30 / 06 / 2024

Kahramanmaraş depremlerinde yeni binaların çoğu yıkıldı, İstanbul'da dönüşüm çözüm değil: İstanbul küçültülmeli!

Kahramanmaraş depremlerinde yeni binaların çoğu yıkıldı, İstanbul'da dönüşüm çözüm değil: İstanbul küçültülmeli!

İstanbul’da çökme riski olan 1.556 binanın olduğu belirlendi.  Şehir ve Bölge Planlama Uzmanı Müfit Bayram, İstanbul’un yapılaşma riski üzerine çözüm önerilerini tek tek açıkladı. İşte ayrıntılar...



İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Küçükçekmece’de çöken 3 katlı bina sonrasında kamuoyuyla önemli bir bilgi paylaştı. Açıklanan rakamlara göre, Türkiye’nin en kalabalık şehri İstanbul’da İBB’nin tespit ettiği kadarıyla çökme riski taşıyan 1.556 bina bulunuyor. Fakat İBB, bu tespiti sadece 35 bin binayı inceleyerek yaptı. 

Hala hızlı tarama testleri yapmayı sürdürüyorlar. 20 milyon insanın yaşadığı kentte milyonlarca binanın olması kenti büyük bir riskle karşı karşıya bırakıyor. 

Aydınlık Gazetesi'nden Rabianur Ağar'ın haberine göre; Şehir ve Bölge Planlama Uzmanı Müfit Bayram, konu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. 

Kahramanmaraş depremlerinde yeni binaların çoğu yıkıldı, İstanbul da dönüşüm çözüm değil: İstanbul küçültülmeli!

“İstanbul'da bin 556 bina tehlikede bu sorun nasıl çözülecek?” sorusunu cevaplayan Müfit Bayram, belediyelere büyük iş düştüğüne, Küçükçekmece’de çöken binanın başlıca sorumlusunun belediye yetkileri olduğuna dikkat çekti. 

Bayram, İstanbul’daki yapı sorununun, kentsel dönüşümle değil şehri planlı bir şekilde boşaltmayla çözüleceğine vurgu yaptı. 

"Eğer belediye, tespit ettiği bin 556 binanın Küçükçekmece'de yıkılan binayla aynı şekilde bir tehlike arz ettiğini düşünüyorsa hızlı bir şekilde yıkım kararı almak için çalışmaları başlatır. Gerekli kaymakamlıklara başvurup bu işi çözmeliler" diye konuşan Bayram, tespiti yaptım sokağa attım diye bir şeyin olamayacağını, hangi binaların olduğunun belirlenerek bununla ilgili hukuken gerekli sürecin başlatılması gerektiğini dile getirdi. 

Kahramanmaraş depremlerinde yeni binaların çoğu yıkıldı, İstanbul da dönüşüm çözüm değil: İstanbul küçültülmeli!

İSTANBUL YAŞANILMAZ BİR HALE GETİRİLDİ 

Şehir ve Bölge Planlama Uzmanı Müfit Bayram, İstanbul’u ve İstanbul’da yaşayan 20 milyonu korumak amacıyla kentin nüfus yoğunluğunun azaltılması gerektiğinin altını çizdi. 

Bayram, konuya ilişkin açıklamasında "İstanbul 1999'da yaşanan Marmara depreminden sonra nüfusun yığıldığı bir şehir haline geldi. İstanbul'un bu depremin ardından büyütülmemesi gerekiyordu. Ancak merkezi yönetim ve yerel yönetimler eliyle İstanbul'da büyüme teşvik edildi. Çünkü İstanbul'da rantlar oluşturuldu ve o rantlar birilerinin cebine girdi. Burada en büyük sorumlu, İstanbul'a yatırımları teşvik eden, İstanbul'daki yatırımları kamu parasıyla teşvik veren merkezi yönetim ve yerel yönetimler oldu. İstanbul bu şekilde büyütülmemeliydi ama büyütüldü" ifadelerine yer verdi ve İstanbul'un yaşanılmaz bir hale getirildiğini belirtti. 

Kahramanmaraş depremlerinde yeni binaların çoğu yıkıldı, İstanbul da dönüşüm çözüm değil: İstanbul küçültülmeli!

İSTANBUL'UN KÜÇÜLMESİ GEREKİYOR

Müfit Bayram,İstanbul'un büyütülmesi sırasında deprem toplanma alanlarının bile imara açıldığını vurguladı. 

"Bu nedenle şu saatten sonra İstanbul hakkında çok ciddi bir karar alınması gerekiyor. Yapılması gereken şey planlı olarak İstanbul'u yeniden küçültmek" diye konuşan Bayram, İstanbul'da yer alan yatırımların ülkenin başka yerlerine yöneltilmesinin ve kentin zaman içinde nüfus açısından küçülmesi gerektiğinin altını çizdi. 

Bayram, kentsel dönüşümün bir çözüm olmadığını da Kahramanmaraş depremini örnek vererek şu şekilde açıkladı: 

A101 6 Haziran 2024 kataloğunda iğneden ipliğe indirim! Kasap kurban bıçak seti, termos ve bıçak bileyici, kolluk...

ATO Başkanı Gürsel Bayar: Gayrimenkul sektörü yılın ilk üç ayında yüzde 11 büyüdü!

Kira krizinin asıl etkeni yüzde 25 değil: Avukattan 'TBK'deki hükümlerin yenilenmesi, değişmesi gerekiyor' açıklaması!


Geri Dön