Eğitim

Kağıthane'ye Teknopark kurulacak!

Kağıthane-Ağaçlı arasındaki mevcut demiryolu yeniden inşa edilecek

Kağıthane Belediyesinin, İstanbul Büyükşehir Belediyesiyle ortaklaşa yürüttüğü ve "3D" olarak adlandırılan "Demiryolu, deniz suyu ve dönüşüm projesi" kapsamında Kağıthane-Ağaçlı arasındaki mevcut demiryolu yeniden inşa edilecek, İstanbul Boğazı'ndan Kağıthane Deresi'ne deniz suyu getirilecek ve sanayi tesisleri
kaldırılarak 900 dönümlük alana Teknopark kurulacak.

AA muhabirine projeler hakkında bilgi veren Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, ilçenin çok hızlı geliştiğini ve "3D" olarak adlandırdıkları marka projelerle, çarpık yapılaşma sanayi tesisleriyle hatırlanan tarihi ilçeyi
geleceğe hazırladıklarını söyledi. Bu projelerden bazılarının imalat aşamasına geçtiğini, İstanbul Boğazı'ndan 5 kilometre tünelle Ayazağa ve Kağıthane Deresi üzerinden Haliç'e deniz suyu getirileceğini belirten Kılıç, tünel çalışmalarının İSKİ tarafından başlatıldığını ve 2010 yılının yaz aylarında bu projenin biteceğini bildirdi.

Kılıç, "Böylece deniz suyu hem yazın Kağıthane'de canlı ve güzel bir deniz suyu olmasını sağlayacak hem de sirkülasyon oluşturup Haliç'in temizlenmesine önemli katkı sağlayacak" dedi. 3D kapsamındaki diğer önemli bir projelerinin de tarihi Kağıthane demiryolu hattı olduğunu ve orijinal adı "Haliç-Karadeniz Sahra Hattı" olan bu
hattın yeniden faaliyete geçmesi için çalışma yaptıklarını söyledi.

Kılıç, ülkenin ilk elektrik üreten ve kömürle çalışan Silahtar Elektrik Fabrikasına, Ağaçlı ve Çiftalan havzalarında bulunan kömürün taşınması amacıyla 1914 yılında yapımına başlanan hattın 1915 yılında hizmete girdiğini ve İstanbul işgal edildiğinde 1920 yılına kadar hattın önemli bir fonksiyon icra ederek elektrik santralinin kömürsüz kalmamasını sağladığını anlattı.

Savaş sonrası Zonguldak kömürlerinin getirilmesinin önündeki engeller kalkınca, bu hattın ikinci plana düştüğünü ve 1925 yılına kadar asker nakli ve orman köylülerinin odun taşması için kullanıldığını anlatan Kılıç, İkinci Dünya Savaşı sonrasında da hattın sökülerek Kağıthane'ye getirildiğini ve o dönemden kalan ve köylüler tarafından köprü olarak kullanılan 15 metrelik bir ray parçası ile hattın kilometre taşlarının belediye önünde açık hava müzesiyle bütünleştirilerek sergilediğini belirtti.

Fazlı Kılıç, şimdi bu demiryolu hattını yeniden Kağıthane'ye ve İstanbul'a kazandırmak istediklerini ve bunun için de önemli mesafe katettiklerini kaydetti.

-SAFARİ PARK-
Projeye hem Büyükşehir Belediyesinin hem de Devlet Demiryolları (DDY) Genel Müdürlüğünün ilgi gösterdiğini anlatan Kılıç, 2 yıllık bir çalışmanın ardından DDY'nin tarihi Kağıthane demiryolunun aksını oluşturduğunu, Büyükşehir Belediyesinin de 1/25.000'lik planlara işlediğini söyledi.

Kağıthane Belediye Başkanı Kılıç, şu bilgileri verdi: "Demiryolu, Kağıthane Deresi'nin Haliç'e döküldüğü kısımdan başlayıp, Cendere Caddesi'ni takip ederek Kurt Kemeri'ne kadar devam ediyor ve buradan
orman içinde 7 kilometre devam ederek Ağaçlı, Çiftalan üzerinden Karadeniz'e çıkıyor. Hat hem nostaljik-turistik özellik taşıyacak, hem de işlevsel alternatif bir ulaşım yolu olacak. Tarihte hat üzerinde 9 istasyon yer alıyor. Günümüzde bunlar yeniden inşa edilecek. Demiryolunun içinden geçtiği 7 kilometrelik ormanlık alan safari park olarak düzenlenerek turizme kazandırılacak. Park içinde hayvanat bahçesi olacak. Değişik noktalarda mahalle ve köy havasını verecek düzenlemeler yapılacak. Alışveriş merkezleri ve konaklama imkanları sunulacak.

Toplam 62 kilometrelik bir alanı kapsayan bu projenin maliyeti 60 milyon dolar. Safari Parkla birlikte yaklaşık 100 milyon dolarlık bir çalışma olacak. Böylece hem tarihe ışık tutacak hem de İstanbullulara çok farklı bir hizmet sunulmuş olacak. Bu üç çalışma Kağıthane'yi 3-5-10 yıl sonra dünya çapında bir merkez haline getirecek ve maliyetini de çok kısa bir zamanda çıkaracak."

-900 DÖNÜMLÜK ALANA TEKNOPARK-
Kağıthane Belediye Başkanı Kılıç, 3D'nin bir diğer ayağını da dönüşüm çalışmalarının oluşturduğunu ifade ederek, "Dönüşüm kapsamında sanayi tesisleri kaldırılarak 900 dönümlük alan üzerine teknopark kurulacak" diye konuştu.

Teknoparkı 1/25.000'lik planlara işlettiklerini anlatan Kılıç, "Hem ekonomik hem de çevre açısından ilçeye çok önemli katkı sağlayacak. Bundan sonra planlamaya koyacağımız son noktadan itibaren hızlı bir şekilde fabrikalar kaldırılarak çevrenin daha temiz ve düzenli olmasını sağlayacak ve kentin ihtiyacı olan önemli bir çalışmaya burada cevap vermiş olacağız" dedi.
AA