Kahramanmaraş'ta Altın Şehir kuruluyor!
Kahramanmaraşlı kuyumcular ihracat atağı başlatmak için Altın Şehir adıyla ihtisas sanayi sitesi kuracak. Kent merkezine yakın bir arazide temeli atılacak sitede 100, 200 ve 400 metrekare ölçülerinde 3 tarz işyeri planlanıyor
Kahramanmaraşlı kuyumcular ihracat atağı başlatmak için Altın Şehir adıyla ihtisas sanayi sitesi kuracak. Kent merkezine yakın bir arazide temeli atılacak sitede 100, 200 ve 400 metrekare ölçülerinde 3 tarz işyeri planlanıyor
Proje çalışmaları biten Altın Şehir’in temelini yakında atacaklarını kaydeden Kahramanmaraş Kuyumcular Odası Başkanı Hacı Mustafa Öz, “Kuyumcular için ihtisas sanayi sitesi olan Altın Şehir otopark dahil 6 katlı toplam105 bin metrekare kapalı alanda kurulacak. 300’ü kuyumcu olmak üzere 350 işyeri ile hizmete başlayacak” dedi.
Sitedeki işyerlerinin imalatçı ve tamircilerden oluşacağını belirten Öz, “İmalatçı 300 ortağımız var. Burada ticari, perakende işini düşünmüyoruz. Toptan iç piyasaya ve ihracata dayalı bir üretim alanı oluşturacağız. Site için şehre, sanayimize yakın bir yerden bir arsa bulduk. Mimarı projesi, fizibilite raporları bitti. Kısa sürede temel atılacak aşamaya geleceğiz. 100, 200 ve 400 metrekarelik 3 tarz işyeri planladık. 3 kısımda büyük, orta ve küçük işletmelerden oluşan 350 atölye çapında işyeri projelendirdik. 40–50 işyerini bize lazım olacak farklı meslek dallarına kiralayacağız. Sitede dışardan gelecek müşteriler için misafirhane olacak. Toplantı ve konferans salonu ile tanıtım günlerinde küçük sergilerin açılacağı bir bölüm bulunacak. Ürün taklidine karşı denetleyen bir birim oluşturmak istiyoruz” diye konuştu.
Esnafın proje için kredi şansı olduğunu vurgulayan Öz, “Bakanlık küçük sanayi sitelerine üstyapı inşaatı için yüzde 70’e kadar kredi veriyor. Kredi alan esnaf işyerine taşındıktan 2 yıl sonra yüzde 1 faizle ödemelere başlayacak. 15 yıla kadar vade olacak. Proje düşündüğümüzden de hızlı gelişiyor. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan ödenek ayırttırabilirsek bu yıl temelini atıp hızla inşaatı bitireceğiz. ‘Altın Şehir’ tescilli bir markamız artık. Bittiğinde sitemiz kentin yüz akı olacak “ şeklinde konuştu. İstanbul’daki bazı firmalar aracılığıyla Kuzey Irak, İran, Türki Cumhuriyetler, İtalya, Almanya’ya satış yaptıklarını aktaran Öz, “Altın Şehir kurulunca doğrudan ihracat da yapacağız. İhracatımız yüzde 100’ün üzerinde artacaktır. Artık iç piyasa bize dar geliyor. İhracata yönelmek istiyoruz. Tam kapasite çalışırsak iç piyasayı aşacak kapasitedeyiz. Kentte bir kuyumcu atölyesinde çıkan bir usta komple kuyumcu oluyor” açıklamasını yaptı.
Kentte altın fuarı yapılmalı
Kentte bir altın fuarı yapmayı da hedefl ediklerini kaydeden Öz, “Gaziantep’te mayıs ve haziran ayında yapılan Ortadoğu Altın ve Mücevher Fuarı’nı Maraş’a getirmek istedik. Fuar şirketleri de buna sıcak baktılar. Mevcut fuar alanımız altın ve mücevher fuarı yapmaya uygun değil. Burada büyük bir fuar alanı oluşturulursa büyük bir fuar mutlaka Kahramanmaraş’a gelecektir.
Kuyumculuğu sanayi sitesi kapsamına aldırdık'
Başkan Hacı Mustafa Öz, göreve geldiklerinde altyapı yetersizliği, işyerlerinin imalata uygun olmamasa, elektrik gibi sorunları aşmak için küçük sanayi sitesi kurma başvurusu yaptıklarını belirterek, “Kuyumcular küçük sanayi sitesi kapsamında olmadığı için başaramadık. Ankara’da bir dizi çalışmayla kuyumculuk meslek dalının sanayi sitesi kapsamına alınmasını sağladık. Sanayi sitesi kooperatifimizi 2007 yılının sonuna doğru kurduk” dedi.
Dünya