Genel

KAGİDER: Türkiye'de kadınların yüzde 70'i iş gücünün dışında!

"Türkiye’de Kadınların İş gücüne Katılımı" başlığı ile hazırlanan raporda, kadınların istihdam edildikleri işlerin özelliklerine bakıldığında son on yılda yüksek nitelikli işlerde istihdamın azaldığı, düşük nitelikli işlerde ise arttığı belirtildi.Bu oran erkeklerde yüzde 70,3 kadınlarda ise yüzde 32,8 oranında

Raporda yer verilen Türkiye İstatistik Kurumu Hane Halkı İş gücü Anketleri 2021 sonuçlarına göre Türkiye’de 15 ve üzeri yaştaki iş gücüne katılım oranı yüzde 51,4 düzeyinde. Bu oran erkeklerde yüzde 70,3 kadınlarda ise yüzde 32,8 oranında.

PANDEMİ KADIN ÇALIŞANI ETKİLEDİ

Bloomberght’nin haberine göre Kadınlarda son on yılda yüksek nitelikli işlerde istihdamın azaldığı, düşük nitelikli işlerde ise arttığı belirlenirken, pandeminin iş gücüne katılımın üzerindeki olumsuz etkisini kadınlarda daha fazla olduğu görüldü. İstanbul’da her üç genç kadından birinin ne istihdam ne eğitimde yer aldığı; kadınların ücretli iş gücünde yer almasına yönelik tutumlar ile iş gücüne katılımları arasında paralellik gözlendiği gibi sonuçlar ortaya çıktı.

32 MİLYONDAN SADECE 11 MİLYONU ÇALIŞIYOR!

KAGİDER Başkanı Emine Erdem, "TÜİK tarafından 17 Mayıs tarihinde açıklanan 2023 yılı ilk çeyrek iş gücü istatistiklerine göre bugün ülkemizde çalışma yaşındaki 32 milyon 934 bin kadının sadece 11 milyon 857 binin iş gücünde olduğu görülmektedir" dedi. Erdem, şu açıklamalarda bulundu: "Cumhuriyetimizin 100’ncü yılına girdiğimiz 2023 yılında kadınların %70’i iş gücünün dışında kalıyor. Kadınların iş gücüne dahil olmamasının nedenleri arasında birçok engel olduğunu elbette biliyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği, cinsiyet rolleri ve kalıplar gibi unsurlar kadınların iş yaşamına girmesinin önündeki en büyük engel olarak çıkıyor. Kadınların iş gücüne katılımı ve kalmaya devam etmeleri ile hem toplumda hem şirketlerde eşit fırsatlara ulaşmaları ile fakirliğin azalacağını ve daha zengin bir dünya olacağının farkındayız.”

Güçlü, sürdürülebilir ve kapsayıcı kalkınma için; kadınlarla erkeklerin toplumsal yaşamın tüm alanlarına tam ve eşit olarak katılımlarının gerekliliğine dikkat çeken Erdem, “Kadının çalışma hayatında hak ettiği yeri alması ve iş gücüne aktif bir şekilde katılması ve üretimde söz sahibi olması çok önemli bir role sahip. Raporun sonuçları bize yaşadığımız gerçekliğin resmini daha net gösteriyor. Sorunları açık şekilde gördüğümüz takdirde doğru çözümler için çalışabiliriz" dedi.