Kahramanmaraş depremi için seneler önce uyaran Prof. Naci Görür'den yürek hoplatan açıklama! Risk en çok oralarda arttı!
Yıllar önce Kahramanmaraş'ı vuran depremle ilgili uyarıda bulunan Ünlü Jeolog Prof. Dr. Naci Görür, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Naci Görür, Kahramanmaraş'tan yıllar önce söz edildiğini vurgulayarak, şu anda tehlike altında olan bölgeyi de anlattı. Dr
Türkiye'de ne zaman büyük bir deprem olsa Jeolog ve Bilim Akademisi üyesi Prof. Dr. Naci Görür hem o depremle hem de bundan sonraki süreçle ilgili çok önemli açıklamalarda bulundu ama bu açıklamalar pek çok kişinin umurunda olmadı. Dr. Naci Görür gündeme bir değerlendirme ekledi.
Naci Görür'ün açıklamalarına bakıldığında bu bilim insanının Kahramanmaraş merkezli depremle ilgili önemli açıklamalarda bulunduğunu görüyoruz. Görür, bölgenin hala tam olarak güvenli olmadığını söyledi. Ve bazı yerler de Kahramanmaraş kadar tehlikeli. Gelin Naci Görür'ün anlattıklarına yakından bakalım.
ERZİNCAN VE BİNGÖL BÜYÜK RİSK ALTINDA!
Bilim insanı, TV100 yayını sırasında riskli bölge hakkında şunları söyledi:
"Kuzey Anadolu Fayı üzerinde Erzincan, Bingöl, Karlıova arasındaki bölgede büyük bir deprem bekliyoruz. Endişe ettiğimiz bir saha. Jeolojik verilere göre Hakkari'de sıkıntı olabilir. Bizim dile getirdiğimiz büyük depremler 6 ve üstü diye düşünülebilir."
Ancak Naci Görür`ün vurgu yaptığı tek bölge burası değil. Deprem uzmanı; Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde de risk olduğunu açıkladı. Naci Görür'ün dikkat edilmesi gereken dediği açıklaması şu şekilde:
"Maraş civarında olan bu depremler ve fayların stresi göz önüne alındığında Adana havzası ve İskenderun yöresinin dikkatle ele alınmasını öneririm. Bunun dışında Marmara Denizi'nin güneyi, Çanakkale ve Bursa'nın da dikkatli olması gerekiyor. Keza İzmir yarımadası ve çevresi… Akdeniz kıyılarımızda Antalya, Muğla bölgesindeki kıyı kesimleri dikkatli olmalı."
"9 SAAT ARAYLA İKİ DEPREM OLMASI ÇOK ENDER GÖRÜLEN BİR DURUM"
Naci Görür, DHA'ya yaptığı açıklamada Kahramanmaraş depremini değerlendirdi. "6 Şubat'ta 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde iki deprem gerçekleştiğini söyleyen Görür, "Bu ikinci deprem, ‘tetiklenme’ ile oldu. Oradaki fay sistemleri birbirlerini tetikledi. İlk deprem Ölüdeniz fayında, ikinci deprem Doğu Anadolu fayı üzerinde oldu. Böyle 9 saat arayla iki deprem olması çok ender görülen bir durum. Baktığımız zaman, binaların çoğu sefer tası gibi çökmüş." ifadelerini kullandı. Naci Görür ayrıca daha önce gerçekleştirdiği açıklamalara da değindi.
Bilim insanı, 2020'de Elazığ'da yaşanan depremden sonra Kahramanmaraş'a dikkat edilmesi gerektiğini zaten açıklamıştı. Yaptığı açıklamaları yeniden hatırlatan Görür, şu ifadeleri kullandı:
"Elazığ depremi olduğu zaman sizlere verdim. Elazığ depremi Doğu Anadolu fayı üzerinde oldu, o fay uyandı. Daha önce deprem üretmiyordu. Ben, ’21. asırda biri deprem üreterek enerjisini boşaltacak’ dedim. Doğu Anadolu fayı Elazığ yöresini kırdıktan sonra, Maraş, Çelikhan, Erkenek ve Hatay bölgesi tehdit haline geldi, ‘Bundan sonra ben büyük depremlerin bu yörelerde olacağını düşünüyorum’ dedim.
Şimdi bir bölge uzun zaman deprem üretmediği zaman o fay hattını çok büyük ölçüde stres biriktiğini düşünüyoruz. Halkın anlayacağı şekilde söyleyelim, enerji biriktirdiğini düşünüyoruz. Elazığ depremi de olunca, Elazığ depreminde açığa çıkan enerjinin bir kısmı da Doğu Anadolu fayının Maraş tarafına transfer edildi. Zaten Maraş’ta önemli bir enerji birikmişse, bir de siz ekstra bir enerjiyi oraya transfer etmişseniz, Maraş’tan korkmaya başlarız. İşte o korkudan, beklentiden dolayı ‘Maraş’a dikkat edin’ dedim. ‘Deprem hazırlıklarına başlayın, kentsel dönüşümü burada ihmal etmeyin’ diye yazdım, çizdim, söyledim..."
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu 1 senelik maaşını deprem mağdurlarına bağışladı! |
Dolar 19 gün sonra bu kadar olacak! Analistler peş peşe açıkladı! Dolar o rakamı görecek! Hemen bakıp dövizciye koşun! |
TMSF'den son dakika! AFAD'a 102 milyon TL destek! |