26 / 12 / 2024

Kale Grubu 52. yaşını törenle kutladı

Kale Grubu 52. yaşını törenle kutladı

Kale Grubu Onursal Başkanı İbrahim Bodur, Kale Grubu'nun 52. Kuruluş Yıl Dönümü ve Geleneksel Seramik
Bayramı dolayısıyla düzenlenen törende konuşma yaptı



Kale Grubu Onursal Başkanı İbrahim Bodur, Kale Grubu'nun 52. Kuruluş Yıl Dönümü ve Geleneksel Seramik
Bayramı dolayısıyla, Çanakkale'nin Çan ilçesindeki Kaleseramik Fabrikalarında düzenlenen törende yaptığı konuşmada, 52. yılını kutladıkları kuruluşlarının, ülke ekonomisinin sanayileşmesinde öncü kuruluş olduğunu söyledi.

1951 yılında Türkiye'de ilk defa penye iplik fabrikasını kurduğunu ve 1953'te Türkiye'nin ilk iplik ihracatını yaptıklarını belirten Bodur, ortaklarının babası ve kayın pederi olduğunu kaydetti. Bodur, ilk önce seramik fabrikasını nasıl kuracağını araştırdığını, daha sonra da, inanç, birlik ve beraberlik içinde çalışmalara başladıklarını ifade ederek, Çanakkale ruhu ile bu işleri bugünlere getirdiklerini vurguladı. Birlikte yola çıktıkları ustalarla bugünlere geldiklerini ve dört nesille çalışma şansı yakaladığını dile getiren Bodur, sektörün, hem Türkiye'de, hem de dünya ekonomisinde saygın bir hale geldiğini anlattı. İbrahim Bodur şöyle devam etti:
"Sanayi öyle bir çark ki, dağdan taştan toprağı toplayacaksın, stokunu yapacaksın, bayilerine vereceksin, onlar pazarlayacaklar, onlardan parayı 4 ya da 6 ay sonra alacaksın. Üstelik kriz nedeniyle de borçlarını ve aidatların
zamanında da ödemiyorlar. Yani zor iş. Türkiye'de 600 bayimiz var, bunun 300'ü  ana bayii. 600 noktada ürünlerimiz dağıtılıyor. Bu bir zincirdir, halkadır. Çok şükür hep beraber bugünlere geldik."

Çanakkale Seramik'in, Anadolu'nun sanayileşmesinde önemli olduğunu vurgulayan Bodur, son krizde herkes işçi çıkarırken, kendilerinin bir kişiyi bile işten çıkarmadıklarını sözlerine ekledi.

ÇANAKKALE VALİSİ ABDÜLKADİR ATALIK
Çanakkale Valisi Abdülkadir Atalık da, İbrahim Bodur'un, Anadolu'nun bir köşesinde, Çanakkale'de Kale Seramik şirketini büyük bir cesaretle kurduğunu belirterek, o yıllarda dünyanın nüfusunun 2 buçuk milyar, Türkiye'nin 25 milyon, Çanakkale'nin ise 300 binin altında olduğunu söyledi.

Çan ilçesinin nüfusunun ise bin bile olmadığını ifade eden Atalık, "Muhtemelen bu tesis burada olmasa bu nüfus hala binler civarında kalacaktı" dedi. Bu yatırımla bugünkü sanayi devinin temellerinin atıldığını, yöre halkına
baba ocağında iş imkanı sağlandığını dile getiren Atalık, bununla, büyük kentlere göç ve çarpık kentleşmenin önüne geçildiğinin sağlandığını kaydetti. Kale Seramik'in ülke ekonomisine katkı sağlamanın ötesinde, insanlarla
gönül bağı kurduğunu, ürettiği değerleri halkla paylaşmanın en güzel örneklerini sunduğunu belirten Atalık şöyle dedi: "Kale Grubu sosyal sorumluluk projesini ilke edinmiştir. Çanakkale insanına, kültürüne ve toplumuna hizmet etmeyi görev saymıştır. Bugün ilimizin her köşesinde bu eserlerden yararlanan kişilerle karşılaşmak mümkündür. Çeşitli cami, külliye, üst geçit gibi tesisler ilimizin her köşesinde karşılaşabileceğimiz Kale Grubu eserleridir. Sosyal sorumluluk ilkesi gereği bütün bu yatırımlar övgüye layıktır. Ancak bu faaliyetlerde sosyal sorumluluk bilinci dediğimiz, tarif edilemeyen bir derinlikte görülmektedir. Bu faaliyetlerde, atalarımızdan nakledilen vatanseverlik, paylaşım, yardımlaşma, gelenek ve göreneklerimizin yaşatılması hemen göze çarpmaktadır."

İBRAHİM BODUR'DAN İŞÇİLERE JEST
Törende işçiler adına konuşan Halil Karadeniz, kutlamalar nedeniyle her yıl kendilerine bayram harçlığı verildiğini anımsattı.
Bunu kendilerinin istemediğini ifade eden Karadeniz, "Bizler istemeden, değerli büyüğümüz bayram harçlığı olarak ikramiye vermektedir. Biliyorum ki, bu yıl da yine ikramiye vermek isteyecektir. Değerli büyüğümüz ve sayın İcra Kurulu Başkanımız, çalışanlarımız adına diyorum ki, şartlar zor, kar etmiyorsunuz, iş yerleri kapanmasın, işçi çıkışları olmasın da bize bu yıl ikramiye vermeyiniz. Çalışanlar için en büyük ikramiye, işine sahip olabilmektir. Yine biliyorum ki ileride işler düzelince, işverenimiz bunu fazlasıyla telafi eder ve işçisini
mutlu eder" diye konuştu. Kale Grubu Onursal Başkanı İbrahim Bodur, konuşması sırasında, işçileri adına konuşan Halil Karadeniz'in sözlerinden etkilendiğini belirterek, şu açıklamayı yaptı:
"Biz kuruluş yıllarımızda, yani bayramlarımızda onlara 'bayram şekeri' diye ikramiye veriyorduk. Bu aşağı yukarı 2 trilyon gibi yekün tutuyordu. Bakın çalışanlar bize diyor ki, 'biz bunu alıyorduk iyi oluyordu, ama kriz nedeniyle bunu almasak da olur. Önemli olan işimize sahip olmaktır' diyorlar.

İşçilerimizin bu samimi davranışları bizi çok duygulandırdı. Sizin bu samimi davranışınıza karşı, ben kendi cebimden size 500 bin TL bayram harçlığı veriyorum."

VECDİ GÖNÜL'DEN BODUR'A PLAKET
Milli ve Savunma Bakanı Vecdi Gönül, tören sonunda İbrahim Bodur'a Savunma Sanayisine katkılarından dolayı plaket verdi. Gönül, burada yaptığı konuşmada, sanayileşmemiş toplumun kalkınmasını mümkün olmadığını söyledi. Batıda sanayileşmenin, üreticilerin üretim ilişkilerinin çatışmasıyla gerçekleştirildiğini ifade eden Gönül, şöyle konuştu: İbrahim Bey, Türkiye'de çatışma olmadan üretimin yapılabileceğini ispat ettiği için, ben kendilerinin Türk modeli bir üretici olduğunu düşünüyorum. Savunma sanayisi ile ilişkisi ise, yurt müdafaası için çoluğundan, çocuğundan ayrı, günlerce dağ başında mücadele eden askerlerimizin devlete güvendikleri bir teminat kuruluşu var, Oyak. Oyak bugün Türkiye'nin en önemli kuruluşlarından birisi haline de geldiyse, onda İbrahim Bodur'un büyük yol göstericiliği var. İbrahim Bodur yıllardır Oyak'a yön gösteren bir büyüğümüz. Rahmetli Turgut Bey'in (Turgut Özal) bir işaretiyle roket sanayine girdiler, oraya para yatırdılar. Bugün eğer 'Kasırga' diye bir roket, Kara Kuvvetlerimizin en büyük savunma ihtiyacını karşılıyorsa, ROKETSAN'ın bunda rolü var. Ayrıca daha önce dışarıya muhtaç olduğumuz insansız hava araçlarında çok büyük bir başarı kazandılar. Ben savunma sanayine katkılarından dolayı başta İbrahim Bodur olmak üzere tüm Kale Grubuna teşekkür ediyorum, şükranlarımı sunuyorum." Daha sonra, İbrahim Bodur, bakanlara ve diğer davetlilere günün anısına özel olarak yaptırılan büyük seramik tabak hediye etti.

Törende ayrıca, katılımcılar, fabrikada uzun süre çalışanlara ve meslek edindirme kurslarını tamamlayanlara sertifikalarını ve çeşitli hediyeler verdi. Törene, Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı, eski Başbakan Yıldırım Akbulut, eski bakanlardan Ali Coşkun, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Akdemir, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Necati Çetinkaya, milletvekilleri, iş adamları, sanayiciler ve çalışanlar katıldı. (AA)


Geri Dön