Genel

Kale Grubu yurtdışında büyümeyi hedefliyor!

Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Bodur: "Seramikte içerde yapılanmayı tamamlayıp yurtdışına açılmak istiyoruz. Dışarıda büyüyeceğiz." dedi. Bodur, Türk cumhuriyetlerine, Körfez ülkelerine ve Afrika pazarına baktıklarını söyledi...

Kale Grubu yurtdışında büyümeyi hedefliyor!

Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Bodur, "Seramikte içerde yapılanmayı tamamlayıp yurtdışına açılmak istiyoruz. Dışarıda büyüyeceğiz. İtalya'da seramik üretimimiz var. Rusya'da Kalekim fabrikası var. Ürdün'ü değerlendirdik, olmadı. Suudi Arabistan'da, Körfez'de konuştuğumuz yerler var. Türk cumhuriyetlerine bakıyoruz. Oradan da talep geldi. Afrika pazarına bakıyoruz. Focus pazarımız orası" dedi. 


Kale Grubu, Türkiye'nin en büyük şirketleri arasında. Ünü ve menşei seramikten geliyor. 

Amiral gemisi Kaleseramik. İkinci önemli şirketi yapı kimyasalları üreten Kalekim. Diğer bazı şirketleri şöyle: Kale Havacılık, Kale Kalıp, Kale Italia Sri, Kalekim Rusya, Kale Maden, Kale Porselen, Bodur Proje Geliştirme Gayrimenkul... 


Grubun, yeni gündemi, içerde yapılanmayı tamamlayıp yurtdışına açılmak. Bu gerçek bir global yolculuk. Kale onlarca ülkeye ihracat yapıyor. İtalya'da şirket aldı, Moskova'da üretim yapıyor. Böyle bakıldığında zaten önemli bir yol alınmış durumda. Ancak, şirketin patronu Zeynep Bodur'un kafasında daha birçok ülkeye gitmek, şirket satın almak veya üretim yatırımı yapmak var. 

Erzurum'da Kalekim'in yeni fabrikasının açılışında yaptı bu açıklamayı... Şöyle dedi: "Seramikte içerde yapılanmayı tamamlayıp yurtdışına açılmak istiyoruz. Dışarıda büyümeyi arzu ediyoruz. İtalya'da seramik üretimimiz var. Edilcuoghi, Edilgres ve Campani markalarını bünyesinde barındıran Fincuoghi şirketini aldık. Kale Italia Sri olarak faaliyet gösteriyor. Bütün batı pazarlarını Kale İtalya'ya bağladık. Oradan Avrupa'ya ihracat yapıyoruz. 

30 milyon euro yatırım oldu. 

Gümrükler nedeniyle Ürdün'e yatırım düşündük. 3.5 yıl gittik geldik ama olmadı. Dış yatırımlar için bakıyoruz. Konuştuğumuz yerler var. Suudi Arabistan'da bakıyoruz. Körfez'de konuştuğumuz yerler var, yeni bir dış yatırım gelebilir. Türk cumhuriyetlerine bakıyoruz. 

Oradan da talep geldi. Bir tesis vardı, alın dediler. Üzerinde çalıştık. Bazı pazarlarda tesisi kurmaktansa satın alma daha iyi olabilir. Afrika pazarına bakıyoruz. Focus pazarımız orası, yapılanmamızı tamamlıyoruz. 

Yapı kimyasallarında birinci pazarımız Irak, ikincisi Cezayir'dir. Boyada çok etkin bir bayimiz var. Irak'ta Türkiye gibi yapılanıyoruz. Rusya çok zor bir ülke. Orada yerelleşmek zorundayız. Yurtdışında yapılanmamızı geliştirmek istiyoruz.


Marmaray'a Sinterflex... 

Kale Seramik, 6 - 7 yıl kadar önce, inşaat sektöründe de çok önemli bir malzeme haline gelen Sinterflex'i üretmişti. 1 metreye 3 metre şeklindeki bu büyük seramik plakaları inşaatçının işini çok çok kolaylaştırmıştı. Ancak tek özelliği büyüklüğü değildi. 

Görece yuvarlaksı yüzeylere de uygulanabilen esnek, büyüklüğüne karşın 3 veya 5 mm kalınlığında ince bir malzemeydi. Zeynep Bodur, "Marmaralın bütün seramiklerini biz verdik. Kale Sinterflex kullanıldı. Çok önemli bir malzemedir. New York ve Barcelona metrolarına da verdik. Sinterflex'ten sonra yeni bir ürün çalışıyoruz. Esnekliği daha da artıracak, limitleri biraz daha aşacak bir ürün. Mimarlarla çalışıyoruz, malzeme işi öyledir, sonuçta onlar kullanacak. Onlara teşekkür borçluyuz" dedi. 


Levent binasında ikilemdeyiz

Kale Grubu'nun gayrimenkul şirketi ve önemli gayrimenkulleri var. İnşaat sektörüyle çalışıyor. Acaba gayrimenkul işi gelebilir mi? Şirketin grup gayrimenkullerini yönettiğini, sektöre girmek gibi bir niyetleri olmadığını söyledi Zeynep Bodur. Planlarını şöyle anlattı: "Kıymetlenen yerler oldu. 

Türkiye'de büyük ve güvenilir inşaat firmaları var. Arsalarımızı iyi partnerlerle değerlendirebiliriz. Karaköy'deki eski binamız duruyor. Kuruluş yerimiz, manevi değeri var. Levent'teki merkezimizde doğrusu ikilem içindeyiz. Evimiz gibi. Camları açılan bir binada oturuyoruz, bunun büyük bir keyfi var. Bir şeyler yapmak gerekir ancak babam (İbrahim Bodur) 'Benim rahatımı bozmayın, burayı yıkarsanız ben nereye gideceğim' diyor. Talibi de çok. Mimarı dostumuz Nişan Bey. İçinde bazı değişiklikler yaptık çok kızdı. Ona sormadan bir şey yapmayız ama şartlar da belli. 9 katlı bir bina, 30 yıldır oradayız. 

Aslında babamın bura için projesi farklıymış. Amerika'ya gidince Expo'ya gitmiş. Orada Endüstri parkını görünce, Levent'teki yeri öyle düşünmüş. 

Vehbi Bey'e, Sabancı'ya gitmiş. 'Burada parsel alın, endüstri bölgesi olsun, sokakları olsun' demiş ama olmamış. Şimdi etraf kulelerle doldu" dedi.


SOM füzesinin motorunu üretiyor 

Kale Havacılık'ın başında Zeynep Bodur Okyay'ın eşi Osman Okyay var. Kale Havcılık, sektörün önemli firmalarından. Boeing, Lockheed Martin. PFW-Airbus, Northrop Grumman ve Pratt and VVhitney gibi markalara üretim yapıyor. Türkiye'de bir bölgesel jet üretimi gündemde. Osman Okyay'a dört önemli uluslararası şirketin bu projeyle ilgilendiğini hatırlatarak, Kale'nin bu projenin içinde olup olmayacağını soruyoruz. Şöyle diyor: "İlk yerli jet motorunu üretiyoruz. TÜBİTAK'ın SOM füzesi var. Motoru Fransız'dı. Yerli motor geliştirme projesini kazandık, üretiyoruz. Türkiye için önemli bir adım gerçekleştiriyoruz, önemli bir altyapı kuruluyor. Yurtdışından bir firma geldi. Sizin motoru kullanarak bir füze geliştirebilir miyiz diye teklif etti. Jet motorunda işin alfabesinde biz en ilerdeyiz ama biz de alfabedeyiz. İlk etapta uçak motoru için bir yabancı üretici ile çalışılabilir."" 


Kalekim 8 fabrikada üretim yapıyor

Erzurum'daki basın toplantısına Kale Grubu'nun yönetimindeki profesyonel üyeler Cengiz Solakoğlu, Vahit Erdem. Hasan Basri Aktan'ın yanı sıra, Kalekim Genel Müdürü Altuğ Akbaş da katıldı. Akbaş, şirketin üretim alanları hakkında şu bilgileri verdi: "Kalekim. seramik yapıştırıcıları ve derz dolgu pazarında lider markadır. 2004 'te Dow Chemical ve Mardav ile birlikte Blue'Safe Mavi Kale markasıyla ısı yalıtım sektörüne girdi. Yüzde 50'nin üzerinde pazar payına sahip yapı kimyasalları sektöründe açık ara öndedir. Türkiye ve bölgesinde birinci, Avrupa'da ise 5'inci sıradadır. Kale Mantolama EPS ve Taşyünü Dış cephe ısı yalıtım paketleri ile pazarda liderliğe oynuyor. Kale Boya ise, dekoratif boya ve sıva piyasasında en büyük 5 marka arasında bulunuyor. Kalekim,.İstanbul, Yozgat. İsparta, Mersin, Mardin ve açılışını yaptığımız Erzurum tesislerinde üretim yapıyor. Kale Grubu'nun ilk yurtdışı yatırımı olan ve Moskova Serpukhov bölgesinde 2008'den itibaren üretim yapıyor. Toplam 8 fabrikası bulunuyor." 


25 kadın usta yetiştirdi Kale Grubu'nun Usta Kulübü, sektörün kalifiye eleman ihtiyacını karşılamak ve ustalara yatırım yapmak amacıyla . 

kurulmuş. Kalekim Usta Kulübü'nün üye sayısı 55 bine yaklaşıyor. Tukiye'nin dört bir yanında yaptığı "Seramik Yer ve Duvar Karosu Kaplamacılığı Meslek Kursları'nın staj çalışmalarını Anadolu'daki köy okullarında yapıyor. Türkiye'de bir ilki gerçekleştirilerek "kadın usta" yetiştirdi. Ankara'da başlatılan projede Gölbaşı Belediyesi tarafından bulunan gelir düzeyi düşük işsiz kadınlara 300 saatlik seramik yer ve duvar karosu kaplamacılığı mesleki eğitimi verildi. 25 kadın usta yetiştirdi. 


İbrahim Ekinci/İş'in içinden Dünya Gazetesi