01 / 09 / 2024

Kağıthane'ye sel değil yatırımcı akacak

Kağıthane'ye sel değil yatırımcı akacak

Bir zamanlar adını taşan dereleri ve sel baskınları ile duymaya alışık olduğumuz Kağıthane, kapsamlı bir dönüşüm sürecine girdi.



Bir yandan kamunun yatırımları diğer yanda özel sektör yatırımları hızla devam ediyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Kağıthane Belediyesi, bölgeye ilişkin planlama çalışmalarını tamamlarken özel sektörde yeni projelere start vermeye hazırlanıyor. İnşaat şirketleri Cendere Vadisi üzerinde yer alan eski fabrika alanlarını satın alıyor ya da arsa sahipleriyle kat karşılığı anlaşıyor. Yakın bir gelecekte Kağıthane nitelikli konut, ofis ve alışveriş merkezi projeleriyle, ticaret, kültür, sanat, spor, festival ve fuar merkezine dönüşecek.

Ulaşım yatırımları çekim merkezi yaptı
Büyükdere-Maslak aksında yükselen gökdelenlerin gölgesinde kalan Kağıthane ulaştırma yatırımlarıyla dikkatleri üzerine çekiyor. İstanbul'un merkezinde yer almasına rağmen ulaştırma ve alt yapı yatırımlarının eksikliği nedeniyle ikinci planda kalan Kağıthane, artık gözde yatırım alanına dönüştü. İBB'nin 7 Tepe'ye 7 Tünel projesi kapsamında inşa ettiği Dolmabahçe - Kağıthane tüneli kısa bir süre içinde açılacak. Kağıthane'nin metroyla Beşiktaş ve Metris'e bağlanması planlanıyor. Levent-Maslak metrosu Seyrantepe üzerinden ilçeye ulaşacak. Devam eden yatırımlar arasında ise Cendere Yolu'nun genişletilmesi ve Zincirlidere - Levazım otoyol tünel projesi bulunuyor.

Kâğıthane'den Karadeniz'e turistik demiryolu projesi

Kağıthane'den Karadeniz'e kadar uzanan ve Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra inşa edilen demiryolu hattı yeniden canlandırılacak. Yapımını İBB'nin üstlendiği 'Kağıthane Tarihi Demiryolu Projesi' turizm amaçlı kullanılacak. Maliyetinin 100 milyon TL'yi bulması öngörülen demiryolu hattının Kağıthane'den Ağaçlı ve Çiftalan'a kadar uzanacağını belirtiyor. 62 kilometrelik alanda sefer yapacak tarihi trenle vatandaşlar nostaljik yolculuk yapma imkânı bulacak. Projenin Kurtkemeri - Çiftalan arasındaki yaklaşık 10 kilometrelik kısmı orman alanı içinde kalıyor. Bu alan hayvanat bahçesi haline dönüştürülecek.

Cendere Vadisi için proje yarışması yapılacak
Kağıthane Cendere Vadisi özel proje alanı ilan edilerek, yeni bir ekonomik sosyo-kültürel merkez olacak şekilde yeniden planlandı. 214 bin 708 metrekarelik bir alanı kapsayan Cendere Vadisi'nde uygulanacak proje için, Kartal ve Küçükçekmece'de de uygulanan uluslar arası proje yarışması yöntemi uygulanacak. Proje kapsamında 74 bin metrekarelik bir alan, kültür tesislerine tahsis edildi. Bu tesisler içinde sergi alanları, el sanatları çarşısı, sanat galerileri, açık ve kapalı sinema, tiyatro toplantı ve konferans salonları ve film stüdyoları bulunuyor. Ayrıca proje alanı içinde 28 bin 255 metrekarelik ticaret alanlarına da yer veriliyor. Sit Etkileşim Alanı içinde yer alan Cendere Vadisi'nde yapı yüksekliği 3 katı geçmeyecek şekilde h=12.10 olarak belirlendi.

Kağıthane dönüşümle değerleniyor

Dönüşüm projeleriyle, İstanbul'un gözde semtleri arasında yer alan Kağıthane bölgesi birbiri ardına hayata geçen projelerle değer kazanıyor. RE/MAX Ekol Gayrimenkul Danışmanı Yonca Dede, bölgede lüks siteler inşa edilmeye başladığını anlatarak, emlak fiyatlarının da yükselme eğilimini sürdürdüğüne işaret ediyor. Dede'nin verdiği bilgiye göre ilgi gören projeler arasında şunlar yer alıyor: Kağıthane Merkez; Şelale Evleri, Gardens Homes, Sadabad Çınar Konakları, Meva Evleri, ve Gönül Evleri. Kağıthane Nurtepe: Sadabad Evleri, Uyarlar Sadabad, Teras Evler, Sanatçılar Arya Evleri, Elmas Firuze Konakları. Kağıthane Hamidiye; Başak Konutları, Serakent Sitesi, Sadabad Yaşam Evleri, Çınar Residence, Yeni Melodi Sitesi, Huzur Sitesi, Lalekent Sitesi ve Blox Haliç.

Sanayi yapıları yerine ofis ve AVM projeleri yükseliyor

Kağıthane'de yaşanan dönüşümünün bir ayağını da, işlevini yitiren ya da taşınan fabrikaların yerine inşa edilecek yeni projeler oluşturuyor. İstanbul'un nitelikli ofis ihtiyacının bir bölümü Kağıthane'deki eski fabrika alanlarına inşa edilecek ofis projeleriyle karşılanacak. Diğer yandan kimi yatırımcılarda konut ve alışveriş merkezi yatırımları için kolları sıvamış durumda. Geçmişte bölgede faaliyet gösteren Polisan, Hasel Halı, Ege Kimya fabrikaları ve mermer atölyeleri yeni yerlerine taşınırken, faaliyet gösteren sınırlı sayıdaki tesisinde yakın zamanda boşaltılması bekleniyor. Kısa süre içinde başlayacak projeler arasında Tefken-OZ Gayrimenkul tarafından inşa edilecek ofis projesi, Polisan fabrikası yerine yapılacak rezidans ve ofis projesi, Enyapı tarafından Kağıthane merkezde yer alan mermer atölyelerinin yerine yapılacak AVM projesi ile Sur yapının Hayat Kimya'ya ait arsaya inşa edeceği AVM projesi bulunuyor.

Kağıthane'ye A sınıfı ofis projesi
Tefken-OZ / Kağıthane Ofis Park Projesi
A Sınıfı ofis kompleksi olarak tasarlanan Kağıthane Ofis Park Projesi, 9 adet bloktan oluşuyor. Konsepti ve mimari uygulama projesi Emre Arolat tarafından hazırlanan proje, yaklaşık 15 bin metrekare arsa üzerinde toplam 55 bin 500 metrekare inşaat alanına sahip. Projede, zemin üstü 4 ila 7 katlı bloklar bulunuyor. Ofis katlarının büyüklüğü ise 550 ile bin 500 metrekare arasında değişiyor. Ruhsat çalışmaları henüz devam eden projenin inşasına Mart 2009'da başlayacak, Aralık 2010'da tamamlacak.

Enyapı proje için planlama bekliyor
Enyapı / Alışveriş Merkezi
Enkay Group iştiraki Enyapı'da Kağıthane'nin merkezinde bir alışveriş merkezi projesi için hazırlık yapıyor. Enyapı Genel Müdürü, Hasan Göktaş, üzerinde mermer atölyelerinin bulunduğu 5 ayrı parselle kat karşılığı anlaşma yaptıklarını belirtiyor. 10 dönümlük alana bir alışveriş merkezi projesi hazırladıklarını anlatan Göktaş, projenin hayata geçirileceği bölge SİT Etkileşim Alanı ilan edildi.. Belediye tarafından yeni plan çalışmaları yapılacak. Bu plan çalışmalarınıa uygun olarak bizde projemizi revize ederek hayata geçireceğiz" diye konuştu.

Sabah

Geri Dön