Kentsel Dönüşüm

Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç'tan Perpa'da kentsel dönüşüm açıklaması!

Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya ve Sanpaş A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Şekip Karakaya ile “Kentsel Dönüşüm” panelinde dönüşüm çalışmalarıyla yenilenen Kağıthane’yi anlattı.

Ekonomi Gazeteciler Derneği Başkanı Celal Toprak’ın moderatörlüğünü yaptığı “Kentsel Dönüşüm” paneli Perpa Ticaret Merkezi'nde düzenlendi. 


Yeni Arayışlar Girişimi Platformu Derneğinin (YAPDER) organize ettiği  "Kentsel Dönüşüm" panelinde kentsel dönüşüm çalışmaları ele alındı.


Panelde konuşan Başkan Kılıç, dönüşümün İstanbul için hayati öneme sahip olduğunu vurguladı. Başkan Kılıç, “İstanbul’da en çok konuşulan konulardan biri deprem. Biz bir deprem yaşadık ve tekrar bir deprem yaşama riski ile karşı karşıyayız. Yaşanabilecek bir depremle oluşacak zararın en aza indirgenmesi için de herkesin omuzlarına düşen görevler var. Bu görevlerin en başında da şehrin planlanması geliyor. Şehir bundan önce de birçok defa planlanmış. Zaman zaman plana uygun olarak şehir yapılaşmış, zaman zaman da plan dışında yapılanmalar oluşmuş. Plan dahilinde yapılanlarda günümüz şartlarına uygun olarak düzenlemeler yapmak gerekli olduğu gibi, plan dışında yapılan yapılarda da düzenlemeler gerekli. Zaman içerisinde şehrin bölgelerinin önemi değişiyor. Bölgeler önemini kaybediyor ya da önem kazanıyor.Şehirleri canlı organizmalar olarak düşünebiliriz. Bu nedenle düzenlemeler gerekli” diyerek dünyanın her yerinde geçmiş planlar üzerinde düzenlemeler yapıldığını ifade etti.  


Kentsel planlamalarda yapılan güncellemelere İspanya’nın Barselona kentine yaptığı geziyi  örnek gösteren Kılıç, “Barselona’ya şehir planlamasıyla ilgili yaptığımız gezide 350 yıl önce bir plan yaptıklarını ve şehri kurduklarını gördük. Şimdi yeni planlamalarla yeni düzenlemeler yapıyorlar.Öncelikleri şehirlerdeki yeşil alanlar. Daha önce de şehrin sanayi alanlarının dönüşümüyle ilgili çalışmalar yapmışlar.” şeklinde konuşarak şehir planlamaların zaman içerisinde güncellendiğini ve ihtiyaçlar doğrultusunda yeniden planlandıklarını hatırlattı.

 

Kağıthane’nin yerleşim alanı olarak yaşadığı süreci anlatan Başkan Kılıç, “Kağıthane 1950 yıllarında sanayi bölgesi olarak planlanmış ama günümüze geldiğimizde çevresinin sanayi alanı olarak planlanması doğru olmamış. Kağıthane’nin sanayi alanı olarak planlanmasıyla ilçenin sanayi yapıları ile çevrelendiğini görüyoruz. Bununla birlikte sanayileşmenin etkisiyle gecekondulaşma ve çarpık yapılaşma da oluşmuş. Bugün bakıldığımızda gerekli olan Kağıthane’nin sanayileşmeden ve bununla birlikte oluşan yapılardan arındırılması. Bu arındırmada da eski ve plansız yapıların yıkılarak yerine dayanıklı yapıların yapılması yerini alıyor. ” diyerek beton yapıların belirli ömrü olduğunu ve planlı yapıların bile yenilenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.


Dayanıksız ve ömrünü tamamlamış yapıların uygun koşullarda yeniden yapılması için yerel yönetimlere ve merkezi yönetime önemli görevler düştüğünü ifade eden Başkan Kılıç, “Halk arasında defter yasası olarak biline yasa ile yenilemenin ve kentsel dönüşümün önü açılıyor. Kentsel Dönüşüm çalışmalarında yerel yönetimlerimizin olduğu gibi merkezi yönetimimizde sorumluluklarını yerine getiriyor” diyerek Kentsel Dönüşüm’ün önemine değindi.


Kağıthane Kentsel Dönüşüm çalışmalarında yakalanan başarının temelleri hakkında bilgi veren Başkan Kılıç, verdiği örneklerle dönüşümün gerekliliğine dikkat çekti.


Kağıthane Belediyesi