Ekonomi

Kahramanmaraş depremlerinde ürkütücü tablo! Bölgedeki sanayicilere maliyeti 170 milyar lirayı bulacak!

Kahramanmaraş depremlerinin bölge sanayisine maliyeti 170 milyar lirayı bulacak. Bakan Varank, depremden etkilenen sanayicilere ve KOBİ’lerin bu zorlu süreci atlatmaları için gerekli destekleri sağlayacaklarını açıkladı.Varank, sanayi kesiminin altyapı, bina hasarı, makine ve stok hasarına yönelik maliyetinin 170 milyar lira olacağını tahmin ettiklerini dile getirdi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen bölgedeki sanayinin durumunu ve ihtiyaçlarını ortaya koymak amacıyla gerçekleştirilen hasar tespitinin sonuçlarını açıkladı. Varank, sanayi kesiminin altyapı, bina hasarı, makine ve stok hasarına yönelik maliyetinin 170 milyar lira olacağını tahmin ettiklerini dile getirdi.

Deprem bölgesinde sanayi bölgelerinde incelemelerde bulunan Varank, Adıyaman Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) düzenlenen sanayicilerle istişare toplantısına katıldı. Toplantıda bölgedeki sanayicilerin sorunlarını dinleyen Bakan Varank, depremden etkilenen illerdeki yaraları sarmak için ellerinden geleni yapacaklarını, felaketlerde yıkılan iş yerlerini ve yerleşim yerlerini yeniden tesis edeceklerini söyledi.

Organize sanayi bölgeleri, sanayi siteleri veya bireysel üretim yapan fabrikalarda hasar taramasının tamamlandığını aktaran Bakan Varank, bölgede bulunan 34 OSB'nin 7'sinin altyapısında kısmi hasarlar olduğunu ifade etti. Hasara uğrayan iş yerlerine ilişkin tamirat ve tadilat çalışmalarına başlandığını aktaran Varank, OSB'ler ve sanayi sitelerinde yıkılan, ağır ve orta hasarlı 5 bin 600'e yakın tesis bulunduğunu dile getirdi. Bunların dışında kalan 33 bin tesiste kısmi de olsa üretimlerin yeniden başladığını kaydeden Bakan Varank, deprem felaketlerinin sanayi kesimine maliyetinin 170 milyar lirayı bulacağını söyledi.

171 FABRİKA HASARSIZ ATLATTI

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Adıyaman'da da yıkılan, ağır veya orta hasarlı tesisler olduğuna işaret etti. Halen faal durumdaki 4 organize sanayi bölgesinde yıkılan, orta hasarlı ve az hasarlı tesisler bulunduğuna değinen Varank, 171 fabrikanın ise deprem felaketini hasar almadan atlattığını ifade etti.

Bakan Varank, OSB ve sanayi sitesi haricindeki üretim tesisleriyle birlikte Adıyaman'daki sanayi hasarının 7 milyar liranın üzerinde gerçekleştiği tahmininde bulundu. Bölgedeki sanayi ve üretim noktasında da eksiklikleri gidereceklerini söyleyen Varank, zarar gören her bir fabrikayı, işletmeyi ve dükkanı tekrar ayağa kaldıracaklarını kaydetti. Bu arada Bakan Varank, OSB ve sanayi sitelerinin Bakanlığa olan kredi borçlarını ise bir yıl boyunca ertelediklerini kaydetti.

Bakan Varank, deprem bölgesinde uygun bulunan alanları deprem kriterlerini de gözeterek 'sanayi alanı' olarak ilan edeceklerini belirterek bu alanlarda öncelikle yeni sanayi iş yerlerini inşa edeceklerinin altını çizdi.

1,5 MİLYON LİRALIK FAİZSİZ KREDİ

Bölgeye yapılacak yatırımları teşvik etmek amacıyla gerekli destekleri sağlayacaklarını anlatan Varank, depremlerden ağır hasar alan ilçeleri ‘Cazibe Merkezleri Programı'na dahil ettiklerini vurgulayarak, böylece gerçekleştirilecek bütün yatırımların, 6. bölge teşviklerinden yararlanacağını bildirdi.

Varank, ayrıca küçük ve orta ölçekli işletmelerin acil ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla KOSGEB Acil Destek Kredisi Programı'nı devreye aldıklarını ekledi. Buna göre, işletmelere aldıkları hasarın büyüklüğüne göre 1,5 milyon liraya kadar faizsiz kredi desteği sağlanacak.