27 / 04 / 2024

KAGİDER Başkanı Bezircioğlu: ‘Kadınların iş gücüne katılım oranı OECD ortalamasının çok altında!’

KAGİDER Başkanı Bezircioğlu: ‘Kadınların iş gücüne katılım oranı OECD ortalamasının çok altında!’

KAGİDER Başkanı Esra Bezircioğlu, Türkiye’de kadınların iş gücüne katılım oranlarının OECD ortalamasının çok altında kaldığını ifade etti. Bezircioğlu, son 10 senede yüksek nitelikli işlerde istihdamın düştüğünü, düşük nitelikli işlerde ise istihdamın arttığını belirtti.



Kadınların bir araya gelerek güç kazanacağına inanan 37 girişimci kadının bir araya gelmesiyle kurulan Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) kuruluşunun 21’nci yılında gazetecilerle bir araya geldi. Toplantıya haziranda yapılan Olağan Genel Kurul sonrası 2023 – 2025 dönemi için Başkan seçilen Esra Bezircioğlu, Başkan Yardımcıları Şila Gök ve Güzin İlker’in yanında ayrıca, Yönetim Kurulu Üyeleri katılım sağladı. KAGİDER Başkanı Esra Bezircioğlu, hedeflerinin Cumhuriyet’in ikinci asrında daha çok kadının gücünü, sesini duyurabilmek olduğunu vurguladı.

KAGİDER Başkanı Bezircioğlu: ‘Kadınların iş gücüne katılım oranı OECD ortalamasının çok altında!’

“NİTELİKLİ İŞLERDE İSTİHDAM DÜŞÜYOR”

Dünya gazetesinden Mehtap Halıcı’nın haberine göre, Türkiye’de kadın girişimcilerin ve iş gücünde kadınların durumuna ilişkin bilgi verdi. Bezircioğlu, daha sonra ise KAGİDER’in projelerini paylaştı. Sabancı Üniversitesi ile iş birliği kapsamında hazırladıkları “Türkiye’de Kadınların İş gücüne Katılımı: Genel Eğilimler, Bölgesel ve Demografik Farklar, Tutumlar” raporundan kayda değer veriler paylaşan KAGİDER Başkanı Bezircioğlu konuşmasında, Türkiye'de kadınların iş gücüne katılımına ilişkin hâlihazırdaki durumun, bölgeler arasındaki ekonomik, sosyal ve demografik farklar ve bunların zaman içindeki dönüşümüne yönelik çarpıcı veriler barındırdığının altını çizdi.

Rapora göre ülkede 15 ve daha yukarı yaştaki iş gücüne katılım oranının toplam yüzde 51,4; bu oranın da erkeklerde yüzde 70,3 kadınlarda ise yalnızca yüzde 32,8 oranında kaldığını kaydeden Bezircioğlu, Türkiye’de kadınların iş gücüne katılım oranlarının Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ortalamasının çok altında kaldığını söyledi ve sözlerine şu şekilde devam etti: ”Raporda kadınların istihdam edildikleri işlerin nitelik ve beceri taleplerine bakıldığı zaman son 10 senede yüksek nitelikli işlerde istihdamın düştüğü ve bunun yanı sıra, düşük nitelikli işlerde istihdamın arttığı gözlemleniyor.

KAGİDER Başkanı Bezircioğlu: ‘Kadınların iş gücüne katılım oranı OECD ortalamasının çok altında!’

2004-2021 yıllarında niteliksiz işlerde kadın istihdamı yüzde 3 oranında artarken, nitelik gerektiren işlerde kadın istihdamı yüzde 21’lerden yüzde 11 seviyelerine iniyor. Yönetici pozisyonundaki kadınların oranı 2004’te yüzde 7’deyken 2021’de yüzde 20 seviyesine ulaşıyor. OECD ülkelerinin 2021 yılı ortalaması yüzde 33,7 ve Türkiye’deki oran bunun altında. Görüldüğü üzere önümüzde daha gitmemiz gereken çok yol var.”

Bezircioğlu, KAGİDER olarak 21 senedir olduğu gibi bundan sonra da kadınların yaşamın her alanındaki temsilini destekleyecek çalışmaları sürdüreceklerini, kadın girişimcilere ve girişimci adaylarına eğitim ve mentorluk çalışmalarına devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Kredi kartlarıyla ilgili alınacak önlemler belli oldu! Detaylar peş peşe açıklandı! İşte atılacak adımlar...

Son dakika! iPhone 12’nin satışı yasaklandı! İşte nedeni...

Borsada yeni rekor! Yatırımcı sayısı 7 milyonu geçti!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön