Kaman Kalehöyük'teki kazı çalışmalarında seramik parçaları çıktı!
Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü Başkanı Dr. Sachihiro Omura: ''Kaman Kalehöyük'te 500 bin parça tarihi malzeme çıktı. Malzemelerin yüzde 98'i hayvan kemikleri ve seramik parçaları'' dedi.
Kırşehir'in Kaman ilçesindeki çalışmalarını sürdüren Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü Başkanı Dr. Sachihiro Omura, Kalehöyük'te 500 bin parça tarihi malzeme çıktığını, malzemelerin yüzde 98'ini hayvan kemikleri ve seramik parçalarının oluşturduğunu söyledi.
Omura, Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi'nde gazetecilere yaptığı açıklamada, 1987 yılından buyana Kaman'daki tarihi kazılarda görev aldığını belirtti.
Kaman'daki Kalehöyük ve merkezdeki Yassıhöyük kazı bölgelerindeki kazılarda yaklaşık 4 bin yıl öncesine kadar inebildiklerini ifade eden Omura, önlerinde daha 6 bin yıllık bir tarihi dönem olduğunu vurgulayarak, ''Burada en az 50 yıl daha çalışmak lazım. Kaman'daki bir höyükte 500 bin parça tarihi malzeme çıktı. Malzemelerin yüzde 98'i hayvan kemikleri ve seramik parçaları. Demir Çağ, Osmanlı ve Hitit dönemlerine ait çok sayıda parça var'' dedi.
Çıkan bu malzemelerin birleştirilmesi için titiz bir çalışma yürütüldüğünü dile getiren Omura, şöyle konuştu:
''Parçaları seçtikten sonra torbalara koyup depolamaya başlıyoruz. Ancak o zaman bizim işimiz bitiyor. Depoda analiz yapanlar var. Çıkan malzemeleri göstermek zorundayız. Bu yörenin, İç Anadolu'nun, Kırşehir'in, Kaman'ın insanlarına göstermemiz lazım. Bunları göstermezsek bizim işimiz zor. Bunun için müzeyi yaptık.''
Omura, Kırşehir'in, doğudan batıya, kuzeyden güneye, çok önemli bir kültürel kavşakta bulunduğuna dikkat çekerek, çıkarılan tarihi eserlere ışığında bu kültürel mirasın Türk ve yabancı gençlere anlatılması için Kaman'da Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü'nün kurulduğunu belirterek, buradaki eserlerin Japonların değil, Türkiye'nin ve dünyanın mirası olduğunu kaydetti.
AA