Sektörel

Kafamızdaki engelleri kaldırmanın zamanı gelmedi mi?

Redac ve Emlakchi Real Estate Consultant Yöneticisi Bilge Özdemir köşe yazısında " hayatın engellerini yaşamın kader olmaktan çıkarılım " görüş ve düşüncelerini kaleme alarak, değerlendirdi ve önerilerde bulundu.

Bir yaşlının veya engellinin günlük yaşam içinde çektiği, çekebileceği sıkıntıları hiç düşündünüz mü ?... Ben düşündüm ve düşünsel engelli olmaktan utandım.


Kentsel ve Kamusal alanlarda ortaya çıkan sorunlar, yarım yamalak kaldırımlar, yollar, göstermelik rampalar, ulaşılamayan... ulaşım araçları. Karşısında Hayatın zorluklarını anlayabilmek için" yaşlı veya engelli " olmak mı gerekiyor.


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), verilerine göre Türkiye'de en az bir vücut fonksiyonda zorluk yaşayan yaklaşık 5 milyon kişi bulunuyor. Türkiye'de Nüfus ve Konut Araştırması sonuçları; bu kişilerin görme, duyma, konuşma, yürüme, merpen çıkma veya inme, bir şey taşıma veya tutma ve yaşıtlarına göre öğrenme, basit dört işlem yapma, hatırlama veya dikkatini toplama fonksiyonlarından en az birinde çok zorlandığını veya hiç yapamadığını belirtiliyor.


Nüfusumuzun yaklaşık %,10' unun 65 yaş üzerinde olduğu verisi ışığında “ her 4 kişiden 1' i için " yaşam alanlarımızda yer açalım " diyor...  tüm proje geliştiricilerin, mimarların, mühendislerin, belediyelerin,  insanlığın  konuya dikkatini çekmek istiyorum. Bu tablonun, senaryonun içinde olmayanlar bir gün mutlaka olabileceklerdir.


Bir gün " yaşlı  ", “ engelli "  biz veya ailemizden biri olabilecektir.Önemli olmadan ihtiyaç olmadan yaşam konforlarını sunabilmektir. Belki de tüm bu sorunların temel nedeni, yaşlı ve engellileri  toplumun bir parçası olarak göremememizden kaynaklanmaktadır.


Engelli yaşam; doğuştan gelen bir yazgı olarak düşünülmemeli, Hayatın gerçeği olan yaşlılık gibi geçirilebilinecek bir kaza sonuçunda ortaya çıkabilecek kader olarak görülmelidir.


Kaynağı ya da sebebi ne olursa olsun tüm engelli kişilerin/yaşlıların  ortak sorunu, toplumsal yaşama uyum sağlamada ve günlük gereksinimlerini karşılamakta güçlük yaşamalarıdır. Tüm dünyada, yaşlı ve engellilerle ilgili olarak yapılan düzenlemelerde öne çıkan kavram “Ulaşılabilirlik” ifadesidir.


Ülkemizde kamu ve özel sektör tarafından yaşlı ve engellilere yönelik bakım ve rehabilitasyon hizmetleri verilmektedir. Ancak, benim DİKKAT ÇEKMEK istediğim konu   Kırılgan nufus olarak nitelendirilen bu yapıyı; semtlerimiz, caddelerimiz, sokaklarımız, yaşamın içinde " yapılarımızda" yaşabilecek noktaya getirebilmektedir.


Gayrimenku sektörü, geliştirilen projeler “ hız ve kalitede “ dünya standartlarına erişti, hatta standart belirleyici olmaya başlamıştır. 


Ülkemizde, 18-24 Mart’ ı Yaşlılar, 10-16 Mayıs ise Engelliler haftası olarak belirlenmiştir. Belirlenmiş de ne yapılmıştır ? Avrupa’ dan, Amerika’ dan yaşam normlarının standardı haline gelmesini mi bekliyoruz... Biz neden adım atmıyoruz.


Hayatın / Yaşamın bu gerçeği; yasal düzenlemeler ile değil... insani uygulamalar ile ele alınmalıdır.

Engelli ve yaşlıların günlük hayatta karşılaştıkları olumsuzlukların büyük bölümü ulaşım, fiziksel koşullar ve konut/ofis  gibi yapısal  faktörlerdir. Bu sorunların tamamı doğru kent planlamaları ve mimari çözümler üretilerek iyileştirilebilecek niteliktedir.


Özellikle konut projesi geliştiricileri; “ engelsiz yaşam  “ planlamasına daha çok özen göstermelidirler. Ülke nüfusunun çeyreğinin ihtiyaçı olan ve Dünya Engelliler Birliği WDU tarafından  “ engelliler için evrensel yaşam standartları klavuzunda  “ belirtilen yapılarda  proje ve plan standatlarını uygulamaları “ doğumdan / ölüme insan yaşam  “ ihtiyaçlarına yanıt verebilecektir. 


Uygulamasına; Evrensel Yaşam  Normları Sertifikası  ( EYN ) dediğim, bu sertifikaya sahip projeler tercih önceliğine sahip olabilecektir. Bu önemli bir; pazarlama ve satış stratejisidir. 


Gelin bir farkındalık yaratalım ve konuyu farklı platformların gündemlerine taşıyalım:


  1. Banka/Finans sektörü :    Evrensel Yaşam  Normları Sertifikası  ( EYN ) na sahip projelere / konutlara mortgage kredilerinde oransal ve masrafsal destekte bulunsun.
  2. Devlet / Kamu Kuruluşları : Evrensel Yaşam  Normları Sertifikası  ( EYN ) na sahip projelerin / konutların harçlarında, vergilerinde proje geliştiriçi ve alıcı adına istisnai indirimler uygulasın
  3. Devlet / Kamu Kuruluşları: ihale sisteminde “Evrensel Yaşam  Normları Sertifikası  ( EYN ) “ sistem standartları getirilsin
  4. Piyasa yapıcı role sahip “ KİPTAŞ – TOKİ – EMLAK KONUT GYO “ tarafından Evrensel Yaşam  Normları Sertifikası  ( EYN ) ihale, proje geliştirme  şartı olsun
  5. Uygulama şekline  Evrensel Yaşam  Normları Sertifikası  ( EYN ) dediğim alt yapısı “ engelliler için evrensel yaşam standartları “  klavuzunda bulunan yaşam standartları Eğitim Kurumları, İnşaatcılara yönelik derneler, Belediyeler ve Yaşlı/Engellilere yönelik STK/dernekler ile birlikte geliştirililsin

 

BİLGE ÖZDEMİR

CEO – REDAC & EMLAKCHI REAL ESTATE CONSULTANT