Ekonomi

Kahramanmaraş depreminden sonra Türkiye’yi bekleyen yeni felakete dikkat!

Kahramanmaraş merkezli deprem felaketi toplam 10 şehrimizi etkilerken, yaşanan insani ve ekonomik kayıpların yanı sıra hem bölge insanını hem de ülke genelini gelecek dönemde çok büyük bir tehlike bekliyor.Felaketin insani ve ekonomik bilançosu yavaş yavaş ortaya çıkarken, bölgeyi gelecekte başka bir tehlikenin beklediği hatta bunun tüm ülke genelinde sıkıntılara yol açabileceği belirtiliyor

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat Pazartesi günü yaşanan ve toplam 10 ili etkileyen deprem felaketlerinin ardından binlerce insan yaşamını yitirirken, çok sayıda da vatandaşımız yaralandı ve binlerce bina yıkıldı. Felaketin insani ve ekonomik bilançosu yavaş yavaş ortaya çıkarken, bölgeyi gelecekte başka bir tehlikenin beklediği hatta bunun tüm ülke genelinde sıkıntılara yol açabileceği belirtiliyor.

 

Sözcü Gazetesi’nden Sayime Başçı’nın haberine göre, depremden etkilenen 10 şehrimizde, tarım arazilerinin önemli bir bölümü yer alıyor. Bu yüzden çiftçilerin ve tarımsal üretimin geleceğinin de büyük tehlike altında olduğu belirtildi. Haberde, bölgenin Türkiye’nin bitkisel üretiminin yaklaşık yüzde 20’sini gerçekleştirdiğine dikkat çekilirken, 270 bine ulaşan kayıtlı işletme ve çiftçinin ise acil yardım beklediği vurgulandı.

NAKİT DESTEK TALEBİ

Antakya Ziraat Odası Başkanı Mehmet Muzaffer Okay, Sözcü Gazetesi’ne verdiği demeçte, büyük yıkımın gerçekleştiği Hatay’da çiftçilerin her şeye rağmen üretime devam etmeye çalıştığını belirterek sahada tarımla ilgili ciddi bir sıkıntı olduğunu söyledi. Nakit desteklerin henüz hesaplara yatmadığına değinen Okay, “Nakit destek bekleniyor. En azından çiftçi şehir dışına çıkarak gübresini alabilir” dedi.

Okay, çiftçilere bir an önce normal zamanlarda da geçerli olan destek ödemelerinin yapılması gerektiğini kaydederek hatta deprem bölgesindekilere nakit olarak ödenmesinin önemine işaret etti. Okay, “Sözkonusu destekleme ödemelerinde karta yatırıp sadece mazot ve gübre alabiliyorsunuz. Bu şart da kaldırılmalı. Biz şimdi nakit olarak kalsın istiyoruz. Bu hakkımız olan bir para. Hayvanlarda yem sıkıntısı sözkonusu. Gübre zamanı geliyor ama para yok” şeklinde konuştu.

HAYVANCILIK ZORDA

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez de kırsal bölgede yaşayan vatandaşların depremin yıkıcı etkileriyle uğraşırken bir yandan da hayvanlarının hayatlarını kurtarma derdinde olduğundan yakındı. Suiçmez, kırsal bölgede depremin yarattığı en önemli etkinin, bitkisel üretime yönelik makine ve ekipman hasarları dışında, hayvancılık alanında da görüldüğünü ifade etti. Depremin gıda krizini tetikleyeceğine değinen Suiçmez, “Yanlış tarım politikaları, derinleşen ekonomik kriz, iklim olaylarının tarımsal üretime olumsuz etkileri sebebiyle yaşanan gıda krizi ve yüksek gıda enflasyonuna depremin etkilerinin eklenmemesi için somut kamu tarım ve kırsal kalkınma politikaları gerekiyor” dedi.