Kent Haberleri

Kahramanmaraş depremlerinde tam 5 farklı fay parçası kırıldı! O sabah 3 deprem olmuş olabilir!

İstanbul Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüsnü Serdar Akyüz, Kahramanmaraş depremleriyle ilgili çarpıcı bir açıklamada bulundu. O sabah 3 deprem olmuş olabilir! Tam 5 farklı fay parçası kırıldı!  Alanda 4 ayrı grup olarak çalışacak olan ekipler, yüzey kırığı haritalaması yaparak, dağılımları tespit edecek

İstanbul Teknik Üniversitesi öncülüğünde, İstanbul Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü, Gebze Teknik Üniversitesi Yer ve Deniz Bilimleri Enstitüsü, Munzur Üniversitesi Coğrafya Bölümü, Muğla Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği ve Fırat Üniversitesi’nden öğretim üyelerinin de katılımıyla, 13 deprem bilimci, afet bölgelerindeki çalışmalarına başladı. 

Alanda 4 ayrı grup olarak çalışacak olan ekipler, yüzey kırığı haritalaması yaparak, dağılımları tespit edecek. 

Depremin oluşumunu yerinde inceleyen İstanbul Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüsnü Serdar Akyüz, çok uzun bir fay hattının kırıldığına dikkat çekerek, o sabah 3 depremin gerçekleşmiş olma olasılığını gündeme getirdi. 

İşte ayrıntılar...

Sözcü'de yer alan habere göre; Prof. Dr. Hüsnü Serdar Akyüz, yaklaşık 300 kilometreye yakın fay kırığı ile karşı karşıya olunduğunun altını çizerek "İstanbul Üniversitesi ve Gebze Teknik Üniversitesi Kırıkhan’dan Nurdağı’na kadar olan bölgede çalışıyor. Nurdağı’ndan Gölbaşı’na kadar İstanbul Teknik Üniversitesi ekibi çalışıyor. Erkenek fayında ise Muğla Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi ekibi çalışıyor. Diğer yandan Narlı fayı kırıldı, orayı da biz çalışıp, bitirdik Gölbaşı’ndan kuzey doğuya doğru bir fayın daha kırıldığını düşünüyoruz. Öğlen saatlerinde olan depremde Çardak fayı kırıldı. Elbistan’ı etkileyen fay kırıldı, orada da Munzur Üniversitesi ve Fırat Üniversitesi ekibi çalışıyor" açıklamasında bulundu. 

Pazarcık’tan güneye doğru giden Narlı fayı var dediklerini dile getiren Hüsnü Serdar Akyüz, bu fayın 15 kilometrelik bir fay olduğuna değindi ve "Bu fayı haritaladık, bitirdik. Üzerindeki yer değiştirmeleri ölçtük, yaklaşık olarak 2,5 metrelik bir yer değiştirme ölçtük ve o bölgenin haritalamasını bitirdik" şeklinde konuştu. 

Daha sonra Nurdağı’ndan Gölbaşı’na doğru gelmeye başladıklarını belirten Akyüz, burada yavaş yavaş yer değiştirmelerin, fayın oluşturduğu blokların arasındaki kayma miktarının yükseldiğini gördüklerini aktardı. 

Şimdiye kadar bloklar arasında 5 metreye kadar kaymalar gördüklerini vurgulayan Akyüz, "Tahminimize göre, biraz daha kuzey doğuya doğru Gölbaşı’na gittiğimiz zaman, bu ötelenmelerin artması da mümkün. Çok büyük bir deprem ile karşı karşıyayız" ifadelerini kullandı. 

5 FARKLI FAY PARÇASI KIRILDI, KOLLARI DA VAR 

Esas olarak Doğu Anadolu fayının kırıldığına fakat bu faydan ayrılan kollar da olduğuna da vurgu yapan Prof. Dr. Hüsnü Serdar Akyüz, "Mesela Amanos segmenti, Kırıkhan’dan başlıyor, Nurdağı’na kadar devam edip, sonra yön değiştirerek doğuya doğru dönerek Gölbaşı’na devam ediyor. Türkoğlu’na kadar olan kesim aslında bir fay segmenti. Türkoğlu’ndan Gölbaşı’na kadar olan kesim, Pazarcık segmentinin, aslında tehlikeli bir segment olduğunu, kırılmayı beklediği yazılmıştı" dedi ve en son 1513'te kırıldığına, 520 senelik zaman geçtiğine, o enerjinin biriktiğine ve kırıldığına dikkat çekti. 

Konuyla ilgili açıklamasında "Narlı segmenti dediğimiz, Pazarcık güneyine giden segmentte kırıldı. Dolasıyla Çardak segmenti kırıldı. 5 farklı fay parçası kırıldı" diye konuşan Akyüz, Bunlardan 3’ünün Doğu Anadolu fayı üzerinde, diğerlerinden Narlı ve Çardak segmenti kırıldığına vurgu yaptı. 

Bunun çok rastlanan bir durum olmadığını dile getiren uzman isim, Türkiye'nin geçmişinde de böyle bir durum olmadığını aktardı. 

Sabah 04.15 civarında olan depremin iki defa şiddetli şekilde salladığının söylendiğine dikkat çeken Prof. Dr. Hüsnü Serdar Akyüz, çarpıcı bir iddiayı gündeme getirdi.

BELKİ O SABAH 2 DEĞİL 3 DEPREM OLDU 

Prof. Dr. Hüsnü Serdar Akyüz, "Büyük ihtimalle 1,5 dakika içerisinde 2 deprem peş peşe oldu" dedi ve hatta belki o sabah 3 deprem yaşandığına, kırılan segmentlere bakıldığında çok uzun bir fay hattının kırıldığını görüldüğüne vurgu yaptı. 

Öğlen saatlerinde olan depremde Çardak segmentinin kırıldığını dile getiren Akyüz, "Bu tabi sabah olan depremin tetiklemesiyle olan bir durum. Orada da çalışmalarımız tam bitmedi ama, aşağı yukarı 50 kilometreden fazla belki 70 kilometrelik fay kesiminin kırıldığını tahmin ediyoruz" şeklinde konuştu. 

Şu an biraz beklenmesi gerektiğine de değinen Akyüz, o enerjinin fayları ne kadar etkilediğinin görülmesi gerektiğinin, insanları paniğe sürüklememek gerektiğinin altını çizdi. 

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy'dan ezber bozan açıklama: İstanbul'da deprem ihtimali yüzde 1!

Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen 50 bin 576 binanın acil yıkılması gerekiyor! 

Deprem kira yardımı şartları 2023! Depremzedelere kira desteği ne kadar olacak?