Kalan mirasın eşe değil çocuklara kalması nasıl sağlanır?
Posta Gazetesi yazarlarından Tamer Heper bugünkü köşe yazısında okuyucularından birinin sorduğu 'Kalan mirasın eşe değil çocuklara kalması nasıl sağlanır?' sorusuna yanıt verdi.
Babamdan bir daire satın almıştım. Bu aynı zamanda babamdan bir hatıra. Şayet önce ben ölürsem bu dairenin eşime değil çocuklarıma kalmasını istiyorum. Bunu nasıl sağlarım? • N.A.
Okuyucumun sorusuna yanıt vermek için özel durumunu yakmdan bilmek gerekir. Ne gibi? Örneğin miras olarak kalacak başka malvarlığı var mı? Veya eşine bu yeri bırakmak istememesinin özel bir nedeni var mı? Bu gibi bazı durumların aydınlanmasında yarar var. Ancak eş ve çocuklardan bahsedildiğine göre, okuyucumun önce ölümü halinde eş dörtte bir paya sahip olacak. İşte vasiyetname ile dörtte birlik bölüme bu dairenin girmemesini vasiyet edebilir. .
Ancak bu vasiyette eşin mahfuz hisse kuralı bertaraf edilmemelidir. Eşin mahfuz hissesi miras payı kadardır. Şayet evlatlar yetişkin ve para kazanıyorlar ise mesela bu dairenin kuru mülkiyetini evlatlarına satabilir, intifa hakkını muhafaza edebilir. Bu durumda ölümü halinde intifa hakkı son bulur, kuru mülkiyet ile birleşir evlatlar tam malik olur. Satış bedeli de terekeye girer eş de mağdur olmaz. İşte bu çözümü önermek için de aile fertlerinin mali durumunu bilmek gerekir. Akla gelen son ihtimale göre bir çözüm de şu: (Nedense son günlerde çok sorulan bir soru olduğu için yine gündeme alıyorum...) Şayet eş, aile fertlerine veya çok yakınlarına karşı ağır bir suç işlemişse mirasçılıktan çıkarılabilir. Bu halde mirastan hiç pay alamaz. Ancak tasarrufta çıkarma gerekçesi açıkça belirtilmelidir.
Posta-Tamer Heper