Kahramanmaraş'a 57 futbol sahası büyüklüğünde dev konteyner kent kurulacak!
AFAD tarafından Kahramanmaraş'ın Dulkadiroğlu ilçesinde, 6 Şubat tarihinde yaşanan depremlerden etkilenen afetzedeler için 57 futbol sahası büyüklüğünde konteyner kent kurulacak.Aktarılan detaylara göre, Dereli Mahallesi'ndeki 410 bin metrekare üzerine kurulacak olan konteyner kentte yaklaşık olarak 1 ay önce başlayan dolgu çalışmalarında son aşamaya gelindi
AFAD tarafından Kahramanmaraş'ın Dulkadiroğlu ilçesinde, 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan depremlerden etkilenen afetzedeler için 57 futbol sahası büyüklüğünde konteyner kent kurulacak.
Aktarılan detaylara göre, Dereli Mahallesi'ndeki 410 bin metrekare üzerine kurulacak olan konteyner kentte yaklaşık olarak 1 ay önce başlayan dolgu çalışmalarında son aşamaya gelindi.
Söz konusu bölgede yağmur etkili olmasına rağmen 300 işçi, 57 futbol sahası büyüklüğündeki, 2 bin 500 konteynerin yerleştirileceği alanı hazır duruma getirmek için çift vardiya çalışmayı sürdürüyor.
Doğukent Geçici Konaklama Merkezi'nin yapımında görevli olan Makimsan şirket yetkilisi Hakan Dikçi, Anadolu Ajansı muhabirine, daha önce tarla vasfında olan alanı yaptıkları dolgu ile konteyner kent için hazır hale getirmeye çalıştıklarını dile getirdi.
Makimsan şirket yetkilisi Hakan Dikçi, depremden etkilenen şehirler içerisinde belki de en büyük konteyner kentin burada kurulacağına değinerek, "AFAD için 410 bin metrekarelik alanın dolgularını yaparak hazır duruma getirdik. Altyapı çalışmaları sürüyor, dolgu çalışmaları da yüzde 97 seviyesinde. Gece ve gündüz olmak üzere çift vardiya olarak 24 saat çalışıyoruz. Yağmurun engellediği durumlar bazen olabiliyor ancak onun dışında bir sıkıntı bulunmuyor." dedi.
"Bayramdan sonra bitmesi planlanıyor"
Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, konteyner kentte cami, futbol sahası, sosyal tesisler ve çamaşırhane gibi alanlar da olacağını belirten Makimsan şirket yetkilisi Hakan Dikçi, "Bayramdan sonra da tamamlanması planlanıyor. İnsanlar bir an önce çadırlardan konteyner kentlere gelsin diye AFAD'ın önderliğinde hızlı ve hummalı bir çalışma var." diye konuştu.
Makimsan şirket yetkilisi Hakan Dikçi ayrıca açıklamasında hedeflerinin çalışmaları bir an önce tamamlamak olduğunu belirterek, "Yaklaşık olarak 300 kişi buradaki çalışmalarda yer alıyor. Çalışmaların tamamlanmasıyhla inşallah bir an evvel insanlar konteyner kentte yaşamaya başlarlar." dedi.
2000'den önceki binalar için çarpıcı uyarı
Türkiye Ulusal Risk Kalkanı çalışma gruplarında bulunan Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık, Kahramanmaraş ve çevresinde büyük yıkıma neden olan depremlerden sonra üniversiteden 15 kişilik uzman ekiple bölgede incelemeler yaptı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının görevlendirmesiyle Gaziantep, Kahramanmaraş ve Hatayda 10 bine yakın yapıda incelemede bulunup, hasar tespit raporu tutan uzmanlar, Cumhuriyet Başsavcılığının soruşturması için bölgedeki yapılardan karot örnekleri topladı.
Üniversitenin Yapı Sağlığı İzleme Laboratuvarında 300’e yakın numunede deneyler yapan bilim insanları, beton basınç dayanımının, yönetmelikte şart olan değerlerin yarısından az olduğunu tespit etti.
Karotların, laboratuvar incelemesinde deprem dayanıklılık testini geçemediği belirlenirken, beton basınç dayanımı ise 10 Megapascal’dan düşük ölçüldü.
Deprem felaketi sonrası o ilde binalarda radye temel zorunluluğu getirildi!
SONDAKİKA! Bingöl'de deprem oldu!