Kent Haberleri

Kahramanmaraş depremlerinin yükü hafifliyor! AFAD ödeneği geçen yıla göre 3’te 2 oranında azaltıldı!

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerinden sonra aralıksız sürdürülen yeniden inşa ve ihyada önemli yol kat edildi. Bu sene 671,3 milyar Türk Lirası şeklinde olan AFAD ödenek miktarı, önümüzdeki senenin bütçesinde 226,9 milyar Türk Lirası’na geriledi.

2025 yılı bütçesinde deprem bölgesinin iyileştirilmesi ve afetlere karşı dirençliliğin artırılması için 584 milyar Türk Lirası tutarında ödenek öngörüldü. Asrın felaketi şeklinde nitelendirilen depremden sonra hızlı bir şekilde başlatılan ve aralıksız olarak devam eden yeniden inşa ve ihyada önemli yol kat edildi. Söz konusu bu durum da bütçeye yansıdı. Deprem bölgesinin inşa ve ihyasında önemli bir rol oynayan AFAD’a geçtiğimiz yıl 671.3 milyar Türk Lirası ödenek ayrılmışken bu sene bu miktar 226.9 milyar Türk Lirası’na geriledi.

YENİDEN İMAR VE İHYA İÇİN 584 MİLYAR TÜRK LİRASI

Yeni Şafak’tan Merve Safa Akıntürk imzalı habere göre 6 Şubat 2023 tarihli Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremle sarsılan il, ilçe ve köylerin yeniden ihyası, imarı ve depremin etkilerinin süratle ortadan kaldırılması için 2023’te 960 milyar Türk Lirası harcama yapıldı. 2024 yılında da bütçede, depremlerin neden olduğu hasarların giderilmesi ve deprem bölgesinde yaşayan vatandaşların ihtiyaçları için toplam 1 trilyon 28 milyar Türk Lirası ödenek tahsis edildi. 2025 yılı bütçesinde deprem bölgesinin iyileştirilmesi ve afetlere karşı dirençliliğin artırılması için 584 milyar Türk Lirası tutarında ödenek öngörüldü.

AFAD ÖDENEĞİ 3’TE 2 ORANINDA AZALTILDI

Depremden sonra hızlı bir şekilde başlatılan ve aralıksız olarak devam eden yeniden inşa ve ihyada önemli yok kat edildi. Söz konusu bu ilerleme bütçeye yansıdı. Deprem bölgesinin inşa ve ihyasında önemli bir rol oynayan Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) bütçesi geriledi. AFAD’a geçtiğimiz sene 671 milyar 317 milyon 160 bin Türk Lirası ödenek ayrılmışken bu sene bu miktar 226 milyar 923 milyon 268 bin Türk Lirası’na geriledi. Miktardaki 3’te 2 oranındaki gerileme deprem harcamalarının bütçe üzerindeki etkisinin giderek azaldığını ortaya çıkarıyor.

8 BAKANLIĞIN BÜTÇESİNİ GEÇTİ

Yaşanan bu gerilemeye rağmen AFAD’ın bütçesi, 96.4 milyar Türk Lirası bütçeli İçişleri Bakanlığı’nı, 39 milyar Türk Lirası  bütçeli Dışişleri Bakanlığı’nı, 45.3 milyar Türk Lirası  bütçeli Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nı, 53.2 milyar Türk Lirası bütçeli Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı, 124.4 milyar bütçeli Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nı, 219.2 milyar Türk Lirası  bütçeli Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nı, 56.2 milyar Türk Lirası bütçeli Ticaret Bakanlığı’nı ve 231.9 milyar Türk Lirası  bütçeli Gençlik ve Spor Bakanlığı’nı geride bıraktı.

 

Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli’den ‘imar’ çıkışı: Çeşme’de rezidansa karşıyım!

23 şehirdeki 200 bin hektarlık alanda afet risk çalışmaları tamam: Riskli yerlerde güvenli yaşam alanları belirleniyor!

RAMS Garden Bahçelievler’de, yüzde 1,49 oran ve 120 ay vade avantajı!