Kentsel Dönüşüm

Kahamanmaraş'daki kentsel dönüşümde son durum ne?

Kahramanmaraş'ın merkezinde varoş görüntüsü ile itici bir manzara sergileyen bu yapılar yıllardır aynı şekilde durduğu gibi Büyükşehir olunmasından sonra da hiçbir değişiklik olmadan aynı görüntüsüyle göze batmaya devam ediyor.

Kahramanmaraş 30 Mart 2014 yerel seçimlerinden sonra resmen Büyükşehir statüsüne kavuştu ve bu tarihten sonraki bütün işlemler buna göre yapılıyor. 


Kahramanmaraş Türkiye'deki 30 Büyükşehir arasında yer alan illerden bir tanesi ancak resmen bu statüye kavuşmuş olsa da yapılanlar ve yapılmayanlar ile adı 'Büyük' olmasına karşılık eski halindeki küçük görüntüsü devam ediyor. 


Yerel seçim öncesi Büyükşehir Belediyesi Başkan adayları birçok proje açıkladı, yapılabilir olanları vardı, hayal olanları vardı gereksiz ve anlamsız olanları da vardı. 

Ama hiçbir proje arasında şehrin görüntü kirliliğini yok edecek ve bu doğrultuda hayata geçirilecek bir proje yoktu. Kentsel dönüşüm projesi acil ihtiyaç duyulan bir projeydi ve bazı bölgelerde bu doğrultuda çalışmalar başlatıldı. 

Büyükşehir olan Kahramanmaraş'ın göbeğinde yani merkezindeki varoş görüntüsünü ortadan kaldıracak, eskimiş, yıllar önce yapılan virane görünümlü binaları tadilat veya yıkmaya yönelik bir girişim, aynı zamanda boyası dökülmüş ve çirkin görüntüsüyle şehrin merkezini süsleyen! yapılara karşı bir çalışma henüz başlatılmadı. 

Kahramanmaraş'ın merkezinde varoş görüntüsü ile itici bir manzara sergileyen bu yapılar yıllardır aynı şekilde durduğu gibi Büyükşehir olunmasından sonra da hiçbir değişiklik olmadan aynı görüntüsüyle göze batmaya devam ediyor. 

Trabzon Bulvarı üzerinde, bulvara paralel uzanan caddelerde, sokak aralarında, Kent meydanının doğusunda ve batısında bu yapıları görmek kaçınılmaz. Bir süre önce yapılan ve 2. Etap çalışması adı altında güçlendirme işlemleri devam eden Kent Meydanına dinlenmek ve etraftaki güzellikleri seyretmek için oturan vatandaşları hoş bir görüntü yerine hem doğusunda, hem batısında, hem de güneyinde zevki bozan, iğrenç manzarasıyla ucube gibi karşıda duran bir tablo karşılıyor. Parka oturulduğu zaman adeta çevredeki bu çirkinlikleri görmemek için insanın başını kaldırmaması gerekiyor. 

Özellikle gün içinde binlerce kişinin gezdiği, alışveriş yaptığı mekân olan Trabzon Bulvarı üzerindeki birçok binanın dökülmüş ve eskimiş boyası da bu çirkinliklere örnek gösterilecek bir diğer manzara olarak dikkat çekiyor. Göreni gördüğüne bakanı baktığına pişman eden bu yapılar resmi ve özel kurum ve kuruluşların, yetkililerin ve mülk sahibi olan kişilerin ortak çalışmasını bekliyor. 

Kent merkezindeki bu eski yapılar, boyası dökülmüş binalar, köhne işyerleri adeta Kahramanmaraş'ın göğsünde olumsuz bir imaj olarak duruyor. Çevre ve görüntü kirliliğine neden olan bu manzarayı sıralamak için belli mahalle isimlerini saymaya gerek yok. 

Çünkü şehrin merkezinde gezerken bakılan her yerde bunları görmek mümkün. 

Dünyanın en saçma binası olarak Google arama motorunda birinci sırada çıkan Özel idare iş merkezinin hemen yanındaki eski binalar, kuzeyindeki ve karşısındaki boyası dökülen yapılar bunların en güzel örneklerinden. 

Komşu illerden bazıları görüntü kirliliği oluşturan yapılara karşı bir çalışma yaparak hem belediye hem de belediye-vatandaş işbirliğiyle örnek hizmetlere imza atıyor. 

Seçim dönemlerinden kalan afişler ve bayraklar hızla toplanıyor, boyası dökülen binalar işbirliği içinde çalışılarak yeniden renklendiriliyor hatta belediyenin kendi imkânıyla bir sokak baştanbaşa boyatılıyor. 

Kahramanmaraş'ın özellikle tam göbeğindeki bu görüntü kirliliği bir an önce el atılmayı bekleyen konuların başında geliyor. Gelişen, değişen ve güzelleşen Kahramanmaraş'a yakışmayan bu tablonun ivedilikle yenilenmesi gerekiyor. Çünkü seçim sürecinde bütün adaylar ve şu anda seçilenler Kahramanmaraş'ın artık daha hızlı, kararlı, istikrarlı bir şekilde gelişeceği, değişeceği ve güzelleşeceği yönünde açıklamalar yapmışlardı. 


Kahramankent