Kentsel Dönüşüm

TOKİ Kağıthane'yi yeniden dönüştürecek!

İstanbul Kâğıthane Yahya Kemal Mahallesi'nde istinat duvarı yıkılması nedeniyle çöken bina ve çevresindeki riskli yapılar, TOKİ tarafından yürütülecek dönüşüm projeleri ile yenilenecek.

İstanbul Kâğıthane'de çöken bina ile çevresindeki riskli alan ve yapılar, TOKİ tarafından yürütülecek dönüşüm projesiyle sağlıklı ve güvenli bir yerleşime dönüştürülecek.

TOKİ Haber Dergisi'nde yer alan habere göre; İstanbul Kâğıthane Yahya Kemal Mahallesi'nde istinat duvarı yıkılması nedeniyle çöken bina ile pek çok yapının yer aldığı çevredeki riskli alan kentsel dönüşüme yenilenecek. TOKİ tarafından yerleşim bölgesinde yürütülecek dönüşüm çalışmalar kapsamında riskli yapı analizleri ve zemin etüt çalışmaları tamamlanıp hızla dönüşüm uygulamasına geçiliyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, TOKİ Başkanı Ömer Bulut'la bölgede yaptığı incelemede, "Bölgede bir geoteknik rapor hazırlatıyoruz. Bu geoteknik rapor neticesinde binaların durumlarını tespit etmiş olacağız" değerlendirmesinde bulundu.

"SÜRECİ YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ"

Enkaz alanı civarında yıkılma tehlikesiyle tahliye edilen bazı binaları inceleyen ve bina sakinleriyle konuşan Kurum, süreci yakından ve hassasiyetle takip ettiklerini belirtti. Can güvenliği sebebiyle boşaltılan binalardaki vatandaşların misafirhanelerde ve otellerde misafir edildiğini dile getiren Kurum, her türlü yardım ve desteğin İstanbul Valiliği ve Kâğıthane Belediyesi koordinasyonunda yapıldığını vurguladı. 

Bölgede yıkılan iki bina dâhil 26 binanın boşaltıldığını ifade eden Kurum, "Bölgede, Kartal Orhantepe'de yapmış olduğumuz gibi binalarımızın risk analizini de yapıyoruz. Hem çıkacak geoteknik neticesinde hem de bu riskli binaların tespiti neticesinde kentsel dönüşüm projesini burada başlatacağız" dedi. İstanbul'un tüm ilçelerinde riskli alanlarda kentsel dönüşüm projelerinin hızlı bir şekilde uygulanacağını aktaran Kurum, ülke genelinde riskli alanların tespiti için valiliklere genelge gönderildiğini kaydetti.

KENTSEL DÖNÜŞÜM İHTİYACI

TOKİ Başkanı Ömer Bulut, Bakanlığın ilgili genel müdürlükleri ve TOKİ'nin teknik ekiplerinin sahada ön incelemeleri tamamladığını belirterek, yıkılan iki bina çevresinde bulunan 24 yapıdan vatandaşların tahliye edildiğini söyledi.

Bulut, "Toplam 24 binadan vatandaşlarımızı çıkardık. Binalarımızdan biri kendiliğinden yıkıldı, diğeri bizim kontrolümüz altında yıkıldı. Şükür herhangi bir can kaybımız yok. Özel bir firma tarafından yapımı devam eden bir kentsel dönüşüm projesi var. Bir bloku bitirilmiş, diğerinin kazı çalışmaları tamamlanmış. Kazı çalışmalarında bir blokta kazıklı istinat yapılırken, diğer blokta ankrajlı sistem uygulanmış" dedi. TOKİ Başkanı Bulut, yapılan incelemede ankrajların zeminde sağlam olduğunu, beton bölgesinde sıyrıldığını gözlemlediklerini söyledi. Jeolojik araştırmalarla birlikte zemini emniyete alacak çalışmaların sürdüğünü aktaran Bulut, "Bu maksatla sondaj çalışmasına hemen başladık, 8 metreye kadar sondajı yaptık. Bunu 40 metreye kadar tamamlayarak zemini güvenli ve inşa edilebilir şekilde projelendirmeye ve inşa faaliyetlerine başlayacağız” dedi.

Bulut, "Sadece bu alan değil, belki Kâğıthane'nin diğer alanlarında da projelere başlayacağız. Bu alanla ilgili kısa vadede boşaltılan 24 binayla birlikte mevcutta yarım kalan kentsel dönüşümle bir projelendirme yapacağız" diyerek, bölgede genel olarak kentsel dönüşüme tabii tutulması gereken bir yapı stokunun söz konusu olduğuna dikkat çekti.

YATAY YAPILAŞMA

Yürütülecek kentsel dönüşüm projesi hakkında bilgi veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Yapacağımız proje az katlı, yatay mimari esaslı, bizim mahalle kültürümüzü yansıtacak bir proje olacak" diye konuştu.

Kurum, Bakanlık olarak TOKİ eliyle yürütülen projelerde kentsel dönüşüme finansman ve yapım desteği sağlayacaklarını belirterek, "İller Bankası Genel Müdürlüğüyle 4 milyar TL'ye kadar yüzde 50 hibe faiz desteği vereceğiz, ayrıca projeler belediye iş birliğinde yürütülecek" dedi.

TEK TARAFLI FESİH HAKKI

Kentsel dönüşüm uygulamalarında vatandaşlar ile müteahhitlerin yaşadığı sorunlara da değinen Bakan Kurum, 6306 sayılı yasada değişikliğe gidildiğini hatırlatarak. "Söz konusu alandaki kentsel dönüşüm projesinde hukuki durumu netleştirdikten sonra hem konut alan vatandaşlarımızı hem de hak sahibi vatandaşlarımız mağdur etmemek için bu süreci beraber yürüteceğiz" dedi. Kentsel dönüşüm projelerinde müteahhitler ile vatandaşların anlaşmaları olmasına rağmen her iki taraftan da sorumluluklarını yerine getirmeyenler olduğunu ve bunun için hukuki düzenleme yapmayı öngördüklerini söyleye" Bakan Kurum, hükümlülüklerini yerine getirmeyenlere dönük tek taraflı fesih hakkı getirmeyi düşündüklerini ifade etti.