Kent Haberleri

Kahramanmaraş Altınşehir'in temeli 3 ay içerisinde atılacak!

Kahramanmaraş Kuyumcular Odası Başkanı H. Mustafa Öz, Altınşehir projesinde gelinen son durum hakkında gazetemize açıklamalarda bulundu. Öz, Altınşehir’in 2-3 içinde temelinin atılacağını söyledi..

Kahramanmaraş’ta ki kuyumcu imalat, üretim ve toptancılarına yeni soluk bir getirecek olan Altınşehir projesinde gelinen noktaya dair gazetemize demeç veren Kahramanmaraş Kuyumcular Odası Başkanı H. Mustafa Öz, bir de fuar müjdesi verdi. 15-16-17 Mayıs’ta düzenlenecek olan kuyumculuk fuarı ile ilgili ayrıntıları da gazetemize paylaştı. Öz şu şekilde konuştu: “2005’de kuyumcular odası başkanı odası olduğumda, o zaman için yeterli olan mekânların ileriye dönük problemler doğuracağının farkına vardım. 2007’de 7 kişiyle Kuyumcular Küçük Sanayi Yapı Kooperatifi’ni kurdum. Üye kabul etmeden yıllarca 7 kişiyle yeni bir yerin altyapısını oluşturmak için çalışma yaptım. Bu çalışmalar neticesinde 2013 yılında arsamızı aldık ve üye kayıtlarına başladık. Doğukent bölgesinde 40 dönümlük bir arsamız var. Arsayı aldıktan sonra hemen proje çalışmalarına başladık. Proje çalışmaları yaklaşık 7-8 ay sürdü. Proje çalışmalarımız bittikten sonra inşaat ruhsatını aldık. İnşaat Proje içeriği olarak 107 bin metre kare kapalı alan olarak tasarlandı. Bunun içinde 100 metre karelik 186 adet, 200 metre karelik 101 adet işyeri, 400 metrekarelik 38 işyeri olmak üzere 325 adet işyeri tamamen kuyumcu imalatçılarına hizmet için ortaklarımıza verildi. İşyerlerimizin tamamı sahiplerini buldu. Boş yerimiz hiç yok. Yalnız ihtiyaçtan dolayı kooperatifimiz adına yaklaşık 40 işyeri daha kurulacak. Bu işyerleri de bizi tamamlayıcı sektörlerdir. Totalde 400’e yakın işyeri ile Altın Şehir Sanayi Sitesi tasarladık. Proje bazında; 60 yataklı bir misafirhane, bin 200 kişilik bir toplantı salonu, idari bina, güvenlik ve 600 araçlık bir otopark projemize dâhildir. Projemizin önümüzdeki 50 yıl boyunca Kahramanmaraş’ta ki kuyumculuk sektörüne hizmet etmesini bekliyoruz.”


Mevcut çalışma şartlarını da değerlendiren Öz, “Mevcut çalışma şartlarımız çok kötü. En büyük işyerlerimiz 50-60 metrekare. Şehir içinde ki imalathanelerimiz ses ve gürültü kirliliğinden dolayı sorun teşkil etmekte. Mevcut çalışma yerlerimiz deprem riski altında. Mevcut imalathanelerin elektrik, su ve doğalgaz gibi altyapı sorunları var. Tüm bu sorunları ortadan kaldırmaya yönelik bir hamle yapmaya karar verdik. Altın Şehir de bu şeklide oluştu” dedi.


“HALKA AÇIK BİR İŞ MERKEZİ OLMAYACAK”


Projede gelinen son noktayı açıklayan Öz, bakanlıktan onay için beklediklerini söyledi. Öz, “Projemizi bitirdik, inşaat ruhsatımızı aldık. Projemiz Dulkadiroğlu Belediyesi tarafından onaylandı. Projemizin üst yapısı bilim sanayi bakanlığının destekleri kapsamında ve bu destekten faydalanmak istiyoruz. Üst yapının yüzde 70’ini bakanlık geri ödemeli olarak karşılayacak. İnşaat bittikten sonra 17 yıl boyunca yüzde 1 faizle geri ödemeli olarak ödenecek. Biz bu krediden faydalanmak için amacıyla evrak işlerinde oyalanıyoruz. Projemiz Kahramanmaraş kurumlarından onay gördü. Bakanlığın kendi incelemeleri var. O incelemeler de son aşamada. Zannediyorum 1 ay içinde ihale aşamasına gelecek. Tüm bu aşamaları değerlendiğimizde 2-3 içinde temel atacağımıza inanıyorum. İstanbul’da bir kuyumcu kent var. Ancak bizim yapacağımız Altınşehir bunun çok üstünde olacak. Çünkü oralardan edindiğimiz bilgilerle yapılan hataları tekrar etmeden çok daha üst düzey bir çalışma sahası olacak. Biz bu projeyi dünyada bir ilk olarak adlandırıyoruz. Akıllı bina olarak mümkün olan her şeyi bulunduracağız. Çünkü halka açık bir iş merkezi olmayacak. Tamamen kuyumcu imalatçılarının, üreticilerinin ve toptancılarının bulunacağı bir bina olacak.”


“DUBAİ VE KUZEY IRAKTAN KATILIMCILAR AĞIRLANACAK”


“15-16-17 Mayısta Kahramanmaraş da bir fuarımız var” diyerek müjdeyi veren Öz, yapılacak olan fuarın yurt genelinde bu yıl düzenlenmiş 2.büyük fuar olacağını belirtti. Öz, “15-16-17 Mayısta Kahramanmaraş da bir fuarımız var. Fuar açılışına da bilim, sanayi ve teknoloji bakanımızı davet ettik. Kendileri de bir aksilik yaşanmadığı sürece katılacağını bildirdi. Projemizin onayı, kendisinin imzasına baktığı fuar esnasında kendisine bir sunum hazırlıyoruz. Kahramanmaraş’ta çok büyük bir fuar düzenliyoruz. KAFUM fuar alanında düzenleyeceğimiz bu fuarın hazırlığı içindeyiz. Start fuarcılıkla çalışacağız. Daha önce 11 kere kuyumculuk fuarı düzenlemiş bir firma. Fuar tamamen sektörel, halka açık değil. Tüm Türkiye’den katılımcılar var. Yaklaşık 40 firma İstanbul’dan katlıyor. 40 firma da Kahramanmaraş’tan ve 20 firma da diğer illerden katılımcılar gelecek. Türkiye’nin her bölgesinden katılımcı firma var. Ortadoğu’dan Dubai ve Kuzey Iraktan katılımcılar olacak. Bu bölgelerden alım heyetleri davet ettik. 150-200’ün üzerinde alım heyetinin geleceğini düşünüyoruz. Hazırlıklarımızı da bu rakamlara göre yaptık. Davetiyeler gönderildi. Olumlu yönde geri dönüşler aldık. Yine Türkiye’nin her yanından davetlilerimiz var. Fuarımızın bu yıl düzenlenmiş 2. büyük fuar olmasını bekliyoruz. Ayrıca fuar alanımız yeterli gelmedi ve yaklaşık 2 bin metrekarelik çadır kuracağız. Son derece etkili bir fuar olacağını düşünüyorum. Tüm kurum kuruluşlarımız fuarı sahiplendi. Bu fuarla büyük bir organizasyonun nasıl yapılacağını tüm Kahramanmaraş’a göstermek istiyoruz” ifadelerini kullandı. 


Kahramanmaraş Manşet