Kahramanmaraş'ta konut yetersizliği kiraları artırıyor!
Kahramanmaraş'ta kiralık ev bulmakta zorlanan vatandaşlar, kira fiyatlarının yüksek olmasından şikâyetçi. Kahramanmaraş'ın konut yetersizliğiyle karşı karşıya kalması kiraları yükseltti.
Son yıllarda hızlı bir şekilde büyüyen ve gelişen Kahramanmaraş’ta bu gelişmeye bağlı olarak konut sıkıntısı baş gösterdi. Kiralık ev bulmakta zorlanan vatandaşlar, kira fiyatlarının yüksek olmasından şikâyetçi. Manşet Gazetesi olarak emlakçılarla yaptığımız röportajda konuyu değerlendirdik. Kahramanmaraş bir yandan artan nüfus, bir yandan da artan göçler nedeniyle konut yetersizliğiyle karşı karşıya kaldı. Üç odalı bir evin şehir merkezinde aylık kira giderinin bin liraya kadar çıkması kiracı olarak oturanların bütçesini oldukça zora soktu. Ev sahiplerinin anında kiracı bulabildiği için kendilerine iş düşmediğini belirten emlakçılar ise her gün onlarca kişinin kendilerine kiralık ev sorduğunu söyledi.
Röportajımızda ayrıca çevre il ve ilçelerden Kahramanmaraş’a öğrenim görmeye gelen öğrencilere yurt ve pansiyonların yetersiz kaldığı için sorun yaşadıkları öğrenildi. Emlak ofislerinde işletme sahiplerine, “Kiralık ev var mı?” sorusunu yönelttik. Çoğu kişiden olumsuz cevap aldık. Az sayıda bulunan kiralıkların ise fiyatlarının oldukça yüksek olduğunu gördük.
‘EVLENMEYE KORKAN HAYATINI İDAME EDEMEYEN İNSANLAR VAR’
Neva Emlak Ofisi danışmanları uzun süredir Kahramanmaraş’ta kiralık ev problemi olduğunu dile getirdi. Vatandaşların bu durumdan şikâyetçi olduğunu ifade eden Asilkan, şunları kaydetti: “Kiralık daire fiyatları ne yazık ki şehrimiz de fazlaca yükselmiş durumda olup bunun önüne geçilmesi veya düzeltilmesi adına henüz her hangi bir adım atılmamaktadır. Biz ve meslektaşlarımız olarak emlak firmaları adına bu sorunla en sık karşılaşan ve şikâyetleri dinleyen bireyleriz. Büyükşehir olmakla birlikte açılan imarlar yapılan konutlar da sayıların artışıyla birlikte gelen kiralık ve satılık konut çoğalması yine fiyat düşmesine yardımcı olmamıştır.
Halk arasında bu durumu “Suriyeliler”den kaynaklandı diye şikâyet edende çok konut az mecburi tutuluyor diyende çok. Düşünün ki çocuklarınız var ve akşam eve güven içerinde girsin çıksın istiyorsunuz. Doğal olarak güzel konumda güvenli bölgede ev tutmak istiyorsunuz bu durumda ortalama 3+1 bir konut için gözden çıkarmanız gereken rakam en düşük 700 TL olacak en üst sınırlarda bin TL’ye kadar rakamlar görmektedir. Kiracı gerek mecburiyetten gerek ev aramaktan sıkıldığından hanım ve çocukları çok beğendi diye zorda olsa tutmak durumunda kalmaktadır. Düşünün ki bin 500 TL maaş ile çalışan birey, 700 TL kira ödese kalan 800 TL ile aidat ödemesi var faturalar var mutfak masrafları ve ekstraları. Değil ev geçindirmek sırf bu sebeplerden evlenmeye korkan hayatını idame edemeyen insanlar var. Atalarımızın ‘Ayağını yorganına göre uzat’ sözü çok doğrudur ama devrimizde ne yazık ki ayağına göre yorgan bulamayan bir nesil yetişiyor. Kira fiyatları ve sebeplerinin düzenlenmesi konusunda gerekli adımlar umarım atılır.”
‘EKONOMİK’TEN DOLAYI ARTIŞ GÖSTERİYOR’
Bahar Emlak Sahibi İsa Dağ, Kiraların yüksek olmasının nedeninin daire sahiplerinin tok olduklarından fiyatları yüksek tuttuklarını söyledi. Dağ, “Suriyeler burada 5 kişi bir evi tutup parayı göz ardı etmiyorlar. Bu durumda ev sahipleri de bundan memnun kalıyorlar. Öğrencilerde bu durumu fazlasıyla tetikliyor. Bu durumda da öğrenciler kolaylıkla ev bulamıyorlar. Şuan en düşük 3+1 evler 750 TL’den başlıyor bin 500 TL’ye kadar çıkıyor. Şuanda aşırı derece de konutumuz mevcut ve daha da yapılıyor. Yeni sektör 1+1 olarak yapılıyor ve ben bu durumun abartıldığını düşünüyorum. 1+1 dairelerin fiyatları çok fazla en düşük tutulacak fiyat 650 TL. O fiyata 2+1 de tutulabilir yeri gelir 3+1 bile tutulabilir. Ekonomik durumda insanların daha çok para kazanma hevesinden dolayı fiyatlar bu derecede boy gösteriyor. Bu durumda yapılacak hiç bir şey yok sonuçta herkes para kazandırdığı için düşmesi gibi bir ihtimal çok düşük. 4 katlı bir binayı alıp 7 katlı bir binaya getirdiklerinde tarım arazilerinde konut yapmalarını engeller” şeklinde konuştu.
‘KENTSEL DÖNÜŞÜM TAMAMLANINCA SORUN ÇÖZÜLÜR’
Kadir Emlak Sahibi Ahmet İşcen ise şunları kaydetti: “Kiraların çok pahalı olmasının birçok nedeni var. Bunu genellikle Suriyeliler ve dış göçlerden gelen insanlardan dolayı fiyatlar yüksek. Memurların Kahramanmaraş’a yerleşmesi gibi birçok nedenleri var. Zor durumda olan bir insan mecbur tutmak zorunda ev sahibi indirim yapmazsa sokakta yatacak hali yok mecbur tutmak zorunda. Buda ev sahiplerinden kaynaklanıyor. 600-700 TL’lik ev bin TL’ye yükseltiliyor tutuluyor mu derseniz tutuluyor. Herkes kendi cebine göre arıyor ki vatandaşlarda bu durumdan sıkıntı çekiyor. Bunun için biraz toplu konut çalışması yapılması gerekiyor. Belediyelerin yapmış olduğu bazı projeler var onların değerlendirmeleri lazım. Belediyeler bu durumda yardım ediyor 50-60 bin TL’lik bedel ile önden 10-15 bin bedel ile ev sahibi yapıyor. Vatandaşlar bu durumda bunu değerlendirebilir. Kentsel dönüşüme daha çok ağır verilmelidir. Kentsel dönüşüm sonucunda vatandaş biraz daha rahatlayacaktır.“
‘MİLLETÇE AÇ GÖZLÜYÜZ’
Serra Emlak Sahibi Fahri Belpınar ise, kira fiyatlarının artış nedenin Kentsel dönüşümden kaynakladığını söyledi. Belpınar, şunları kaydetti: “Kira fiyatlarının yüksek olmasının birinci nedeni Kahramanmaraş’ın yüzde 80’i kentsel dönüşümden dolayı fiyatı düşünmeksizin kiraya oturuyorlar. Nasıl olsa devlet veriyor diyorlar. İkincisi ise Büyükşehir olduk. Çevresel illerden kaynaklanan bir göç var. Üçüncüsü ise bizim milletçe olan aç gözlülüğümüz başka bir şey değil. Konut sahiplerinin yüzde 60’ını geçimini konuttan sağlıyor. Buda satış olmayınca insanları doğrudan kiraya yöneltiyor. Kirada bu yüzden yükseliyor. Adam belli bir fiyata daire alıyor bunu da yıllık artışına vurduğu zaman Büyükşehirlerle eşdeğer seviyeye geliyor. Bunu geçmiş zamanda Gaziantep’te yaşamıştık. O dönemlerde Gaziantep’te gayrimenkullerde kiralarda bayağı bir yükseliş oldu. Hem göç aldılar hem de gayrimenkuller değerlendikçe kira fiyatları da yükseldi. Kira fiyatları yükselince buda kiracılara yansıyor. Vatandaşlar resmi duruma hiç uymadıklarını söylüyorlar.
Şu anda 500-600 TL oturan kiracının ev sahibi benim evim direk 800 TL oldu işine geliyorsa otur işine gelmiyorsa çık diyorlar. Bu sayede arsa fiyatları da olduğu gibi yükseliş gösterdi. Buda yapım maliyetini artırınca gayrimenkul fiyatlarını da yükseldi. Artık bu durum ihtiyaç hali değil de artık tamamıyla gelir kaynağı olarak görülüyor. Adamın birden fazla gayrimenkulü var. 300 bin TL verdiğim bir evi 800 TL’ye vereyim diğer şehirlerde olsa bu 1.500 TL oturulur diye düşüyor. Atışların sebebi bence Suriyeliler değil. Bayağı bir göç alıyoruz. Birde emlak fiyatları arttığı için bunu da kiraya yansıttılar diye düşünüyorum. En önemli faktörlerden bir tanesi de kentsel dönüşümdür. Kentsel dönüşümde küçümsenmeyecek şekilde daire kira sayısı oluyor. Kentsel dönüşümde 2 ay içerisinde ev bulacaksın ben bir ay içerisinde inşaata başlayacağım diyor. Zaruri bir ihtiyaç oluyor ve adam da mecburen nasılsa geçici bir süreç deyip bulduğu fiyata razı olup oturuyor.”
Kahramanmaraş Manşet