29 / 12 / 2024

Kahramanmaraş Kapalı Çarşısı restore ediliyor!

Kahramanmaraş Kapalı Çarşısı restore ediliyor!

Tarihi Kahramanmaraş Kapalı Çarşısı'nda restorasyon çalışmaları başladı



Osmanlı döneminde yapılan ve o dönemin ilk 3 büyük çarşısı konumunda bulunan tarihi Kahramanmaraş Kapalı Çarşısı'nda restorasyon çalışmaları başladı.

Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kahramanmaraş Kalesi, Ulu Cami ve Kapalı Çarşı çevresinde restorasyon çalışmaları başlattıklarını söyledi.

İlk etapta tarihi mekanların dış cephelerinin sağlıklaştırılacağını kaydeden Poyraz, "Restorasyon çalışmaları kapsamında sit alanı içerisine giren 3. katlar yıkılarak 2 katlı olacak ve dışarıdan içeri görünecek ve tek tip olacak. Saçakların hepsi kaldırılacak. Çalışmalar 4 ay sonra bitecek. Yerler bazalt olacak, aydınlatması da çok farklı olacak" dedi.

Şehirdeki kültürel mirasa sahip çıkmanın ana gayeleri olduğunu vurgulayan Poyraz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Burası bizim kendi zenginliğimiz, tarihi mirasımız. Ülkemizin geneline baktığımız zaman bu tür mekanlar atıl kalmış, koruyamamışız. Her gün bir tarih eser yok olurken seyredip bakmışız. Biz de artık dünyada şehirlerin yarıştığı 'marka şehir' diye tarif edilen, ancak bu işin lafını yapmadan icraat göstererek bir işe giriştik. Bunun 5 yıl gerisi var. Burasını Koruma Kurulu'ndan geçirdik. Bunu yapmazsak buraya bir çivi daha çakamam. Ayrıca 2 mahallemizi yenileme alanı ilan ettik. Sonuçta biz istiyoruz ki bu mekanlarımız tıpkı yıllar önce olduğu gibi buram buram tarih koksun."

Kültürel ve tarihi mirasını ortaya çıkarmayı, koruyarak gelecek nesillere taşımayı önemli görev kabul ettiklerinin altını çizen Poyraz, "Bu alanda Kapalı Çarşı, Bakırcılar Çarşısı, Saraçhane ve Kurtuluş Mahallesi var. Yapıları aslına uygun biçimde restore ettiriyoruz. Kale ve Ulu Cami çevresinde yapacağımız restorasyon çalışmalarına 1 milyon 200 bin lira harcayacağız. Çalışmaları 4 ayda tamamlamayı hedefledik. Birçok tarihi mekanı içinde barındıran bu bölgede bu plan ve projenin hayata geçirilmesiyle birlikte, tarihe yeniden ışık tutulacağına inanıyoruz" şeklinde konuştu.

-TURİZM CANLANACAK-
Gerçekleştirilecekleri koruma çalışmaları ile esas gayenin turizm hareketliliği sağlamak olduğunu vurgulayan Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, şunları kaydetti:

"Kahramanmaraş Kalesi, Ulu Cami ve Kapalı Çarşı ünitelerinin de bulunduğu tarihi ticaret bölgesini canlandırmak istiyoruz. Kentimiz zengin tarihi varlığı ile ülkemizin nadir yerleşim birimlerinden biri. Bir yandan kendi insanımıza bunu anlatırken diğer yandan yabancı turistler için de cazibe merkezi oluşturmayı amaçlıyoruz. Eğer bunu başarabilirsek kentimizde ticareti geliştirerek ülke ekonomisine katkı sağlamış oluruz."
AA

 


Geri Dön