiçbir şekilde sosyal güvenlik kurumlarından emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazandıkları tarihi geçemiyor. Dolayısıyla kamu kurum veya kuruluşların sürekli işçi kadroları ile mahalli idarelerin şirketlerine 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında taşeron işçilerden alınan işçilerin istihdam süreleri hiçbir şekilde sosyal güvenlik kuruluşlarından emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazandıkları tarihi geçemeyecek.

 5000 mAh pil kapasiteli Oppo A55 indirimli fiyatıyla satışta! İşte 23 Ekim 2022 fiyat listesi…

Samsung Galaxy A13 indirimli fiyata satışta! İşte 23 Ekim 2022 fiyat listesi...

Marketler bir bir indirime gitti! Fiyatlar dip yaptı! Ayçiçek yağı 40 TL oldu! 22 Ekim 2022 fiyat listesi…