Eğitim

Kalkınma ajansları proje hazırlama kursu verecek!

Küçük ölçekli alt yapı projesi için 25 binden 500 bin liraya kadar hibe alınabilecek

Kalkınma ajanslarına başvuran belediyeler, köy muhtarlıkları veya İl Özel İdareleri, hazırladıkları her küçük
ölçekli alt yapı projesi için 25 binden 500 bin liraya kadar hibe alabilecek

AA muhabirinin, Konya ve Karaman'da faaliyet göstermek için kurulan Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA) yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Türkiye'nin farklı bölgelerinde, ilgili yasa çerçevesinde 26 kalkınma ajansı kuruldu.

Ağırlıklı olarak kırsal kalkınmayı sağlamak ve bu bölgelerde hayat standardını yükseltmeyi amaçlayan ajanslar, vatandaşlar tarafından yeterince bilinmediği gibi, kamu ve tüzel kişilikler de konu hakkında fazlaca bilgi sahibi değil.

Kurulan bu kalkınma ajanslardan biri olan MEVKA, Konya ve Karaman bölgesinde faaliyet göstermeye başladı. Burada görevli uzmanlar, ilçe ilçe dolaşarak Konya-Karaman bölgesinde proje hazırlayıp hibelerden yararlanacak kuruluşların temsilcilerine bilgi veriyor.

-SADECE KONYA BÖLGESİNDE 10 MİLYON LİRA HİBE DAĞITILACAK-
MEVKA, 30 Aralıkta başlattığı bu çalışma çerçevesinde, projesini kurallara uygun olarak hazırlayan ilçe belediyeleri, belde belediyeleri, muhtarlar ve meslek odalarına bu yılın ortasına kadar Konya bölgesinde 10 milyon lira dağıtacak.

Eğitim çalışmalarının ardından ilgili kurumun yetkilileri, aynı zamanda aynı yöntemle dağıtılan AB destekli hibeler için de kendisini yetiştirmiş olacak.

Böylece proje hazırlamasını öğrenen kişiler, kurumları ve bölgeleri için daha fazla kaynak temin etme şansına kavuşmuş olacak.

Bağımsız denetim elemanları tarafından, ilgili kalkınma ajansı koordinatörlüğünde yapılan inceleme sonrası kabul edildiklerinde her bir Küçük Ölçekli Proje için, projenin büyüklüğüne ve bütçesine göre 25 binden 500 bin liraya kadar hibe verilebilecek.

Bu projelerden Kırsal Kalkınma Bileşeni için ise 2 ayrı başlık yer alıyor. Bunlardan birincisi Kırsal Eğitim Projeleri, diğeri ise Kırsal Altyapı Projeleri... İnsan kaynaklarını geliştirmeye yönelik olan eğitim projelerinde 25 bin ile 150 bin lira arasında hibe verilecek. Bu eğitim projelerine, sivil toplum kuruluşları, meslek odaları ve üniversiteler de başvurabilecek.

Kırsal Altyapı'da ise her bir proje için verilecek hibe tutarı ise 50 bin ile 800 bin lira arasında değişiyor.

-BU HİBE, NASIL PROJELERE VERİLECEK?-
Belde ve köy içi kanalizasyon sistemi döşeme, belde içi kaldırım taşı döşenmesi, sürdürülebilir özelliğe sahip sürekli gelir getiri hayvancılık yatırımları ve çiftçi eğitimleri, projeye konu olabilecek. Konya ve Karaman için hazırlanacak projeler, Küçük Ölçekli Altyapı Bileşenleri için en geç 29 Mart, Kırsal Kalkınma Bileşeni için ise 30 Mart saat 17.00'ye kadar verilebilecek. Söz konusu günlerde belirtilen saatten sonra projesini getirenlerin başvuruları değerlendirmeye alınmayacak.

Özellikle, bir kez yararlanmaya yönelik olmayan, "sürdürülebilir" projeler ile kırsalda yaşam koşullarını iyileştirecek projelerin daha şanslı olduğu belirtiliyor. Ayrıca, her kurum ya da tüzel kişilik, en fazla 4 proje teslim edebilecek. Her kurumun en fazla 2 projesine hibe çıkabilecek.

Proje başvurularının, son başvuru tarihinden itibaren 1-2 ay gibi kısa bir süre içinde değerlendirilip sonuçlandırılacak.
AA